YKS bölüm önerisi

277662

Kilopat
Makaleler
5
Özet geçeyim. Ben bu sene çeşitli sebeplerden ötürü mezuna kalacağım. Şu an hem otelde çalışıyorum hem de UE5, Blender, Substance Painter gibi çeşitli programlara kendimi adamış durumdayım. Ocak ayının sonuna kadar aklımdaki oyunu bitirmek gibi bir hedefim var ama olurda aksilik olursa diye bir yedek plana ihtiyacım var.

Planıma göre gelecek şubat, Mart, nisan ve mayıs ayları boyunca günde minimum 10 saatte kadar ders çalışarak bir bölümü kazanmayı hedefliyorum. Şu an için aklımda AKDÜ Türkçe Öğretmenliği var. TYT ortalamasını yapmak benim için kolay, AYT kısmını ise halledebilirim diye düşünüyorum. Bazen kendimi hafife mi alıyorum, başka bir bölüm mü okumalıyım, ya okursam elimde patlar mı vesaire diyorum.

Üniversiteyle birlikte şu oyun geliştirme işimi de beraber yürütmek istiyorum aslında. Kısacası kafamda filler tepiniyor. Ne okuyacağım, ne yapmalıyım?

Özet geçeyim. Ben bu sene çeşitli sebeplerden ötürü mezuna kalacağım. Şu an hem otelde çalışıyorum hem de UE5, Blender, Substance Painter gibi çeşitli programlara kendimi adamış durumdayım. Ocak ayının sonuna kadar aklımdaki oyunu bitirmek gibi bir hedefim var ama olurda aksilik olursa diye bir yedek plana ihtiyacım var.

Planıma göre gelecek şubat, Mart, nisan ve mayıs ayları boyunca günde minimum 10 saatte kadar ders çalışarak bir bölümü kazanmayı hedefliyorum. Şu an için aklımda AKDÜ Türkçe Öğretmenliği var. TYT ortalamasını yapmak benim için kolay, AYT kısmını ise halledebilirim diye düşünüyorum. Bazen kendimi hafife mi alıyorum, başka bir bölüm mü okumalıyım, ya okursam elimde patlar mı vesaire diyorum.

Üniversiteyle birlikte şu oyun geliştirme işimi de beraber yürütmek istiyorum aslında. Kısacası kafamda filler tepiniyor. Ne okuyacağım, ne yapmalıyım?

Sözelde Türkçe Öğretmenliği okumandan ziyade ataması çok daha iyi durumda olan Özel Eğitim Öğretmenliği tercih etmek daha mantıklı. Aslında oyun geliştiriciliğine ilgin varsa neden Dijital Oyun Tasarımı bölümünü tercih etmiyorsun? Veya Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği okuyup oyun geliştirme alanında da ilerleyebilirsin. Sayısalım iyi değil diyorsan eşit ağırlık alanında yine yazılım öğrenebileceğin YBS bölümü var, en azından ilerlediğin alanı diploma ile desteklersen iş bulma imkanın artar.

Tam olarak ilgi alanlarını anlamadım. Tasarım, 3D Grafik, Animasyon, Oyun Geliştirme gibi şeyler sanırım. Bu ilgi alanları daha çok sayısal puan ile alan bölümleri ilgilendiriyor bence. Gene de elimde bir iş olsun türünden bir bölüm istiyorsan, AKDÜ Türkçe Öğretmenliği ve Türkçe Öğretmenliği şu anlık fena bir bölüm değil. Oyun geliştirme hakkında hiçbir şey bilmediğimden dolayı, üniversite ile birlikte nasıl gider bilemiyorum.
Sözelde Türkçe Öğretmenliği okumandan ziyade ataması çok daha iyi durumda olan Özel Eğitim Öğretmenliği tercih etmek daha mantıklı.
Aslında evet, Özel Eğitim ve Okul Öncesi atamaları şu an Türkçe Öğretmenliği bölümüne göre çok daha iyi.

Sözelde Türkçe Öğretmenliği okumandan ziyade ataması çok daha iyi durumda olan Özel Eğitim Öğretmenliği tercih etmek daha mantıklı. Aslında oyun geliştiriciliğine ilgin varsa neden Dijital Oyun Tasarımı bölümünü tercih etmiyorsun? Veya Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği okuyup oyun geliştirme alanında da ilerleyebilirsin. Sayısalım iyi değil diyorsan eşit ağırlık alanında yine yazılım öğrenebileceğin YBS bölümü var, en azından ilerlediğin alanı diploma ile desteklersen iş bulma imkanın artar.
Dijital Oyun Tasarımı bölümüne hayranlıkla bakıyorum ama millet psikopat gibi net yapıyor. Devlet üniversitesine gideyim desem iki seçeneğim var, Kahramanmaraş'ta bulunan üniversite gerçekten rezalet ötesi. Muğla'da olan üniversite ise Bodrum'un en ıssız noktasında. Biraz mırın kırın ediyor gibi görünebilirim ama oralarda okunmaz gerçekten.

Vakıf üniversitelerine gideyim desem sağlamından cüzdan gerekiyor. Burslu BAÜ bal gibi duruyor da 35 AYT matematik yapamam hayatta ben. Canımı dişime takıp İstanbul'daki diğer üniversiteleri hedeflesem bile o üniversitenin kurucuları malum siyasi partilerden "arkadajlar herkeze iği eyitimler" diye tweet atan insanlar oluyor. Hadi buna da göz yumdum 20-25 AYT mat neti de boru değil sonuçta.

Ufak bir ekleme yapmamda fayda var. Hayatım boyunca matematikle anlaşamadım ben. Ama bunun sebebinin beceriksiz ve hayat karartan hocalarım olduğunu düşünüyorum. Disiplin kurarak uğraşırsam başarılı olabileceğimi düşünüyorum. Ama o başarının boyutunu bilemediğim için adam gibi bir şekilde bölüm hedefleyemiyorum.

Öteki kısma gelirsek, özel eğitim öğretmenliğini yapabileceğimi sanmıyorum hiç. SiraceE'nin bahsettiği okul öncesi öğretmenliği çok daha tatlı ve uygun geldi gözüme. Çocukları kandırmakta usta olduğumu düşünürsek herhalde becerebilirim o bölümü. Lakin yine de Türkçe Öğretmenliği daha tatlı geliyor gözüme. Kararsızlık yine :/

Tam olarak ilgi alanlarını anlamadım. Tasarım, 3D Grafik, Animasyon, Oyun Geliştirme gibi şeyler sanırım.
Tam olarak öyle. Bunları birleştirerek ortaya ürünler çıkartmayı çok seviyorum ve becerikli olduğumu düşünüyorum. Eğitim sistemimiz "baane mademadik yabacan" dediği için ilgi alanım olan üniversitelere gidemiyorum tabii.

Son olarak ben kendimde araştıracağım tabii ama bilgisi olan arkadaşlar YBS bölümü hakkında bilgi verebilir mi? Son günlerde bu bölümü inanılmaz miktarda duydum.

Merhaba @277662. Akdeniz Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği genel olarak güzel sayılır. Atamaların 3 yıl boyunca birçok Öğretmenlik bölümde azalacağı söyleniyor. Türkçe Öğretmenliği ÖABT'nin zorluk seviyesi artmaya başlamış sanırım. Bunlar bana göre bölümün olumsuz yanlarıdır.
Özel ders imkânları bence güzel sayılır. TYT Türkçe, AYT Türk Dili ve Edebiyatı, KPSS Genel Kültür Türkçe, ALES Sözel, ve DGS Sözel gibi güzel konular var. Türkçe, birçok sınavda başarılı olmak için önemli bir ders. Bunların yanı sıra Türkçe öğrenmek isteyen yabancılara da Türkçe özel ders verebilirsiniz. Bu saydıklarım da bana göre bölümün olumlu yanlarıdır.
Kamu sektöründe bu aralar önü kapanmaya başlasa da özel sektörde emek verdikten sonra güzel fırsatlar olduğunu düşünüyorum.
Hâli hazırda güzel hobileriniz varmış. Sınavsız İkinci Üniversite ile Açık Öğretim 2 yıllık Web Tasarımı ve Kodlama gibi bir bölüme de kaydolabilirsiniz. Hobilerinize yakın duruyor, ve Örgün Öğretim bir bölüm ile birlikte okunabiliyor.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı