YKS 2026 için çalışmak mantıklı mı?

929205

Yoctopat
Cümleten selamlar şu anki yaşım 20 2025 YKS gireceğim ama bir ümidim yok 2 yıllık yazıp OBP kırık bir şekilde 2026 hazırlanmaya düşünüyorum hedefim diş hekimliği ama şöyle bir problem var, ben 2026 sınavı kazansam bile üniversite başladığında neredeyse 22 yaşında olacağım. Diş okusam 27 mühendislik okusam 26 yaşında mezun olacağım. Ortam falan umurumda değil sadece iş hayatına çok mu geç kalırım diye düşünüyorum. Ben mezun olduğumda yaşıtlarımla aramda 3-4 senelik bir fark olacak buna değer mi? Ya da fabrikada işe mi girsem ne ailemi daha fazla yıpratayım ne de çevremi sizce diş okusam aradaki farkı kapatabilir miyim değer mi kısaca? Yoksa işe gir çalış mı dersiniz?
Bana bir akıl verin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Cümleten selamlar şu anki yaşım 20 2025 YKS gireceğim ama bir ümidim yok 2 yıllık yazıp OBP kırık bir şekilde 2026 hazırlanmaya düşünüyorum hedefim diş hekimliği ama şöyle bir problem var, ben 2026 sınavı kazansam bile üniversite başladığında neredeyse 22 yaşında olacağım. Diş okusam 27 mühendislik okusam 26 yaşında mezun olacağım. Ortam falan umurumda değil sadece iş hayatına çok mu geç kalırım diye düşünüyorum. Ben mezun olduğumda yaşıtlarımla aramda 3-4 senelik bir fark olacak buna değer mi? Ya da fabrikada işe mi girsem ne ailemi daha fazla yıpratayım ne de çevremi sizce diş okusam aradaki farkı kapatabilir miyim değer mi kısaca? Yoksa işe gir çalış mı dersiniz?
Bana bir akıl verin.
Hocam bir kere 2 yıllık bir bölüme girmeyin. Kendinizde diş hekimliği kazanabilecek potansiyeli görüyorsanız galiba 40 k idi sıralaması deneyin şansınızı. Aile baskısı tarafını bilemem. Kısaca eğer kendinizi istediğiniz üniversite de hayal edebiliyorsanız çalışın.

Yaşınız benden büyük ancak babamın zamanında fabrikalarda çalıştığını bizzat yaşadığım için kimseye önermem. Babamın 3 gün arka arkaya mesaisi oluyordu, yüzünü göremiyorduk. Mesai saatini maaş olarak değil ekstra prim olarak gösterip vergiye tabi tutuluyordu, bize gelmeden ekstra gelen prim vergiyle beraber yok oluyordu ve babam da mesaiyle kalıyordu. Müdürleri falan da insan değildi tabii orası ayrı.

Adamakıllı bir iş olduktan sonra giden 4 yıl 5 yıl olsun fark etmez. Kendinize ve ailenize eziyet çektirmeden ömür boyu o işi yaparsınız.

Babam işçi sınıfında yer aldığı dönemlerde adamlar gecenin 3'ünde 4'ünde babamı arayıp arıza nasıl giderilecek diye düşünmeden arıyorlardı. Evde olsanız dahi huzur yoktu.

Hocam bir kere 2 yıllık bir bölüme girmeyin. Kendinizde diş hekimliği kazanabilecek potansiyeli görüyorsanız galiba 40 k idi sıralaması deneyin şansınızı. Aile baskısı tarafını bilemem. Kısaca eğer kendinizi istediğiniz üniversite de hayal edebiliyorsanız çalışın.

Hocam ama babam büyük ihtimalle askere gönderecek tüm kapılarım kapandı son mermimi atıyorum ya askere gideceğim geleyeceğim fabrikaya gireceğim ya da elimde ne var ne yok diş için çalışacağım.

Hocam ama babam büyük ihtimalle askere gönderecek tüm kapılarım kapandı son mermimi atıyorum ya askere gideceğim geleyeceğim fabrikaya gireceğim ya da elimde ne var ne yok diş için çalışacağım.

Hocam bu artık sizin hayatınızı yönlendirecek bir seçim olacak ailenizi ikna edip o civarda bir puan yapabileceğinize inanıyorsanız çalışın ki o puanı yaparsanız diş hekimliğine girmek zorunda da değilsiniz. Ancak önemli olan bir şey bu karar sizin kararınız. Sizi tanımıyoruz. Bizim için konuşmak şu an kolay. Öneri vermek kolay. Bunu uygulayacak, zorluklarını çekecek, hayatının akışı değişecek olan sizsiniz. Bir süre yalnız kalıp iyice düşünmeye ihtiyacınız var bence.

Bende YKS 2025'e gireceğim hocam ancak bu sene hiç çalışmadım şu anki netlerimle 130 k falan gelecek büyük ihtimalle yine de yazmayı düşünüyorum bir yerleri ancak sizin içinde olduğunuz durum artık farklı bir seviyeye gelmiş. Dediğim gibi burada önemli olan sizin ne yapmaya istekli olduğunuz ya da yapabilme potansiyeliniz.

Bana bir akıl verin

Hocam 2 sene üst üste kırık OBP ile sınava girmiş biri olarak diyebilirim ki bence kesinlikle kırık OBP durumuna düşmeyin. Beni ilk sene 30 binden 80 bine, 2.sene de 20 binden 58 bine attı. Tabii ben sözelden girdim ve sözele göre öyle pek iyi bir sıralama yapmadım, siz eğer ilk bine falan girebileceğinizi düşünüyorsanız sizi geriye atsa bile çok etkisi olmaz. OBP'nin tam halinin kaç olduğu da önemli, benim o da 68 idi yani düşüktü. Sanırım askere gitmemek için bir bölüme girmeyi düşünüyorsunuz ama iyi düşünün derim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı