Yerel Diskler Kayboluyor

Makaleler
30
Yer
Hell
4 tane depolama birimi var.
  • M2 SSD'de Windows kurulu.
  • 240 GB SATA SSD.
  • 120 GB SATA SSD.
  • 1 TB HDD.
Ara sıra yerel disk çıkarıldı(ya da takıldı) hatası sağ alt tarafta beliriyor. Bazen bilgisayarıma baktığımda hatayı vermesine rağmen hepsi gözüküyor bazen M2 SSD ve HDD kalıyor bazen de bir tane SATA SSD kayboluyor. 1809 sürümünde de böyle idi 1903'de de böyle. 3 SATA depolama birimi, SATA 4, 5 , 6 portlarına bağlıydı. Dün akşam 1, 2 ,3'e taşıdım ve bir kez hata verdi yerel disk F kayboldu diye. Ardından hemen bilgisayarıma baktım, hepsi yerinde duruyordu. İntel RST yüklüydü onda da böyleydi.
BIOS ve Windows güncel.
Mesela yerel disk F takıldı dedikten sonra üstüne tıklıyorum ve bana sanki flash bellek takmışım gibi seçenekler sunuyor. Dosyaları görüntülemek için tıklayın gibisinden.
Böyle olunca disk(ler) disk yöneticisinde ve aygıt yöneticisinde de görünmüyor.
Böyle oluyor. Oyundayım mesela şu an.

1 - 2 dakika masaüstünde durunca HDD geldi ama diğer SSD hala kayıp.

Son düzenleme:
1. ve 2. Madde denendi.
3.yü hatırlamıyorum, olursa bakarım ona.
Linux nereden indireceğim? Rufus ile bootable yaparım ama geri kalanını nasıl oluyor bilgim yok.
Eski BIOS sürümlerinden birini yükledim. İş çıkışı test edeceğim tekrar.
Garip olan kısım çıkarılabilir olarak gözükmüyor.

Merhaba,
Download Ubuntu Desktop | Download | Ubuntu belirtmiş olduğum adresten ubuntu 16.04 lts ve üzeri sürümlerden biriyle bootable bir usb hazırlayabilirsiniz.
Kurulum yapmanıza gerek yok live olarak çalışır.
Boot işlemi yapıldıktan sonra ctrl+t kombinasyonu ile terminali açabilirsiniz.
"dmesg" komutu yardımıyla donanımsal olarak sisteminizde neler olduğunu inceleyebilirsiniz.
"lsblk" komutu ile disklerinizi ve partition yapısını kontrol edebilirsiniz.(Burada diskleriniz windowstaki gibi C ve ya D diski gibi labellar değil /dev/sda,/dev/sdb gibi labellar alacaktır)
"lsscsi" komutu ile ise disklerinizi modellerine göre ekrana yansıtabilirsiniz.

"dmesg" çıktınızı upload ederseniz birde linux tarafında inceleme yapabiliriz.Sorununuzun işletim sistemi kaynaklı olup olmadığını teyit etmiş olursunuz.

@oguzksf İlginiz için teşekkürler. 18.04.3 olan iniyor şimdi. Rufus ile bootable yapıp sistemi o şekilde USB'den boot edeceğim Windows kurar gibi. Doğrudur değil mi?
İşletim sisteminde sorun vardır belki diye temiz kurulum yapmıştım. Konunun ilk yorumlarında çıkarılabilir olarak görünen diskler için kayıt defterinden düzenleme yaptım ama o da işe yaramadı. BIOS'da görünüyor her zaman. Şu an PC'yi açtığımda bu şekilde, hepsi yerinde.

Rica ederim ne demek
Cihazınızı ön yükleyici olarak usbyi gösterip boot ediceksiniz, ama kurulum yapmayacaksınız.
Live olarak boot edince işletim sistemi kullanılabilir hale gelecektir.

@oguzksf Hazırlıyor USB'yi.
Ayrıca SSD'lerden biri kayboldu. Donanım olaylarında bir şey yok. Sistem kısmında var ama.
Rapor aldım.

Bu esnada HDD de kayboldu.

"dmesg" çıktısını almadan önce disklerin durumu ne olmalı? Yani şu an gözükmüyor. PC'yi kapatıp, hepsi yerindeyken mi alayım?
Ayrıca file bölümünde save yok. Nasıl kaydedeceğim?
@oguzksf Terminal açtıktan sonra tümünü seç kopyala yapıp text editore yapıştırsam oluyor mu?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Buyrun Ubuntu'nun text editörüne kopyaladım sonra Windows'un belgelerine aldım. Yanlış ise doğrusunu söylerseniz yaparım.
1.si diskler kayıp iken PC'yi yeniden başlat yapmıştım. 2.si ise komple kapatıp baştan Ubuntu ile boot ettikten sonra terminalde diskler gözüküyorken.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgisayar başında olmadığımdan cevap veremedim kusura bakmayın.
Sabah Bilgisayar başına geçtiğimde inceleyip yardımcı olayım.
Birde bu gibi çıktıları iletmekte size ve bütün Technopat ailesine öneri olarak şunu önerebilirim;

Buraya yapıştırıp ilgili linki atarsanız içerik rahatlıkla görüntülenebilir.
İnceleme sonrası bu yorumu editlerim.

Şu an işte olduğum için yapamıyorum. Yüklediklerim yeterli mi?
Ubuntu Pastebin Diskler kayıpken.

Ubuntu Pastebin Bu da diskler varken.

Son düzenleme:
Merhabalar,
Geç cevap verdiğim için kusura bakmayın çalıştığımdan dolayı cevap veremedim.
Loglarınızı inceledeğimde sorunun sata controllerınız üzerinde olduğunu gözlemledim.
Sata controllerınız internet linkleri(interfaceleri) gibi düşünün down/up olmakta.
Çözüm olarak bunu engellemek için sürücüye başka bir güç kaynağından güç vermeyi deneyebilirsiniz.
Bir diğeri ise sata kablonuzu değiştirerek bir deneme yapın.

NOT:Ek bir gözlem olarak 6.0 Gbps olan disk arabirim hızınıza kablonuzun gücü yeterli gelmiyor olabilir.

@oguzksf

Güç kaynağım bu.
Anakartım ise MSI Z370 Gaming M5.

SATA kablolarını değiştirmiştim. Hatta anakart kutusundan çıkan SATA kabloları takılıydı, çıkardım ve başka taktım.
Elimde maalesef başka güç kaynağı yok. Belki güç yetmiyordur diye hepsini aynı SATA güç kablosuna bile bağlamadan.
Yeni bir PSU mu önerirsiniz ya da PSU'da sorun olup olmadığını nasıl anlarım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,
İşletim sistemi diskiniz hariç diğer diskleri başka bir cihaz da deneyebilir misiniz?
Eğer bu şekilde bir deneme yapabilirseniz tam olarak sonuç alabileceğinizi düşünüyorum.
PSU'da olup olmadığı da bu şekilde ortaya çıkar diye umuyorum.
Yahutta psu ve genel olarak sisteminize stres testleri yapabilirsiniz.
Bunun için hem windowsda hemde linux üzerinde third party yazılımlar mevcut.
aida64 uygulaması ile genel sistem ve psu testinizi windows üzerinde gerçekleştirebilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…