YKS'de 430 puan ve üstü nasıl alınır?

Yer
Ankara
Derslerim fena değil. Geçen sene hastalanıp 2-3 tane sınava giremedim. Hocaların telafi sınavlarını bilirsiniz. Sonuç olarak 70 ile geçtim. Benim sadece 3 tane sıkıntılı dersim var matematik, edebiyat, İngilizce (Şansa bak ki en önemlileri bunlar; bunları batırmama rağmen teşekkür ile geçtim.). Bu sene PYBS'ye girdim 15 gün çok sıkı çalıştım (eee işin sonunda para var) ve 404.5 gibi bir puan aldım. Bu sene matematiğe ağırlık veriyorum (10.sınıfım), edebiyat dersini neredeyse hiç göremedik (hoca kaynaklı). Ben uçak mühendisliği istiyorum. Ve mümkünse Ankara içi. Bunun için en az 473 gibi bir puan almam lazım. 44-45 puan okuldan geldiği takdirde 429 puan almam lazım. Evet, sorum şudur; ben bu puanı nasıl elde ederim? Şu andan itibaren çalışmalı mıyım? Çalışmalıysam ne kadar süre? Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim.
@Jira
@Shimada Sensei @Megaton @Silinen üye @Clarence Morrow @326001

Öncelikle sınavı tanımalısınız, siz daha puan ile sıralama olduğunu düşünüyorsanız yolunuz uzun. Önemli olan yüzdelik dilim. Bir sene 440 ile iyi bir üniversiteye gidersin başka bir sene 440 ile rezil olursun. Sen yüzdelik dilim hedefle, ayrıca hedefini yüksek tut.

Bu sene PYBS'ye girdim. 15 gün çok sıkı çalıştım (eee işin sonunda para var).
Bu gireceğin sınavın sonunda da hem para hem de bir hayat var. Bunu düşünerek çalış para seni çok etkiliyorsa. Puan üzerine düşünmemelisin. Sıralamalar da sürekli değişir fakat üç aşağı beş yukarı kontenjana ve kısmen de sınava göre oynama gösterir. Yapman gereken yüzdelik dilimde iyi bir noktaya ulaşmak. Sana "şu kadar net yapmalısın." gibi bir şey söyleyemem.

En önemli şey programlı ve gerçekten çalışman. Öyle kitaba bakarak olmaz. Ciddi ciddi çalışacaksan şu an için günde 2 saat kâfi. Bol bol paragraf denemesi çöz. Bunun için sınav gününün yaklaşması gerekmez. Paragraf yaşa bakmaz, hızlı okuyup okuduğunu anlamaya bakar. Bir an önce matematiği hallet ve bu yaz o zamana kadar geldiğiniz TYT konularını olabildiğince erken bitirmeye bak. Bunu yaparken kendini de çok sıkma, henüz erken. Son senende seni darlayabilir bu durum çünkü orada cidden gaza basman gerekiyor. Sesli ortamlarda soru çözmeye çalış, sınav ortamında neler olacak belli değil. Kendimden biliyorum, sınavımda çocuk ağır hastaydı şimdi olsa Covid-19 sanırsın.

Son sözüm şu olsun: Sınav anında en önemli şeylerden biri stres ve zaman yönetimi olacak. Strese girmediğini önceki bir konunda görmüştüm. Geriye zaman yönetimi kalıyor. Bunun için zamanı geldiğinde fazlasıyla deneme çözmen gerek. Kolay gelsin.

Bu puanı düzenli çalışmayla elde edersin. Şu andan itibaren ipleri eline almalısın ki 12. Sınıf geldiğinde ipler ayağına dolaşmasın.

Çalışmanın süresi yok. Hedefine varana kadar çalışmalısın. Şimdiden düzenli konu tekrarları, düzenli soru çözümleriyle kendine alışkanlık kazandır. 12. Sınıfa kadar bir disiplin kazan. Bu sene bir tık daha rahat olsan da 11. Sınıfta işler ciddiye binecek ve tempo arttırmaya başlayacaksın. Şimdiden alışsan iyi edersin. Hedefin gayet yüksek. Basit çalışmayla elde edilecek türden değil.

9. Sınıf konularını da unutma asla. TYT soru bankaları alıp onları da pekiştir. 9-10 aradan çıkmış olsun bu sene. 11. Sınıfta daha rahat önüne bakabilirsin.

Unutmadan paragrafı da ekleyeyim. Her gün düzenli 20 soru ile başlayabilirsin. Çünkü üniversite sınavında çok bilenden ziyade bilip de hızlı yapan kazanıyor.

Sorularına genel olarak cevap vermeye çalıştım. Daha ince bir sorun varsa sorabilirsin.

Beni bilirsin 12. Sınıfım, benim de ilk hedefim yüksekti düzenli çalışıyordum. Sıkı bir şekilde.
Sinava 280 290 gun kala bıraktım hala toparlanmaya çalışıyorum.
180 gun kaldı ve asil asilabildigin kadar. Çabuk geçiyor zaman, @Jira vasıflı olman gerek der hep. Hakket öyle yani. Benim az vaktim var senin daha çok vaktin var. Sana tavsiyem şu yazılıları atla ve hemen TYT başla. TYT matematik oncelik olsun. Sonra yapamadigin veya zorlandığını dusundugun dersler olsun.
Ben 9 ve 10 iken çok sıkı çalıştım faydasını gördüm ama pes etmemelisin. İlk oncelik konu öğrenme olmalı.
@Blacksidemre

Daha çok vaktin var. Tempolu bir çalışma ile istediğin yeri kazanırsın. Temelin sağlam olmalı. 10 ve 11. sınıfları iyi kapat. 10. sınıf matematiği de salma. Acısını fonksiyonlarda ağır yaşadım.

Şu Necmettin Erbakan Üniversitesi nasıl hiç bilmiyorum ekşide falan araştırmam sonucu pek bir güzel mesajlar okumadım. Aranızda giden var mıdır üniversiteye acaba? biraz anlatabilirse çok güzel olur.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı