YKS için ne yapmalı?

Hocam benden yine büyüksünüz hani bu yolda bana yardımcı olma şansınız var mıdır bir abi olarak çünkü hani sınava çalışırken dikkatim dağılıyor ve bu 3 ay tatilde sadece paragraf, geometri ve matematikte(dilbilgisin 1 ayda hallederim eylül ayında) 15-16 net gibi bir hedefim var yaz sonuna kadar şu an matematik için elimde kaynak olarak 1- TYT miray yayınları 2- tümleyen yayınları ve son olarak 345 TYT mat var kanal olarak da bıyıklı matematik izliyorum 55 günde TYT kampı kitabını aldım ve verimli oluyor açıkçası size sorum şudur günde kaç soru çözerek gittiniz bir konuda yanlış anlamayın her insanın bir kapasitesi var değişebilir bu ama rica etsem bir gün içinde neler yapıyordunuz onu anlatır mısınız ve instagramınız (uguruzun776)varsa sizden yardım almayı isterim iyi günler size.
Hocam ben çalıştığım bir gün bile kaç soru çözdüğümü saymadım. Bunun yerine kendime saat hedefi koyardım ve o hedefe mümkün olduğunca ulaşmaya çalışırdım. Başlangıçta 3-4 saatlik hedefler sınava yaklaştıkça 9-10 saatlere kadar çıktı. Size de tavsiyem soru sayısına çok takılmamanız çünkü 100 tane kolay soru çözmek yerine 10 tane zor ama geliştirici soru çözmek emin olun daha faydalıdır. Gün içinde neler yaptığımı sormuşsunuz. Yaz tatilindeyken her gün paragraf ve problem ile güne başlıyordum ve bunları kendime bir süre belirleyerek çözüyorum. Mesela 20 paragraf 20 problem rutini oluşturmanız oldukça faydalı olacaktır. Her hafta verdiğiniz süreyi de azaltarak bu sorularda hızlanabilirsiniz. Mesela başlangıçta 20 paragraf için 40 dakika verirken bir sonraki hafta 38 dakikaya düşürebilirsiniz. Bu rutinim bitikten sonra YouTube üzerinden geometri çalışması yapıyordum çünkü geometride hiçbir şey bilmiyordum. Önce Kenan Kara hocamızdan konuyu izliyor sonra soru bankamdan (yazın çözdüğüm soru bankası Toprak Yayınları idi) o gün izlediğim konuyu çözüyor, yapamadığım veya zorlandığım sorulara işaret koyarak ertesi gün tekrar yapmaya çalışıyordum. TYT Sosyal'e MSÜ gelene kadar hiç bakmadım zaten onu geçiyorum. TYT Fen için de her dersten birer soru bankası almıştım. (Kimya:Orbital Biyoloji: Biyotik Fizik:345) bu derslerde de her gün 1 tanesinden video izleyip soru çözüyordum. Türkçe için yazın paragraf harici birşey yapmadım ama özellikle ikinci dönem her gün deneme çözdüm diyebilirim. Ama tabi ki en yoğun çalışmamı TYT Matematik için yaptım. Zaten benim yazın başlarında matematiğim çok zayıftı bu yüzden her gün 2 saat matematiğe zaman ayırdım. Kaynak olarak Orijinal ve 345 çözdüm. Miray gibi kaynaklarla vakit kaybetmenizi önermem. 345 ile başlayıp kendinizi yeterli hisstemezseniz Bilgi Sarmalı, yeterli hissederseniz Orijinal ile devam edebilirsiniz. Eylül'e kadar hedefim 15-16 net demişsiniz ama sıkı çalışmayla 25 netlere kadar çıkabilirsiniz. TYT Matematik için 2-3 soru bankası yeterli olacaktır. Belli bir yerden sonra bilgi eksiğinden ziyade hızlanmanız gerekecek ve bunu denemelerle sağlayacaksınız. Eylül ayına kadar 345-BS-Orijinal üçlüsünü çözmenizi öneririm. Ama kitapları %100 bitirmeye uğraşmayın. Halihazırda çok iyi olduğunuz bir konudan 10 test çözmek sizi iyi hissettirir ama geliştirmez. İlk 12 konu dediğimiz temel kavramları bitirdikten sonra AYT için önemli olan fonksiyon, polinom, çarpanlara ayırma gibi konulara başlayabilirsiniz. Tavsiyem bütün bunlara başlamadan önce 120 soruluk bir TYT genel denemesi çözüp hangi seviyede olduğunuzu görmeniz. Bunun sayesinde çalışmalarınızı nasıl yapacağınızı, hangi branşlarda zayıf olduğunuzu görebilirsiniz. Dikkat dağınıklığı sorunun için YouTube shorts ve Instagram Reels gibi kısa video konseptlerinden mümkün olduğunca uzak durmalısın. Ben yazın başında Instagram'ı silmiştim ve YouTube kullanımımı da minimuma indirmiştim. Ders çalışmaya ilk başladığınız zamanlarda hemen kalkmak istemeniz çok normal. Bunun için 45 dakikalık periyotlar belirleyip bu periyotlar bitene kadar masanın başından kalkmamaya çalışın. Zamanla bu periyotların süresini de artırmaya çalışın. Mesela ben sene başında masada yarım saat bile oturamayan biriyken sene sonuna geldiğimizde 3 saatlik periyotlarla çalışmaya başlamıştım. Uzun lafın kısası her şey disiplin ve planlı çalışmaya bağlı. Bir planınız olmadığı sürece isterseniz günde 12 saat çalışın yine fayda etmez. Instagram adresim (afaruk.konuk). Sınav hakkında başka sorularınız olursa sene içinde de çekinmeden sorabilirsiniz. Umarım hedeflerinize ulaşacağınız keyifli bir sınav senesi geçirirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.

Öncelikle günlük rutin programları gibi zırvalardan uzak durup onun yerine konu üzerinden ilerleyin. Yani, tüm derslerin konularını sırasıyla yazın birini bitirip öbürüne geçin. TYT için günde 3 dersi geçmeyin ağır gelebilir. AYT'ye TYT'nin sonlarında başlayabilirsiniz. Daha zamanınız bol.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı