YouTube'dan Python ya da C++ öğrenilir mi?

Öğrenilir.

Siber güvenlik için Python öğren. Çoğu siber güvenlik aracı Python ile yapılır ve çalışır.

YouTube'da öğreneceğin şey o dilin söz dizimi olur. O basittir. Program geliştirmek falan zor. O emek ister. Kullanacağın modülleri araştırman gerekir (ki bu, yapay zekayla kolay).

@bitwise

Hocamız şöyle demişti:
Alan tercih etmeden once hepsinden bir seyler yapmalisin. Compiler dersinde kendine basit ama islevsel bir compiler yazarsin, farkli programlama paradigmalarindan dillerle uygulamalar yazarsin ve kullanimini anlarsin. Yine farkli seviyelerde programlamalar yapar ( low level vs high level ) aralarindaki farki ve hangisinin hangi durumda avantajli dezavantajli oldugunu gorursun.

Ben ogrencilerin erken yasta "ideal bir alan secmeliyim" telasini cok yersiz buluyorum. Bunlar tasa yazilmiyor, sonradan degistirebilirsin ya da interdisipliner sekilde farkli alanlarda muhendislik yapabilirsin. Gunduzleri finans sirketlerine danismanlik verip aksamlari oyun programlayabilirsin. Bu dedigimi yapan akademisyenler bile var, ustune bir de ders anlatiyorlar.

Sonuc olarak en onemli verecegim tavsiye, alan ya da dil secme baskisini uzerinden atman olur.

Ikinci tavsiye; dogru islere basvurman ve basarili olabilmen icin bilincli tercih yapman gerektigi ve bilincli tercih yapabilmek icin de tercihlerin ne oldugunu bilmen gerektigi yonunde olur. Hepsini dene, hangisini seviyorsun, hangisinde daha basarili hissediyorsun kendini; bunu anlamaya calis. Insan sevdigi seyde daha basarili olur.

Son tavsiyem de AI icin acele etme. Basit bir perceptron yazmak icin dahi lineer, prob, stats ogrenmek gerekiyor. ( Perceptron - Wikipedia ) Hype'a aldanip binlerce issizin yaptigi gibi python kurslariyla vakit kaybetme, sen muhendis adayisin; olaylarin nasil calistigini ve nasil manipulasyonlarla optimize edilecegini bilmesi gereken kisisin. Zamani gelince sci-kit de ogrenirsin, Tensor da.

Bir de soylemeden edemeyecegim, asla skill ceiling olarak AI'in altinda kalma. Yeni nesil ogrencilerde bunu cok goruyorum. Kendin yazmaya, anlamaya ve gelistirmeye calis. LLM'i generator olarak kullan, mentor ya da fact-checking otoritesi olarak degil. Farkinda olmadan cok fazla hatali sey ogrenmene, hatali kodlar yazmana sebep olur.
Bu konuya hocamızla danışarak biraz katkı sunmak isterim. Ben şahsen dökümantasyonlar ve eğitim videoları ile öğrenmeye başladım. Pratiğe döktükten sonra, hata ayıklama ve derinlemesine anlam için genellikle dökümantasyonlara yöneldim. Bu süreçte, dökümantasyon tüketmeyi asla bırakmamak gerektiğini gözlemledim.

Son zamanlarda LLM’leri (ChatGPT, Anthropic modelleri vb.) bir tür mentör olarak kullanıyorum. Hocamız bunun ideal bir yöntem olmadığını belirtmişti; ancak ben bu modellerden fayda gördüm. Tavsiye ederim; yalnız bazen modeller halüsinasyon üretebiliyor ve yanıtları hatalı oluşturabiliyor. Bu nedenle, referans kontrolü yapmak önemli bir önlem oluyor.

Hocamız bu konuda çok daha kıymetli bilgiler paylaşacaktır. Kendi seviyemi bile “Junior” olarak tanımlamıyorum; yazılım öğrenme süreci, gördüğüm kadarıyla, asla bitmiyor. LLM’ler bilgiye ulaşmayı hızlandırıyor, ancak bunun yanında bilgi kirliliği de artıyor. Bu nedenle sorgulama ve eleştirel değerlendirme becerilerini artırmak gerektiğini düşünüyorum.

Dil veya framework bağımsız öğrenme süreci hiçbir zaman tamamlanmıyor. Hiçbir zaman %100 “developer” olunamayacağını düşünüyorum; senior seviyedeki geliştiriciler bile karşılaştıkları birçok problemle uğraşıyor. Yazılım, büyük ölçüde deneyimleyerek ve pratik yaparak öğrenilen bir alan. Teorik bilgiler asla bitmiyor, fakat paralel olarak pratiği yürütmek, bilgiyi pekiştirmek açısından oldukça faydalı.

En tehlikelisi ise LLM'den kodları alıp ne yaptığından bi haber şekilde run yaparak. Çıktı okey şekilde iş yapmak. Bunu benim önceden çalıştığım yerde yapıyorlardı,yer yer bende yaptım. Aşırı yanlış bir şey olduğunu fark ettim, kişisel gelişim açısından en ufak katkı sağlamıyor,tembelleştiriyor,değer üretmiyorsunuz.

Ayrıca ilerde yaptığınız işe de maintenance,update gibi süreçlerde destek sunamazsınız ve patlarsınız.

Seniorlar işin ameleliğini LLM'lere yer yer yaptırıyor. Ancak bu bahsettiğim kişiler koda baktığında kodla konuşuyor. Eğer gerçekten neler döndüğünü anlayabiliyorsanız üretkenliği arttırmak açısından kullanılabilir.

Biraz uzun ve alakasız oldu belki de ancak deneyimimi paylaşmak istedim.

Sevgiler.

Son olarak C++ ile başlamanı tavsiye ederim. Python seni başlangıç için bir çok noktada abstract edecek. Bu yüzden de arkaplanda olan şeylere dair fikrin çok daha az olacak. Ancak çekirdek bilginin sağlam olması ve iyi bir temel ile başlaman açısından C ailesi güzeldir. Zaten günümüzdeki dillerin çoğu C'den gelme. Her şeyin atası olarak kabul ediliyor.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı