YKS'ye sıfırdan çalışmaya nasıl başlarım?

floypui

Hectopat
11. sınıfım temelim hiç yok. Hiçbir zaman adamakıllı ders çalışmadım ama çalışmam gerektiğinin farkındayım. YKS'ye nasıl çalışmalıyım yani AYT'den mi başlayayım yoksa TYT'den mi ya da temelim olmadığı için sıfırdan kitaplar alıp onları mi çözeyim, haftalık program mı oluşturayım gerçekten bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende 11. sınıfım. Temelin yoksa piyasadaki 11.sınıf basit kaynakları alarak temel at. Sonra ister 11 ister AYT biraz daha zor seviye kaynak al onları çöz. Önceki konuları ytdeki belirli kişilerden izle sayısalsan az ama önemli yerleri notlar tutarak ilerle. TYT yazın bakılıyor genelde. Sen okullar kapanana kadar 11i hallet.

11. sınıfım temelim hiç yok. Hiçbir zaman adamakıllı ders çalışmadım ama çalışmam gerektiğinin farkındayım. YKS'ye nasıl çalışmalıyım yani AYT'den mi başlayayım yoksa TYT'den mi ya da temelim olmadığı için sıfırdan kitaplar alıp onları mi çözeyim, haftalık program mı oluşturayım gerçekten bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Öncelikle tyt ayt çalışmaktan ziyade bir matematik temeli daha iyi olur diye düşünüyorum. Hiç temeli olmayan birisi antrenmanlarla matematik kitabı ile temel atabilir. Daha sonrasında TYT ye başlayıp AYT ye geçmek en doğrusu olur. Matematik temelin olmadan TYT yi de AYT yi de yapamazsın zaten TYT bildiğim kadarıyla eski sistem düz temel matematik sormuyor. Matematikle yorumlamış mantığı ağır basan sorular soruyor bu sebeple temelsiz girersen her şey daha çok karışır. Fen için pek bir söze gerek yok direkt TYT kitaplarını alıp 0 dan başlayabilirsin. Müfredatın konularını takip edip ona göre basamak basamak ilerleyebilirsin. Türkçe hakkında yorum yapmayacağım çünkü dil bilgisi hakkında en ufak fikrim yok bol kitap okuyup paragrafı sadece denemelerde çalışıyordum.

TYT'den başlanır. TYT konuları AYT'nin konuları için olmazsa olmazdır. Özellikle matematik için. Birbirinin devamıdır diyebiliriz. Örneğin TYT de üslü sayıları öğrenirsiniz. AYT de fonksiyonlarda üslü sayının bir özelliğini bilmek zorunda olursunuz ve onu kullanırsınız. Önce TYT'den başlayın. Bol bol soru çözün her ders için bir oynatma listesi ayarlayın kendinize. Dinlediğiniz hocalar belli olsun. Konuları plan program yaparak dağıtın. TYT'ye 3-4 ay gibi bir zaman verebilirsiniz. Özellikle yaz ayı bitmeden bitirirseniz çoğu rakibinizin önüne geçersiniz. TYT konularını bitirdikten sonra ve denemeleri çözdükten sonra yeterli nete ulaştıysanız ( hedefinize göre) AYT'ye geçip oradan konuları çalışmanız yeterli olacaktır. Tabii AYT'yi çalışırken TYT'den de deneme çözmeyi bırakmamalısınız.

AYT TYT'ye bağlı yani ilk onu yapmadan AYT yapamazsın doğru düzgün. Zaten TYT en temelden başlıyor (Ör: Doğal sayılar, rasyonel sayılar, denklemler gibi). TYT ile temelini de oluşturursun. Program konusunda ise şöyle bir durum var, haftalık programlar genelde insanı strese sokuyor. Ben Pzt, Salı, Çrş ve Prş, Cuma, Cmt, Pzr olarak iki gruba ayırmayı öneririm. Bu sayede üzerinde sadece 3-4 günün yükü olur bütün haftayı nasıl tamamlarım diye düşünmezsin sürekli. Küçük hedefler her zaman için daha iyi. Buna bağlı olarak hedef koyabilirsin. Örneğin bir ayda TYT +8 net gibi. (Çok düşük netlerin olduğunu tahmin ettiğimden bunu söylüyorum yoksa 50'nin üstünde net yapıyorsan çok zor bir şey bu.)

Eğer ben matematikle çarpım tablosundan sonra pek uğraşmadım diyorsan TYT'den önce direkt matematik çalış. Her şey matematiğe bağlı çünkü sayısal alanlarda.

Mezuna kalan birisi olarak verebileceğim tavsiyeler, programın olsun planlı git, tyt ayt beraber götür 12.sınıfta artık bakacaksın tyt netleri bir yerde kalıyor ondan sonra tyt az ve öz çalışarak eksik yerlerini denemelerle vs kapatırsın ve ayt ağırlıklı gidersin. Ben de senin başladığın tarihlerde başlamıştım önünde çok uzun süre var inan dersi bırakıp tekrar başladığın çok olacak o yüzden kendini bir anda sıkmadan yavaş yavaş arttırarak, kendine tatiller vererek çalışmanı öneririm. Bir dersi full yapıp diğerlerini yapmasam da kazanırım düşüncen olmasın, ben ayt matematik fulledim diğer derslere çalışmadığım için 50k geldi mezuna kaldım yani tek dersle kazanamazsın hepsine bakmalısın. Kendine hedef veya sıralama koy. 12.sınıfa kadar tyt rahat biter ve aynı zamanda 11 eksiklerini kapatırsın. 11.sınıf 12 den daha zor ve daha önemli unutma. Dershaneye gitmiyorsan Youtube'dan hocaları izleyebilirsin ben öyle çalışmıştım, sonrasında aldığın kaynaklarla pekiştirirsin.

Birincisi Yks'e nasıl çalışmayalıyım diye soruyorsun da birçok müfredat eskide kaldı gidip kendin öğrenmen gerekiyor chatgpt'e bile bu soruyu sorabilirsin buraya yazma demiyorum moderatör filan değilim zaten. Ben kendi açımdan konuşursam konuları araştırmayı öğrenip didik didik edip ardından kendin için bir video hazırlaya bilirsin giriş-gelişme-sonuç hem yararlı olur hemde aklında kalır vs. vs. yani gidip bir bölümden mezun oldukdan sonra rahat bir hayat süreceğini zannedenlerde var doktor, polis, öğretmen, mühendis, yazılımcı olcam ben yaa diyende var. Tüm gün milleti eleştirip seküler geçinen de var, var oğlu var siyasiler gibi bizde clickleşmiş durumdayız ama yerinde olsam bu tür durumları kendimden başka kimseye danışmam seni ben daha iyi tanıyamam veya neler yapıp yapamayacağını da. Herşeyden önce aceleye getirmeyip doğru düzgün öğrenmelisin bunun için 1 senen gidicekse gitsin ben bir sürü boş, amaçsız insanlar tanıyorum ama ailen bunları görüp sana aşırı derece de baskı yapabiliyor haberin olsun.

Son düzenleme:
Bende 11. sınıfım. Temelin yoksa piyasadaki 11.sınıf basit kaynakları alarak temel at. Sonra ister 11 ister AYT biraz daha zor seviye kaynak al onları çöz. Önceki konuları ytdeki belirli kişilerden izle sayısalsan az ama önemli yerleri notlar tutarak ilerle. TYT yazın bakılıyor genelde. Sen okullar kapanana kadar 11i hallet.

Mgy Full tekrar konu anlatımı ve soru çözümü videolarını izleyebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı