YKS hakkında tavsiyeler

Kuroudo

Kilopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
MSI RTX 4070Ti , Ryzen 5 5600x , 32GB DDR4 RipJaws RAM,
Meslek
Shinobi
Arkadaşlar merhaba, konuya direkt giriyorum:

Şu anda tam 20 yaşındayım yaklaşık 2-3 yıldır esporla ilgileniyordum. Ancak kariyerimde istediğim ivmeyi yakalayamadığım için 1 hafta önce bu yoldan vazgeçme kararı aldım. Şu an önümde iki yol var:
Ya üniversite okuyarak geleceği olan, vasıflı bir meslek sahibi olacağım;
Ya da inşaat işçisi, badanacı, kasiyer gibi bir meslekte çalışacağım.
Ben birinci yolu seçmeye karar verdim. Ama üniversiteye gitmiş olmak için gitmek istemiyorum. Gerçekten ileride severek yapacağım, beni tatmin edecek bir meslek istiyorum. Bu yüzden hedefim, kontrol ve otomasyon mühendisliği ya da endüstri mühendisliği gibi mühendislik bölümleri. Sayısalda 10-25 bin arası bir sıralama hedefliyorum.
Eskiden günde 10-12 saatimi oyunlara ayırıyordum. Şimdi bu vakti neredeyse her gün ders çalışmaya ayırabileceğime inanıyorum. Her gün en az 8-10 saat çalışabilirim.

Asıl danışmak istediğim konu ise şu:
Daha önceki şartlardan dolayı normal liseden meslek lisesine geçmek zorunda kaldım ve bu süreçte sayısal derslerle neredeyse hiç karşılaşmadım. Lise hayatım boyunca fen ya da matematik dersi işlemedik, sadece Türkçe dersi gördüm diyebilirim. Matematik seviyem şu anda dört işlem düzeyinde.
Kısacası 2026 YKS'ye kadar yaklaşık 360 günüm var ve tüm sayısal derslerde sıfırdan başlıyorum.
Çevremdeki arkadaşlarım ve bazı hocalar, dershaneye gitmeden bu hedefin gerçekçi olmadığını ve yapamayacağımı söylüyorlar. Mesela illaki anlamayacağım bir konu olacakmış ve onu kendi başıma anlamam çok zor veya imkansız olacakmış diye bir örnek verdiler. Bazen anlamadığım soruları sormam için birisi olması gerekiyormuş, 1 senelik bir süre bile olsa sadece YouTube'dan video izleyip soru ve deneme çözmekle 10-25 bin gibi sıralamaların hayal olduğunu söyledi çoğu kişi. Bu yüzden dershanenin şart gibi bir şey olduğunu savunuyorlar. Sadece özel hoca tutmak bile yetersiz diyorlar. Ama YouTube'da mutlaka siz de görmüşsünüzdür, sıfırdan başlayıp 1 senede derece yapanlar bile var mesela bunlar yalan mı? aranızda bu konularda illa tecrübe sahibi olan vardır o kadar umudumu ve şevkimi kırdılar ki artık ders çalışsam mı çalışmasam mı bilmiyorum. Dershaneye gitmek ayrı masraf, benim gibi sıfırdan hiç ders çalışmamış birine uygun ders programı vs. çıkarması için bir koç tutmak ayrı masraf. Yani bunların hepsi gerçekten düşünülüp alınması gereken kararlar bu yüzden gerçekten insanların tavsiyesine ihtiyacım var görüşleriniz benim için çok değerli şimdiden teşekkürler konuyu takip edeceğim sorularınız olursa cevaplarım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kral dershane falan boş iş senin yapman gereken evden çalışmak. Kapesiten varsa yaparsın yoksa ne kadar çalışsanda fayda etmez. YT'den konu çalışıp test çözücen. Ama şu önemli dershanelerdeki deneme kulübüne kesinlikle katıl haftada en 1 deneme şart. Sonrası Allah'a emanet ya yaparsın ya da yapamazsın.

Meslek lisesi mezunuyum. AYT görmemek bayağı sıkıntı öncelikle. 1 yılda ne derece olur ekstra destek gerekir mi bilemem ama rakipleriniz 4 yıl boyunca matematik, fizik gördü. Günümüzde yapay zeka var, Discord vs var soru çözümü vs için konu anlatması için insan bulabilirsin. Videolar var. Karamsar olma ama rehavete de kapılma . AYT için sağlam TYT temeli lazım buna da dikkat edin. Sen ne yaptın dersen ben sağlık problemleri vs derken hedefi yüksek tutmadım DGS ile AÖF YBS geçmiştim.

Haklılar. Temelden alınacaksa bunu tek başına yapamazsın. Her dersten özel hoca tutamayacağını düşünürsek evde kendi başına halletmen pek olası değil. Zaten temeldesin kendi başına bir şeyler yapmaya çalışırken iyice bunalıcaksın, sana mentorluk edecek birileri kesinlikle lazım. Dershaneye gitmek istemiyorum diyorsan en azından kendine bir koç ayarla.

Hocam sıfırdan başlayıp iyi bir sıralama yapmak çok zor maalesef temel gerçekten çok önemli dershaneye gitmek zorunda değilsiniz ancak koçluk almak sizin işinize çok yarar TYT'yi halledersiniz ancak AYT çok zorlayacaktır sizi hedefiniz ne bilmiyorum ama hedefi fazla yüksek tutmayıp 2 yıllık bazı sağlık bölümleri gibi nispeten önü biraz daha açık bir bölüm tercih edebilirsiniz mesela .

Hocam sıfırdan başlayıp iyi bir sıralama yapmak çok zor maalesef temel gerçekten çok önemli dershaneye gitmek zorunda değilsiniz ancak koçluk almak sizin işinize çok yarar TYT'yi halledersiniz ancak AYT çok zorlayacaktır sizi hedefiniz ne bilmiyorum ama hedefi fazla yüksek tutmayıp 2 yıllık bazı sağlık bölümleri gibi nispeten önü biraz daha açık bir bölüm tercih edebilirsiniz mesela.

Hocam bölüm hedefim mühendislik bölümleri dediğim gibi 10-25K hedefim vardı yani dümenden okumak istemıyorum okuyacaksam 360 gün her gün 8-10 saat çalışmaya da meyilliyim. Zaten bundan bahsettim konuda da

Dostum merhaba. Ben bir eğitimciyim. Sana tecrübelerim ve bilgilerim doğrultusunda yardımcı olmaya çalışacağım. Söylediğim şeyleri harfi harfine dikkate almana ya da sadece benim önerilerimle yol haritası çizmene gerek yok. Sadece ufkunu açmak ve yeni bakış açısı kazandırmak için bunları yazacağım.

Öncelikle kendini iyi tanımalısın. Şu soruları kendine sor." bugün bu istek ve motivasyon ile verdiğim kararı 360 gün boyunca uygulayabilir miyim? Bir hedef koyup bu hedef yolunda uzunca sapmadan, yorulmadan, dağılmadan istikrarlı bir şekilde çalışma sağlayabilir miyim?" kilit nokta burası. Seni en iyi sen tanıyabilirsin. Bu sorulara olumlu yanıt verdiğini düşünerek yazıma devam ediyorum.

Ne yapacağını bilen insanlar için dershane gibi ortamını değiştirmen gereken, seni yol, para, zaman açısından zarara uğratacak oluşumlar tamamen faydasız. Çünkü temel olarak dershane aslında sana bir şeyler öğretirken hayatına bir düzen katmış oluyor. Bu yüzden dershane gibi fiziki ortam değişikliği gerektiren yapılar planlı, ne yapacağını bilen insanlar için zararlıdır. Tam tersi plan yapamayan, odaklanamayan bir insan isen o zaman dershane senin için çok faydalı olur.

İnternetten video ile çalışma noktasına gelirsek. Bu iş ciddi bir iş ve gayet yapılabilir, gördüğün tüm örneklerden fazlası var eksiği yok. Burada bir püf nokta var. O da her ders bazında sana hitap eden öğretmeni bulmak. Sana en büyük önerim sakın bir platforma bağlı kalma. Önemli olan platformlar değil, öğretmenler. Emin olabilirsin bizim eğitim camiamızda, bu Online ders işlerinde çoğu öğretmen piyasadaki bütün platformlar ile çalışıyor. Online eğitim, video içeriklerinden faydalanırken örnek dersleri izleyip, sana hitap eden öğretmenlerin video derslerini satın almanı öneririm. Genelde platformlar eğitim paketini aldığında, rehberlik hizmetleri, soru çözüm hizmetleri gibi hizmetler verirler. Bu sayede cüzi miktarlara hem rehberlik hem soru çözüm işini de halledebilirsin.

Son olarak kendimden bir örnek vererek bu sınava hazırlanma sürecinde sana yeni bir bakış açısı kazandırmak isterim. 2021 yılında KPSS hazırlanırken, YouTube'da bir platformun matematik öğretmeni çok hoşuma gitmişti. Onun sayesinde KPSS'de alanımda matematiği fullemiştim. Tarih dersi için YouTube'da o dönem ders anlatan hiçbir öğretmen bana hitap etmemişti. Ücretli platformların örnek derslerini izleyerek bir tarih öğretmeninin anlatımını çok beğenmiştim. O platformdan üyelik satın alarak tüm tarih videolarını izleyip tarih dersi ile alakalı bütün ihtiyaçlarımı karşılamıştım. Bu sürede satın aldığım platform beni WhatsApp gruplarına eklemişti ve hem kendi sorularımı çözdürüyordum hem de diğer insanları sorularına bakıp çözümlerini inceleyip ciddi manada farklı ve çok sayıda soru görerek sınava hazırlanıyordum. Bu çalışmalar neticesinde atandım.

2015 yılında üniversite sınavına hazırlanırken yine dershane tercih etmedim. O zamanlar daha tecrübesiz olduğumdan ötürü YouTube'dan bir platforma bağlı kalarak çalışmıştım. Haliyle bazı dersleri çok severek yaparken, bana hitap etmeyen derslerde çuvallamıştım. Sonuç olarak hedefime ulaştım.

Umarım bu anlattıklarım sana farklı bir bakış açısı kazandırır.

Dostum merhaba. Ben bir eğitimciyim. Sana tecrübelerim ve bilgilerim doğrultusunda yardımcı olmaya çalışacağım. Söylediğim şeyleri harfi harfine dikkate almana ya da sadece benim önerilerimle yol haritası çizmene gerek yok. Sadece ufkunu açmak ve yeni bakış açısı kazandırmak için bunları yazacağım.

Öncelikle kendini iyi tanımalısın. Şu soruları kendine sor." bugün bu istek ve motivasyon ile verdiğim kararı 360 gün boyunca uygulayabilir miyim? Bir hedef koyup bu hedef yolunda uzunca sapmadan, yorulmadan, dağılmadan istikrarlı bir şekilde çalışma sağlayabilir miyim?" kilit nokta burası. Seni en iyi sen tanıyabilirsin. Bu sorulara olumlu yanıt verdiğini düşünerek yazıma devam ediyorum.

Ne yapacağını bilen insanlar için dershane gibi ortamını değiştirmen gereken, seni yol, para, zaman açısından zarara uğratacak oluşumlar tamamen faydasız. Çünkü temel olarak dershane aslında sana bir şeyler öğretirken hayatına bir düzen katmış oluyor. Bu yüzden dershane gibi fiziki ortam değişikliği gerektiren yapılar planlı, ne yapacağını bilen insanlar için zararlıdır. Tam tersi plan yapamayan, odaklanamayan bir insan isen o zaman dershane senin için çok faydalı olur.

İnternetten video ile çalışma noktasına gelirsek. Bu iş ciddi bir iş ve gayet yapılabilir, gördüğün tüm örneklerden fazlası var eksiği yok. Burada bir püf nokta var. O da her ders bazında sana hitap eden öğretmeni bulmak. Sana en büyük önerim sakın bir platforma bağlı kalma. Önemli olan platformlar değil, öğretmenler. Emin olabilirsin bizim eğitim camiamızda, bu Online ders işlerinde çoğu öğretmen piyasadaki bütün platformlar ile çalışıyor. Online eğitim, video içeriklerinden faydalanırken örnek dersleri izleyip, sana hitap eden öğretmenlerin video derslerini satın almanı öneririm. Genelde platformlar eğitim paketini aldığında, rehberlik hizmetleri, soru çözüm hizmetleri gibi hizmetler verirler. Bu sayede cüzi miktarlara hem rehberlik hem soru çözüm işini de halledebilirsin.

Son olarak kendimden bir örnek vererek bu sınava hazırlanma sürecinde sana yeni bir bakış açısı kazandırmak isterim. 2021 yılında KPSS hazırlanırken, YouTube'da bir platformun matematik öğretmeni çok hoşuma gitmişti. Onun sayesinde KPSS'de alanımda matematiği fullemiştim. Tarih dersi için YouTube'da o dönem ders anlatan hiçbir öğretmen bana hitap etmemişti. Ücretli platformların örnek derslerini izleyerek bir tarih öğretmeninin anlatımını çok beğenmiştim. O platformdan üyelik satın alarak tüm tarih videolarını izleyip tarih dersi ile alakalı bütün ihtiyaçlarımı karşılamıştım. Bu sürede satın aldığım platform beni WhatsApp gruplarına eklemişti ve hem kendi sorularımı çözdürüyordum hem de diğer insanları sorularına bakıp çözümlerini inceleyip ciddi manada farklı ve çok sayıda soru görerek sınava hazırlanıyordum. Bu çalışmalar neticesinde atandım.

2015 yılında üniversite sınavına hazırlanırken yine dershane tercih etmedim. O zamanlar daha tecrübesiz olduğumdan ötürü YouTube'dan bir platforma bağlı kalarak çalışmıştım. Haliyle bazı dersleri çok severek yaparken, bana hitap etmeyen derslerde çuvallamıştım. Sonuç olarak hedefime ulaştım.

Umarım bu anlattıklarım sana farklı bir bakış açısı kazandırır.

Öncelikle yazdıkların için teşekkür ederim. Şunu söylemek istiyorum kendimi biliyorum ve dediğim gibi esporla ilgileniyordum her gün düzenli olarak 10-12 saat oyun oynuyordum minimum 10 saati doldurmadan asla işimi bırakmıyordum fakat şu anda o isteğim ve şevkim bitti. Gerçekten hiç oyun oynayasımda yok 1 aydır falan sadece ders çalışmak istiyorum hatta son 1 haftadır arka arkaya 8-9 saat matematik çalıştım yani bunu yapabileceğime inanıyorum. YKS'de 10k sıralama yapan arkadaşım koçluk teklif etti her gün neye ne kadar çalışacağını vs. planlayabilirim dedi fakat ücret biraz fahiş geldi bana (8000TL/ay) yani piyasayada hakim değilim fakat Online koçluklar vs. Max 2500-3000TL internette bu yüzden bunu da size soruyorum fiyat çok mu yüksek?

Öncelikle yazdıkların için teşekkür ederim. Şunu söylemek istiyorum kendimi biliyorum ve dediğim gibi esporla ilgileniyordum her gün düzenli olarak 10-12 saat oyun oynuyordum minimum 10 saati doldurmadan asla işimi bırakmıyordum fakat şu anda o isteğim ve şevkim bitti. Gerçekten hiç oyun oynayasımda yok 1 aydır falan sadece ders çalışmak istiyorum hatta son 1 haftadır arka arkaya 8-9 saat matematik çalıştım yani bunu yapabileceğime inanıyorum. YKS'de 10k sıralama yapan arkadaşım koçluk teklif etti her gün neye ne kadar çalışacağını vs. planlayabilirim dedi fakat ücret biraz fahiş geldi bana (8000TL/ay) yani piyasayada hakim değilim fakat Online koçluklar vs. Max 2500-3000TL internette bu yüzden bunu da size soruyorum fiyat çok mu yüksek?

Birebir koçluk fiyatlarının piyasası nedir bilmiyorum. Ancak şunu söylebilirim ki herhangi bir ücretli platforma kayıtlı olsan eminim ki ücretsiz olarak bu koçluğu alabilirsin. KPSS döneminde talebim olmadığı halde sırf platformdan satın alım yaptığım için özel bir rehber öğretmen tanımlamışlardı. Her hafta beni arayıp ders çalışma planı, çalıştığım konular ve çalışmam gereken konular gibi detaylı bir şekilde konuşuyorduk. Mail ile de her zaman kendisine ulaşabiliyordum. İstersen internetten YKS hazırlık videoları satan platformların ne vaadettiğini incele. Eminim rehberlik hizmetleri vardır. Ve özel koçlardan çok daha ucuza gelir.

Kardeşim öncelikle merhaba;

Bende senin gibi durumlarla başbaşa kalmış ve açık öğretim lisesine geçtikten sonra, hayatımda oluşan düşüş ivmesiyle beraber 2024 YKS sonrası tekrardan mezuna bırakmıştım. Ve şu anda da 2025 YKS sınavına giriş yapacağım.

Öncelikle evet, 1 yılda 360 gün süre ile sıfırdan bu sıralamaları yapmak mümkün. Ancak maalesef video izleyerek yaparım, dershane gereksiz, ben bu günlerin çoğunluğunda verimli çalışırım gibi kendine yaptığın hurafeler geçersiz kalacak bir mühlet sonucunda. Çünkü bende öyle yaptım, geçen sene dershane gitmiş olmamla beraberinde mezuna kaldım, mezuna kaldıktan sonra dershane gereksiz tavrını benimsedim. Bu benimsememde etkili olan şey ise senin gibi video izlerim, dershane boş iş, çok zaman var önümde dememdi.

Seni tanımıyorum, hayatını bilmiyorum daha önemlisi okuma isteğinin farkında değilim ama imkan olduğu sürece dershaneye gitmek senin sosyal açıdan psikolojini çok ama çok iyi koruyacaktır. Burada herşey senin vaktindeki bolluk değil, psikolojin. Ben 1.5-2 sene boyunca lise hayatımı yaşayamadım çünkü açık öğretime geçtim, sosyal bir insan olarak maalesef kötü etkilendim. Mezuna kaldım, arkadaşlarım üniversiteye gitti kötü etkilendim derken senin gibi olan kişileri kendi gözün ile görmek sana fayda ve rekabet ortamı sağlayacak. Rekabet ortamını yaratman ve içindeki o yükseğe çıkma arzusunu uyandırman şart bu sıralamalar için ki, bende sıfır matematik yapmaktayım. Dört işlemi zar zor yaparım ama sözel/eşit ağırlık gibi derslerim çok iyidir. Bu şekilde de düşünüp sadece özel derste alabilirsin ancak dediğim gibi sosyal ortam çok önemlidir.

360 gününün hepsini de çalışmana asla gerek yok hele ki günlük 8-10 saatlere bu başlı başına serüvenin en başında hiç gerek yok. Bu sınav 1 yılda kazanılacak bir sınav değil, bu sınav senin hırsınla kazanılacak bir sınavdır. Kısası kısa ise sana önerim; dershaneye git, matematiğe önem ver, hedefin değişecektir bunlara kulak asma ve araştırmalarını yap (okuyacağın bölüm için), sosyal yaşamını aktif hale getir ve kendini benimse.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı