Yetenek mi? Çalışmak mı?

Yetenek avantaj sağlar, çalışma başarı. Planlı biz salak, plansız bir zekiyi yenebilir dahi denmiştir. Ben yeteneğe çok inanmıyan birisiyim. Çalışarak herşey yapılabilir bence.
 
Merhaba. Örneğin kendisinde biraz müzik kulağı (yeteneği) veya düşük düzeyde müzik yeteneği bulunanlar, şansları yardım edip bir de kendisini geliştirecek uygun ortam ve kişilerce keşfedilip özel olarak müzik eğitimlerini aldıklarında, karşımıza sanki doğuştan çok yetenekli ses sanatçıları (!) gibi çıkabilmektedir. Aslında insanda bu yetenek çok düşük düzeyde bulunsa bile, kendi içinde var olan bu sanatsal yeteneği çok çalışmayla, özel eğitimlerle üst düzeylere çıkarabilir, bu mümkündür. Ama çok az bile olsa bu sanatsal yeteneğin doğuştan insanda çok az olarak bulunması da gerekiyor, geri kalanı ise, üzerine gidip yapacağı, geliştireceği çok etkin çalışmalarla, özel (yardımcı) eğitimlerle bunun filizlenip gelişmesini gelecekte görebilmesidir.

Zeka (IQ düzeyi için de) aynisi geçerlidir. Çok düşük düzeylerde kalmadığı sürece bu zekanın geliştirilmesi elbette ki mümkündür. Yine "down sendromu" bulunan bazı özel çocuklar (23+23=46 Kromozomu daha fazla olan) özel eğitmenler gözetiminde, çok faydalı işlerde bu topluma çok faydalı bireyler haline gelip toplum içinde tamamiyle pasifize olmaktan çıkıp takım (Grup) çalışmasını yapabilen ve faydalı bireyler haline özel eğitimlerle/eğitmenlerle dönüşebiliyor, bu bile mümkün. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
"Ne kadar yetenekli olursanız olun, eğer çalışma azmi olan ve sarsılmaz iradeye sahip biriyle karşı karşıya gelirseniz mutlaka yenilirsiniz." Bu sözü şuraya bırakıyorum, çalışmak ve antrenman yapmak her zaman yeteneği alt eder.
 
Yetenek denen şey sadece yatkınlıktır arkadaşlar. Öyle doğuştan gelen ilahi bir güç vesaire yok. Resim yapmak için ya da müzikle uğraşmak için yetenek gerekmez bu insanların çok fazla düştüğü genel bir yanılgıdır. Kendimden örnek vereceğim şu an resim öğretmenliği bölümünde okuyorum. İnsanlar çizimlerimi gördükleri zaman AAA ne kadar yeteneklisin keşke ben de yapabilsem gibi tepkiler veriyorlar. Halbuki ben bu duruma 10 yılda çalışarak ve bilgi edinerek ulaştım herkes gibi ilk yaptığım çizimler berbattı, korkunçtu :D açıkçası ben insanların bahsettiği o doğuştan yetenek olayına inanmıyorum. En önemli şey çalışmaktır.
 
Çok üstün ve doğuştan gelen müzik kulağı, üstün müzik yeteneği olanları genellemenin dışında bırakarak CD, kaset, vb. çıkarıp popüler olan ve dış fiziği çok düzgün olabilen ses sanatçılarımızın, örneğin kendilerine doğuştan anne, babadan gelen çok düşük düzeyde kalan ham müzik yeteneklerini, potansiyellerini aşırı müzik eğitimiyle kolayca aşarak kaset, CD, vb. çıkarıp piyasa şartlarında rekabet edebilecek ve bu yolla para kazanabilecek seviyelere gelebilmeleri bu konudaki aşırı eğitimlerle mümkün olabilmiştir. Özellikle de isim vererek bir örnek verme gereğini duymuyorum, sizler zaten gerçek müzik sanatçısı ile sonradan alınan zorlama aşırı eğitimlerle medya avantajını büyük çapta olumlu yönden kullanarak, özellikle güzel fiziklerini kullanarak bu derece yüksek seviyelere veya aşağı yukarı "normal, ortalama, vasat bir ses sanatçısı yeteneği" seviyelerine gelebilen bu sayılı ses sanatçılarını doğuştan gelen asıl yetenekli veya gerçek ses sanatçılarından kolayca ayrıştırabiliyorsunuz.

Eğitimin mevcut yeteneğe olan bu çığ etkisini yağmur bombası olarak kullanılan gümüş iyodür kristallerinin yağmur etkisine kolayca da benzetebiliriz. Ayni şekilde normal, açık bir havada, bahçede dikili iken çabuk büyüme, ani gelişme potansiyeli pek olamayan bir meyve fidanının meyve ağacına çok çabuk ulaşmasında özel gübreleme, sulama, çok özel yetiştirilme ortamında yetiştirilmesinde insandaki mevcut yeteneklerin daha fazla geliştirilmesi için bu konularda özel eğitim alabilmeye direk olarak da benzetebiliriz. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı