Yüksek CPU kullanımı ve yüksek CPU sıcaklığı

Dante

Megapat
Merhaba arkadaşlar,
Bilgisayarımı yeni aldım. Ryzen 5 3600, RX 5700 ekran kartım var. Detay gerekirse yazabilirim. Uzatmadan konuya geçiyorum.
Oyunda GPU kullanımım %99 oluyor. Genelde boşta 37 derecede oluyor. Oyunda test yaptım 70 dereceye ulaşmadı.
Fakat CPU sıcaklık değerim ilk bilgisayarı aldığımda (13 Mayıs) boşta 60 derecelere kadar çıkıyordu. Aniden tekrar düşüyordu sonra tekrar çıkıyordu. Ani ısı değişimlerini fark ettim. Oyunda CPU kullanımı %80-90 olabiliyor. Bununla beraber ani FPS düşüşleri de oluyordu tabii. Neden oluyor çözemedim. CPB ayarını BIOS üzerinden kapattım. CPU boşta 44 derecede sabitlendi şu an. Ama oyunda olan bu yüksek CPU kullanımı değişmedi. (Oyun Red Dead Redemption 2 bu arada.) Sadece buradan okuduklarım kadar yorumlayabiliyorum. Ne yapmam gerekir bu yüksek CPU kullanımıyla ilgili olarak. Bu durumun böyle olmaması gerektiğini okudum. Yardımcı olursanız ve bilgilendirirseniz sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Görselde tarif ettiğim şekilde yeni bir güç modu ayarla görseldeki gibi.İşlemci frekansını takıp et görev yöneticisini açarak 3.6 ghz üzerine cıkmaacak sekılde ayarla.Bir tanede kule tipi soğutucu almanı öneririm.

Dosya Ekleri

• 97776463_10158481455032360_1438246352562683904_o.jpg
    116,4 KB · Görüntüleme: 116
Gpu ve Cpu kullanımı oyunda zaten yüksek olmalı o zaman ne işe yarıyorlar

Teşekkürler. Ama zaten gösterdiğiniz şekilde ayarlıymış sanırım ya da ben güç planı oluşuturunca sizin dediğiniz ayarlarla yeni bir güç planı da gelmiş olabilir bilemedim.
Gpu ve Cpu kullanımı oyunda zaten yüksek olmalı o zaman ne işe yarıyorlar

GPU tamam ama CPU kullanımı çok yüksek olunca oyunda bazen takılmalar oluyor. CPU ya fazla yük binmemesi gerekiyormuş. Nedenini çözemedim. Bakıyorum bazıları aynı oyunu oynuyor %23-35 civarı geziyor. Aynı sistem bende de var benim CPU kullanımı bazen %80 e çıkıyor bazen %60 a çıkıyor bazen düşüyor. Garip geldi. Sıkıntı yaşamak da istemiyorum açıkcası. Varsa bir enteresanlık öğrenip çözmek isterim.

Söyledıklerımı yapmak fayda sağlamadı mı ?

Söyledıklerımı yapmak fayda sağlamadı mı ?

Sizin fotoğrafta gönderdiğiniz gibiydi ayarlar zaten benim bir şey yapmama gerek yoktu ama yinede aynı adımlarla tekrar yaptım dediğiniz gibi yeni bir özel plan açarak . Sonra oyunu otomatik grafik ayarlarıyla açtım. CPB ayarını BIOS tan kapatmıştım zaten. Şimdi oyunda yüzde 30-43 gibi CPU kullanımı gözüküyor 63-65 derece arasında geziyor. Sorum şu aslında ben işlemciye overclock yapsam,CPB ayarını BIOS tan açıp CPU yu 4 ghz değerlere kadar çıkarsam yinede işlemcinin yüksek yüzdeyle çalışması normal mi ? RDR 2 de zor bir oyun tabi optimizasyonu sıkıntılı.

Yani şuan yüksek frekans ve ısı değerleri çözülmüş durumda ? Son sorduğun oc yapılmıs haliyle ilgili benım pek bilgim yok malesef.

Yani şuan yüksek frekans ve ısı değerleri çözülmüş durumda ? Son sorduğun oc yapılmıs haliyle ilgili benım pek bilgim yok malesef.

Evet çözüldü. Teşekkürler ilginize. BIOS da başlangıçta işlemcinin CPB ayarı "auto" olarak ayarlı. Bu da işlemcinin tuhaf ısı yükselmelerine sebep oluyormuş. CPB ayarı işlemcinin Ghz değerini yükseltiyor. Onu "disable" yapınca 3.6 ghz sabitlendi. RDR2 de yarım saat oynanışta ekran kartım 67-68 derecelerde işlemcim 60-65 arası geziniyor. Bu tür ayarları açmak için iyi bir soğutucuya ihtiyaç var önerdiğiniz gibi. Belki volt değeri ve Ghz değerlerini uygun ayarlayıp yüksek performans alabileceğim bir OC formülü bulurum ama denemek istemiyorum şu an memnunum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…