Boş milliyetçilik yapanlar yazmasınlar yoksa sizde reisiniz gibi giderlerse gitsinler mi diyeceksiniz?
1- Milliyetçilik değil, evine (vatanına) sahip çıkmak bir görevdir.
2- Yurt dışı tahsili elbette görülebilir. Faydalı ve güzeldir. Ancak kıvılcım olarak gidip meşale olarak dönmeyi bilmiyorsanız da en azından bazı hocalarımız gibi ülkeye bu konuda bilgi aktarımı, yol göstericilik yapabilirsiniz.
3- Ülkenin haline bakınca zaman zaman benim bile aklıma "Atatürk uğraşmış da becerememiş sen neyin derdindesin? Var git!" avamlığı geliyor ama Orta Çağ'da Avrupa, 29 Krizinde ABD ve Avrupa, İkinci Dünya Savaşında Almanya aklıma gelince de diktatörler gider, konjonktürler değişir. (Nepotizm belki biraz daha sürer ama bu kadar baskın olmaz tabi) Geriye yalnızca bunun mücadelesini verenlerin kaldığı gerçeği peşi sıra kafamda çakıyor. Sonra İdi Amin'in Asyalılara yaptığını hiç hatırlatmaya gerek duymuyorum.
4- Halkın eğitiminin yozlaştırılması ve Fransız Devrimindeki gibi belli gruplar altında çeşitli partizanlık yapılması da yine yozlaşmış siyasetin unsurudur. Bunu da gittiğiniz yerde başınıza gelene kadar anlayamazsınız.
5- Başka ülkede yaşamak istiyorsanız da istemiyorsanız da fark etmez. Eğer dürüst ve namuslu biriyseniz çok çalışmanız gerekecek. Çok çalıştıktan sonra da önünüze bazı bürokratik sorunlar çıkacak vs. vs. her şeyi aşma kısmına gelirsek: YLSY gibi sınavlarla akademide devam etme maksatlı sınavları kazanıp ilgili ülkeye gidebilir. Durumunuza göre orada devam edebilir. Yahut söz verildiği üzere ülkede ilgili fakülteye girebilirsiniz.
6- Yine çok çalıştığınızdan mütevellit piyasa araştırması yaparak kendinizi çeşitli firmalara lanse etme maksatlı değişim programlarından ve/veya e-çalışma imkanlarından faydalanabilir. İlgili firmalardan olumlu dönüş almanız neticesinde gerekli prosedürleri yerine getirerek çalışma izninizle ilgili ülkede çalışabilir ve şartları yerine getirmeniz halinde (takribi 10 yıl oluyor ama ülkeye ve gitme durumunuza göre değişiyor) belli yılı doldurunca vatandaşlık alabilirsiniz.
7- Bunların yanı sıra üniversitedeyken "Work and Travel" ve "Schengen Vizesi" gibi imkanlarla da üniversite kapsamında ilgili ülkelere gidip yine gittiğiniz dönemde farklı iş imkanlarını değerlendirebilirsiniz.
8- Nerede ve ne şekilde iş yapacağınızdan önce yapacağınız işte ne konuda uzmanlaşacağınızı ve uzmanlaşma sürecinde interdisipliner olarak faydalanmayı ihmal etmeyin. Yanı sıra üniversitedeki projelere katılmaya da özen gösterin.
9- Ortalamanızın 3 altına (2.5-2.75 olarak açıklanan yıla göre bazen değişiyor ama 3 ve üzeri tutmakta fayda var) düşmemesine özen gösterin eğer yurt dışına sınavla gitmeyi düşünüyorsanız.
10- Son olarak: Yaşadığımız coğrafyanın şartları zor. Halkı daha zor. Lakin bu coğrafya bizim evimiz. Çünkü biz evimizi savunarak kurduk. Fransa veya ABD gibi sömürerek değil. (Bunu partizan kafayla belirtmiyorum. Coğrafi keşifler ve Orta Çağ dönemini tahlil ederek belirtiyorum.) O yüzden önce hem dünya hem Türk tarihini, edebiyatını ve iktisadi tarihini okuyun ki politik ekonominin kökeninin nereden geldiğini ve dünyanın bize göre daha iyi durumda olmasının aslında bazı emarelere bağlı olduğunu tahlil edebilin. Zira 46 devalüasyonuna ve Avrupa gıda kıtlığına bakarsak bu sefer de Avrupa'dan kaçmak isteyebilirsiniz.
Tüm bunları Türk genci olmanızdan mütevellit vakit ayırarak arz etmek istedim ki benim için yaşı genç olanlara nispeten de olsa bir şeyler katmak önemli. Çünkü vakti zamanında (yine aynı hükümet döneminde) kendimize kattıklarımızı dahi çaldılar, sağ olsunlar.
Not: Bu bahsettiğiniz bayrak olayına benzer bir durum yaşadım. Şahsen ben sizin kadar sakin kalamadım.