Yıldırım Düşmesi Sonrası Monitör Pembe Gösteriyor

Magura

Megapat
Yer
Antalya
Daha fazla  
Arkadaşlar evin yakınlarına yıldırım düştü monitör bir kapandı açıldı, sonra pembe göstermeye başladı. VGA kablosunu TV'ye taktım denedim görüntüde sorun yok, sorun neyde olabilir tamiri var mıdır?

pembemonitör-1.jpg

pembemonitör-2.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Sen kabloyu test ettiğin belirtmişsin ama biraz kabloyla oyna ama fazla abartma belki bir yerinde azıcık temassızlık falan vardır, çıkıntı vardır ama bunlar daha önce olmadığına göre ve yıldırım çarpmasından sonra olduğuna göre cidden anlaşılabilir değil.

Arkadaşlar evin yakınlarına yıldırım düştü monitör bir kapandı açıldı, sonra pembe göstermeye başladı. VGA kablosunu TV'ye taktım denedim görüntüde sorun yok, sorun neyde olabilir tamiri var mıdır?

Eki Görüntüle 294196
Eki Görüntüle 294197
Geçmiş olsun, düzeleceğini hiç zannetmiyorum bir ara bizim de binanın çatısına yıldırım düşmüştü, statik elektrikten ötürü prize takılı bütün cihazlar bozulmuştu. Tamir ettirmek zorunda kalmıştık.

Azıcık dürtmeyi denedin mi :D Genel Türk taktiğidir. Eski monitörüm (Philips 19.5 inc) ekranı elektrik kesintisinden sonra köşelerde morluk oldu ve ekran gidip duruyordu. Azıcık hafif hafif sağından üstünden vurdum geçti vallahi.

Merhaba. Geçmiş olsun. Bu şartta PC bozulmayıp monitörün renk katı kısmen bozulduğuna göre PC'de 220 volt ac girişindeki PSU'da aşırı akım koruma kısmı koruma görevini yapabilmiş, ancak monitör girişindeki devreler ayni koruma görevini elektrik şokuna karşı yapamamış demektir. Monitördeki RGB renk katı matriksi bölümündeki G (Green= yeşil) renk katı bileşeni (Transistör, entegre veya yüksek gerilime duyarlı daha basit bir elemanı, vb.) bu şokla bir zarar görmüş olmalıdır. Çünkü mevcut ekran renklerinde kırmızı ve mavinin ağırlıklı olarak bulunup yeşil ve diğer renklerin olmaması bunun bir göstergesidir. Monitör içindeki bu arızanın kesinliği TV'de VGA ile görüntüde bir sıkıntının olmaması ve sadece LCD monitörde bu sıkıntının bulunması nedeniyledir. Bu marka monitörü açmaya yetkili bir PC tamir servisinin monitörü açıp içine bakması uygun olur. VGA kablosu veya ekran kartı sorunu (Temassızlığı, vb.) bu testlerinize göre pek görünmüyor.

NOT: Ayni elektrik şoklarıyla benzer sıkıntıların bundan sonra hiç olmaması için değerli elektroniklerinizden önce her cihaz için bir adet priz olacak şekliyle mutlaka markalı olan akım koruma prizlerini kullanın. Çünkü cihazların ön girişinde (İçlerinde) bulunanlar bu korumayı çok garantili olarak yapamıyor, sizin kısmen bozulan bu monitörünüzde de olduğu gibi. Bu şekilde yıldırım veya yüksek pik gerilimlerinden bir zarar görmeden bu şekildeki kullanımlarla her zaman çok garantili olarak da korunabilmiş olursunuz.

Tekrar geçmiş olsun. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı