Yurt Dışında Çalışmak Ne Kadar Mantıklı?

CareTaker

Hectopat
Katılım
25 Aralık 2016
Mesajlar
60
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Benim bir kuzenim var. Bu aralar çok düşünceli yurt dışında çalışsam mı çalışmasam mı diye. İyi bir üniversitede bilgisayar mühendisliğini bitirdi ama klasik bir Türkiye klişesi olan Türk şirketler kabul etmedi, yabancı bir şirket kabul etti. Bu aralar gitsem mi acaba gitmesem mi diye düşünüyor. Haklı da kolay bir karar değil. Peki siz bu durumda ne yapardınız?

Haklısınız güzel yaşam standartları, dolar üzerinden maaş, 700 $ iPhone, ucuz araba, herkesin hayali Camaro, Mustang gibi gibi bir sürü şey.

Ama bir yandan da yalnızlık var, yine yabancı arkadaşların olur. Ama Türkiye'deki gibi samimi olamazsın, kaç senedir kullandığın dili anlamayacaklar. Bunlar gibi bir sürü neden var.
 
Açıkçası yabancı ülkeye gitmek daha mantıklı. Bilgisayar mühendisi ise İngilizcesi de iyidir. Merak etmeyin samimiyet sıkıntısı çekmez kuzeniniz. Tatil zamanlarında da Türkiyeye gelir. Ayrıca yurtdışında daha iyi maaş veriyorlar. Emin olki Türkiyede bilgisayar mühendisi olmak çok zor. Yani ayağına gelen bu fırsatı tepmesin kuzenin.
 
"Türkiye'de boşa okumak" diye buna derim işte ben. Kalmasın bu ülkede, özellikle ülkenin bu hallerinde. Giderse daha çok gelişir, geliştikçe daha büyük şirketlere girer. Hiç beklemeden gitmeli diyorum ben.
 
Pek bilmiyorum ama ailesi gitmesini pek istemiyor. Ana yüreği işte. Ben gitmesi taraftarıyım belki sayesinde bizde yurtdışı görürüz :).
 
Bu vakte kadar işsizdi. Ülkemizde maşallah o kadar üniversite var ama işsiz insanda çok. En son ümidi kesmişlerdi sonra bir kişi abimizin fikriyle yola çıkarak ve bir kaç kişi ile konuşarak hallettiler. Büyük ihtimalle gidecek inşallah gider. Bir ara ziyaretine gideriz :).
 
Türkiyede calismak güzel ama emeginin hakkini alamiyorsun maalesef.
Ben BMW / Regensburg'da calisiyorum basit bir örnek vereyim.

BMW vardiya sisteminde düz bir isci ayda ortalama 14 - 15 gün calisiyor.
Mesela kendi vardiyami örnek verecek olursam iki hafta boyunca Persembe - Cuma - Cumartesi sabah vardiyasinda calisiyorum Pazar günleri gece vardiyasinda, ayin sonuncu iki haftasinda ise Cuma ve Cumartesi'leri sabah vardiyasinda calisiyorum ve Pazar yine gece vardiyasinda. Yani ayda 14 gün calisiyorum 17 gün evdeyim.

Yillik ortalama 57.000 ile 60.000 € kazaniyorum sadece BMW'den. (Noel, Tatil Parasi ve Kar Prim payi ile beraber.) Bunun yaninda ayrica aylik 22 is günü izin kullanabiliyorum. (Yani 4 gün izin aliyorum 2 hafta tatil yapabiliyorum örnegin...)
Hatta canim sikildi iznim yetmez ise FullTime Select diye bir opsiyon var, maasin ile maksimum 14 gün extra izin satin alabiliyorsun yani o derece. :)

Simdi güzelim Türkiyemde ayda 15 gün calissan asgari ücretin yarisini anca alabiliyorsun bildigim. Ayrica sendikal hakkin yok denecek kadar az, bayram ve özel günlerde ikramiye vs. ödeyen kuruluslar hemen hemen yok denecek kadar az. Günde 10 saat calistiriyorlarmis ayrica, üstüne üstelik patrona karsi elinde hemen hemen hic bir kozun yok. Daha aklima gelmeyen neler neler vardir.

Durum böyle iken Türkiye mi Yurtdisi mi? sorusunun cevabi tabii YURTDISI.
Maalesef durum böyle.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı