Yüksek Hz'li monitör önerisi

Bütçe
3500 TL Civarı

desper8

Megapat
Öncelikle merhabalar,
Monitörden ve sorularımdan önce sistemimi belirtmek isterim:

AMD FX 8350 4.0 GHz CPU.
DDR3 4x2 1866 MHz RAM.
Sapphire R9 290 trı-X OC 4 GB.
ASUS M5A99X EVO r2.0 anakart.

Şu an kullanmış olduğum monitör ise ASUS VS229HA budur. Alacağım monitörün yanında bunu da yan ekran olarak kullanmayı düşünüyorum.
İlerideki sistem yükseltmesinden önce şimdiden yüksek Hz bir monitör almak istiyorum. Araştırma kriterlerim şunlar:
-144 Hz veya daha fazlası.
-IPS mutlaka olmalı.
-GtG ve MPRT 1ms olmalı (bazıları sanırım 1ms yazıp MPRT 1ms oluyormuş sadece ona dikkat ediyorum)
-Minimum 24.5 inch ve Curved istemiyorum.
-Çözünürlük şimdilik bu istekler sonucunda 1080p olursa daha bütçe dostu olur diye düşünüyorum. Her halukarda 2K istemiyorum ara bir çözünürlük ve gereksiz olduğunu düşünüyorum ileride gerekli görürsem 4K alabilirim. Bu nedenle 24.5 inch çıkabileceğim son noktadır. 27 inchlerde piksel sorunları olabileceğini duydum.

Bütçem maksimum 3500 TL civarıdır. Bu kriterler doğrultusunda benim düşünmüş olduğum model ASUS VQ259QM budur. Sizinde fikrinizi almak isterim.
Şimdi gelelim benim kafamdaki sorulara:

1. Monitörde FreeSync özelliği bulunmakta benim ekran kartım buna uyumlu mu?
  2. Monitör 280 Hz olduğu için ben 50 60 FPS'lerde oyun oynarken FreeSync yeterli olur mu?
  3. Bu monitörü ana ekran, şu an kullanmış olduğum monitörü yan ekran yaparsam yan taraftan Discord Chrome vb programları açık tutarsam performans kaybım gözle görülür bir değerde olur mu?
  4. Bu tarz bir Hertz değerine hangi kalitede bir DP kablosu kullanmalıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bence artan parayla sisteminize ekleme yapın.

50-60 FPS alırken FreeSync açmanızın bir yararı olmaz. Kasma hissi yaşarsınız.
Freesync kullanabilirsiniz.
Yan monitörde Discord, Chrome gibi şeyler açarsanız o kadar etkilenmez. Tek monitör kullanırken arkada açık bıraktığımız kadar etkilenir. O da RAM açısından olur genellikle.
Monitörün Hertz değerini karşılayacak herhangi bir DP kablosu işinizi görecektir. DP 1.2 kullanabilirsiniz mesela.

Monitör önerisi olarak Epey'den ve birkaç siteden baktım tüm kriterlerinizi karşılayan bir monitör yok gibi.

LG UltraGear 27GL83A-B Monitör
Kriterlerinize en yakın monitör olarak bunu bulabildim. Bence çözünürlük o kadar önemli değil 1080p'den daha iyi ara çözünürlük olsa da.

144 Hz alıp FreeSync açarsam peki kasma hissi yaşar mıyım 60 FPS ile.

50-60 FPS alırken FreeSync açmanızın bir yararı olmaz. Kasma hissi yaşarsınız.
FreeSync kullanabilirsiniz.
Yan monitörde Discord, Chrome gibi şeyler açarsanız o kadar etkilenmez. Tek monitör kullanırken arkada açık bıraktığımız kadar etkilenir. O da RAM açısından olur genellikle.
Monitörün Hertz değerini karşılayacak herhangi bir DP kablosu işinizi görecektir. DP 1.2 kullanabilirsiniz mesela.

Monitör önerisi olarak Epey'den ve birkaç siteden baktım tüm kriterlerinizi karşılayan bir monitör yok gibi.

LG UltraGear 27GL83A-B Monitör
Kriterlerinize en yakın monitör olarak bunu bulabildim. Bence çözünürlük o kadar önemli değil 1080P'den daha iyi ara çözünürlük olsa da.

Oynayacağınız oyun ne bilmiyorum ama o ekran kartı ile stabil 280 FPS alamazsın buda sorun yaratır. Bakman gereken düşük tepki süresine sahip bir sistem ve uyumlu yani makinenin stabil verebileceği FPS aralığı önemli buna göre de monitörün Hz'i belirlenmeli. Şimdi sen 144 Hz bir monitör aldın senin sistemin 100 FPS veriyor monitör 144 Hz olduğu için sahneyi daha hızlı atlayacağından geçikme yaşarsın yani 1000/100=10 Ms görüntü alırsın ancak senin monitörün 144 olduğu için 1000/144=6,9 Ms vermek ister doğal olarak gecikmeden dolayı kasma hissi verir. FreeSync kullanır iseniz belirli bir aralık belirler 30-144 FPS arası çalışır ve diyelim ki 87 FPS aldınız monitör de 87 Hz olur bu sayede akıcı bir deneyim yaşarsınız.

Oynayacağınız oyun ne bilmiyorum ama o ekran kartı ile stabil 280 FPS alamazsın bu da sorun yaratır. Bakman gereken düşük tepki süresine sahip bir sistem ve uyumlu yani makinenin stabil verebileceği FPS aralığı önemli buna göre de monitörün Hz'i belirlenmeli. Şimdi sen 144 Hz bir monitör aldın senin sistemin 100 FPS veriyor monitör 144 Hz olduğu için sahneyi daha hızlı atlayacağından geçikme yaşarsın yani 1000/100=10 ms görüntü alırsın ancak senin monitörün 144 olduğu için 1000/144=6,9 ms vermek ister doğal olarak gecikmeden dolayı kasma hissi verir. FreeSync kullanır iseniz belirli bir aralık belirler 30-144 FPS arası çalışır ve diyelim ki 87 FPS aldınız monitör de 87 Hz olur bu sayede akıcı bir deneyim yaşarsınız.

Bu monitörün FreeSync özelliğini 48-280 Hz arasını karşılayabiliyormuş. Yani ben oyunda 60 yerine 97 FPS bile alsam 1000/97 hesabı ile her türlü 60 Hz monitörümden daha akıcı bir görüntü alacağımı söylüyorsunuz değil mi? Fiyat önemsiz gönül rahatlığı ile alabilir miyim bu monitörü ben dostum?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı