Yetenek mi? Çalışmak mı?

Dostum, yetenekle bir yere kadar gelirsin. Elin yatkındır, güzel yaparsın ama tekniği bilmeden kusursuz yapamazsın. Yada, uğraşmadan bir işi kusursuz bir biçimde yapamazsın.
*Kusursuz dedim, hiçbir şey kusursuz olamaz (bence), olabildiğince iyi anlamında kullandım.
 
çalışma yada yetenek olsa bile artık istesem de Kendimi geliştiremem. Sadece bu sorunun cevabını merak etmiştim. Şuan lise 4um
Mesajının başını okurken 80 yaşında olduğunu düşünmüştüm. Yeteneklerden tut organlarına hücrelerine kadar organizmanın bir kanunu var. Çalışan organ gelişir, çalışmayan körelir. Parkinson hastası dahi olsan, bir kağıda hergun düzgün bir çember çizmeye çalıştığında, bir süre sonra çizdiğin çember, ilk çizdiğinden daha güzel olacaktır.
 
Ne kadar yetenek olursa olsun, çalışmak şarttır. Yetenek o çalışmanın verimini yükseltecek, daha az çalışma ile daha çok ilerleme kaydedilecektir. Bu şekilde bile, yine olayın büyük kısmı çalışmak.
 
Benim kafamı oldukça kurcalayan bir konu. Eskiden resim çizmek isterdim tabii şu anda da çizemiyorum. Sizin bu konu hakkında ki görüşleriniz neler?

Çalışmayınca yeteneği bir önemi olmuyor ne yazık ki! Örnek çok:

Alex Hornold 1 yıl çalışmasa El Capitan’a ‘Free Solo’ çıkamazdı!

Einstein sabahlara kadar uykulu şekilde durmadan çalışmasa genel görelilik ve izafiyet teorisi ortaya çıkmazdı!


Ama şu da var: Eğer belli bir seviyede yeterliliğin varsa ve çok çalışırsan hedeflerine ulaşabilirsin.
 
Bence işin sırrı çalışmaktadır örnekler ile açıklayalım : matematiği ele alırsak çalışıp test çözerek soru tiplerini öğrenir ve başarılı oluruz,resim çizerken gerek taklit etme gerekse deneme yollarıyla çalışırız ve istediğimiz sonuca yaklaşırız veyahut futbolu ele alırsak düzenli antrenmanlarla kendimizi geliştirebiliriz.

İnsan için ancak çalıştığı vardır.
Necm Suresi 39.Ayet
 
Her isteyen çizebilir... Bence çizmekten korkmak gereksiz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 

Geri
Yukarı