YKS nedir?

Uzun düşünceler sonucun da yazılım mühendisliği okumaya karar verdim. Araştırmaya başladım, şimdi ben meslek lisesin de olduğum için 2 yıllık üniversitelere gidebiliyorum. TYT hazırlanmam lazım, o tamam onu anladım. Sonrasın da AYT var alan yeterlilik sınavı bunu tam anladım ama araştırmalarımın sonucun da mühendisliği okumak isteyenlerin AYT'de sayısal puan yapması gerekiyormuş. Matematik fen bilimleri o AYT işi nasıl oluyor? Yani DGS dikey geçiş sınavı yerine mi geçiyor? Anlamadım çünkü bir site de böyle yazıyordu .(4 yıllık lisans bölümleri ise AYT) şimdi ben buna neden girmeliyim? DGS gibi mi artıları ne eksileri ne anlamadım. Yardımcı olur musunuz?

DGS dediğin sınava yüksekokul bitirdikten sonra giriliyor. YKS ise liseyi bitiren herkesin girdiği hem 2 yıllık hem 4 yıllık fakültelerin tercih edilebildiği sınav. TYT ve AYT sınavlarına girin istediğiniz bölümü kazanmanız daha kolay olur.

AYT sınavında Matematik, Sosyal Bilimler, Türk Dili ve Edebiyatı ve Fen Bilimleri diye 4 bölüm var. Sayısal istiyorsan Matematik ve Fen Bilimlerini çözüyorsun. Gerisini boş bırakıyorsun veya keyfe bağlı çözebilirsin sosyal ve feni. ÖSYM seçim ekranında bunun ayrımı yapılmıyor. Kitapçıklar önüne geldiğinde istersen sosyal ve fen de çözebilirsin. Ancak mat ve fen zorunlu çözmen lazım. Puan hesabı %40 TYT, %60 AYT olarak ayrılıyor ve okul başarı puanının 0.6 sı ile yapılıyor. Mesela TYT 400, AYT 500, OBP 80 ya. TYT'den 160 puan geliyor, AYT'den 300 puan geliyor. OBP ile de 48 puan geliyor. 160+48+300 toplanarak sınav puanın hesaplanıyor. DGS farklı bir olay ancak onun hakkında bilgim yok. Bir de YDT sınavı var, AYT'den ayrı yapılıyor o sınav. ÖSYM sitesinde zaten başvuru zamanı görürsün. Sadece İngilizce içeriyor o sınav. Onun dışında sorun varsa sorabilirsin cevaplarım.

Şimdi ben meslek lisesinde olduğum için 2 yıllık üniversitelere gidebiliyorum.
2 yıllık üniversitelere gidebilmen ile meslek lisesi okumanın herhangi bir alakası yok. Lise mezunu olan herkes 2 yıllık veya 4 yıllık bölümlere gidebilir.

Şimdi mühendislik için 2 yol var. 2+2 (ikinci 2 tam belli değil, okuldan okula değişebilir) şeklinde TYT+DGS yapmak veya düzgüne YKS'de TYT+AYT yapmak.

TYT+AYT'de bir cumartesi günü TYT'ye girersin, ertesi gün de AYT'ye girersin. TYT'nin %40'ı, AYT'nin %60'ı hesaplanarak sana bir puan oluşturulur. O puan herkese oluşturulur ve bu sayede sıralamalar oluşur. Sıralamana göre tercih yaparsın. Bir yere yerleşirsen lisans bölümüne gidersin.

TYT+DGS istiyorsan (Ki hiç tavsiye etmem. Aklı olan adam zaten zamanında AYT ile yapar bence.) sadece bir cumartesi günü TYT'ye giriyorsun. Önlisans bölümü tercih ediyorsun. Okul bitince DGS'ye girip sonra lisans bölümlerine dikey geçiş yapmaya çalışıyorsun.

Mutlu son.

Yani şimdi ben TYT'den sonra AYT girmez isim DGS ile 4 yıllığa giriş yapabilirim 2 yıllık bittikten sonra, ama eğer AYT girer isem direkt 4 yıllık bölümlerden başlarım öyle mi? Meslek lisesi okuduğum için illaki ne 2 yıllık okumam şart değil bu sadece seçim anladığım kadarıyla.

Peki YKS nedir sınav mıdır onu anlamadım TYT-AYT'den sonra YKS mi girilir orasını tam anlamadım ben şimdi yazılım mühendisliği okumak istediğim için AYT'den sayısal puan yapmam lazım onun için de fen bilimleri ve matematik öğrenmem lazım bu yüzden sadece AYT matematik konu anlatımı ve soru bankası almam lazım değil mi diğerlerine gerek yok ha bir de fen bilimleri konu anlatımı ve soru bankası.

Meslek lisesi okuduğunuz için bazı bolumlerde sizin için ayrı kontenjanları da var M. T. O. K olarak geciyor daha dusuk puanla aynı bolume gidebiliyorsunuz.

Anlatamıyorum galiba. Bak şimdi okul diye bir şey var. Biliyorsun değil mi onu? Sonra lise var, üniversite var, başka okullar var.
İşte oradaki okul YKS oluyor. TYT, AYT ve YDT de lise, üniversite oluyor.
Pek düzgün bir açıklama değil ama anlatabilmek için böyle yaptım.
Sen hangi sınavlara gireceksen onun kitabını al.

Diğer soruların için ise bunu 3 kere okuyup sor. Diğer türlü cevaplamayacağım. Okuyup okumadığını yazdığın tek cümleden bile anlarım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…