Kalpte sürekli çarpıntı oluyordu. Heyecanlandığım stres olduğumda vs. şimdi ne yaparsam yapayım çarpıntı olmuyor. Sadece yorulunca kalbim o kadar yavaş atıyor ki hissetmiyorum. Yaşayanınız var mı? Ne olabilir?
Ne kadar yavaş atıyor? 60 - 100BPM aralığında ise bu durum normal olarak kabul edilir 50 ve altı sağlıksal bir durum olduğunu işaret edebilir.
Hocam yorulunca hızlı atması gerekmiyor mu?
Hocam onun için soruyorum zaten 60 BPM dinlenme nabzı olarak kabul ediliyor. 60 altı ise ciddi sağlık sorunlarını işaret edebiliyor bu durumlarda. Konu sahibi arkadaşın hastaneye gidip EKG çektirmesinde fayda var.
Yanlış bilgi vermeyin 60 altı tam tersi sağlıklıdır sporcuların 35-40'a kadar düşebiliyor sporcu olmayan normal bireyler için ise uyku halinde 50-45'e kadar nabız düşer
Gündelik normal otururken ki nabız ise 60-80 arası olmalıdır efor halinde (yani normal yürüme konuşma etme gibi normal sosyal hareketlerle birlikte) kalp hızı 80-100 arası olabilir
Spor koşma merdiven çıkma yokuş gibi eforlarda 100-140 normaldir (kişiden kişiye değişir fazla kilolu biri 2 kat merdiven çıksa nabzı 150 bile olabilir onun için o normaldir ben normal kiloda ki normal sağlıkta ki insanlar için yazdım
Kendimden farz edersek uyurken veya dinlenirken akıllı saatim nabzımı ölçer derin uykuda 50-55'e kadar iniyor normal yaşantımda ortalama 75-85 atıyor
Kısacası nabız kişiye özeldir ama 60 altı ciddi sağlık sorunu yaratmaz tam tersi kalp ne kadar az atarsa o kadar iyidir tabii bu sadece dinlenme için geçerlidir dinlenmede 90-100 atıyorsa kalp fazla kan pompalar fazla yorulur kalp krizine sebebiyet verir
Az atarsada tabii sorun olur ama 30-40'ın altına düşmesi gerekiyor sporcu bir birey değilse sporcu kalbi yoksa kalbi gelişmemiş normal bir insansa o sayılara düşmesi beyne kan gönderemez ve felç geçirir iki tarafı da kötü kısaca
Hocam sporcularda dinlenme nabzı olarak kabul edilir. Konu sahibi arkadaş "yoruluyorum fakat kalbim yavaş atıyor." demiş. Siz olayı tamamen yanlış anlamışsınız.
Bknz: Bradikardi (yavaş kalp hızı) nedir? - Memorial.
Geçmiş olsun, umarım hayat konforunuz etkilenmiyordur hastalığınız dolayısı ile. Fakat kalp her ne kadar bir kas olsa bile yorulduğumuz zaman vücuda daha fazla oksijen almak ve kan pompalamak için hızlı atar. Vücut fonksiyonları normale dönene kadar yavaşlamaz, sonrasında yavaş yavaş düşer kalp atışları buraya kadar her şey tamam. Fakat konu sahibi arkadaş yorulduğu halde kalbinde çarpıntı bile olmadığını, kendisini yorduğu halde aşırı yavaş atmasından şikayetçi olmuş. Sporcu bireylerde dinlenme nabzı olarak sizin belirttiğiniz değerler normal elbette ki. Fakat spor yapmayan sağlıklı bireyleri baz alırsak çok yavaş atması bir sorun olabilir. Tabii ki gidip EKG veya bir giyilebilir teknolojiden ölçmediği sürece buradan yardımcı olabilmemiz çok olası durmuyor. Umarım anlatabilmişimdir. @Brummbar
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.