Yurt dışında yaşamak nasıldır?

Özür dilenecek bir şey yok, senin yazdığın şeyi okumadan geçmiş tecrübelerime göre genel söylediğim bir şeydi. Alınacak, üzülecek hatır kıracak bir durum yok. Bu arada hâlâ orada yaşıyorsan bence şanslısın, Viyana güzel şehirdi. İsviçre'de Bern ile birlikte Orta Avrupa'da en sevdiğim şehir Viyana olmuştu gezerken.
Okulum başladığında geri dönücem. Hâlâ ailem ile yaşadağım için tatilken Türkiye'ye dönüyorum. Umarım mezun olabilirim ne diyeyim. 😀 Pandemi yüzünden boşa uzuyor okul.
 
Arkadaşlar +90 diye bir kanalın "Yurt dışında okumak" isimli bir serisi var, izledikten sonra o kadar heyecanlandım ki ellerim halen titriyor. Adamlar bizim RX 550 aldığımız fiyata ikinci el araba alıyor, kızları bizim kızlar gibi saçma sapan davranmıyor. Türk bir ablamızın anlattığına göre kendisi psikolog ve bir hastası ayrımcılık yapmış bu kim niye yabancı çalışıyor falan diye, bu abla gidip olayı hastahane müdürüne anlatınca müdür hastayı bu davranışlarından vazgeçmesini söylemiş eğer geçmezse hastahanenin ona hizmet vermeyeceğini söylemiş ve diğer çalışanlar ile ablamıza bayağı destek olmuşlar. Yani insana değer veriliyor. Bu konuyu açmak benim için çok erken ama bazı sorular soracağım.
  • İsveç gibi bir ülke de vatandaş olmak için ne yapmak gerekiyor? Orada üniversite okuyabilirsem ülkeme geri döneceğimi hiç sanmıyorum.
  • Aileme hiçbir şekilde yük olmak istemiyorum. Sadece yarı zamanlı çalışarak İsveç gibi bir ülke de geçinebilir miyim?
  • Bu yurt olayı falan nasıl oluyor? En azından bir iş bulana kadar 7000 dolar falan yetecek midir sizce?
  • Burs olayı falan nasıl oluyor?
  • Daha 14 yaşında olduğum için çok bilgim yok bu konularda. Sorduğum sorular saçma ise kusura bakmayın, bilgili arkadaşlardan dört gözle cevap bekliyorum.
  • Ha bir sorum daha var, orada diyelim ki vatandaş oldum büyüdüm falan sonra çocuk yaptım herhangi bir problem olmaz değil mi? Bir arkadaş Japon ile Türk ırkından birisi çocuk falan yaparsa çocuğun normal bir çocuğa göre çok daha sorunlu olacağını falan belirtmişti de.
  • Uzun lafın kısası bu konuda en ufak bilginiz varsa ve yazarsanız sevinirim.
Sizce ütopik bir hayal mi? Yazları falan işte çalışıp, PC satarak ufak bir birikim yapıp derslerime köpek gibi çalışsam hayallerime ulaşabilir miyim?

1996'dan beri yurtdisinda yasiyorum öyle cok ballandirildigi gibi degil, ekonomik olarak evet cok rahatsin, hele calisiyorsan sirtiniz yere gelmez diyebilirim. Ama yurtdisi hayalleri kurmak icin yasiniz biraz kücük gibi sanki. Derslerinizde basarili olun, diger adimlar corap sökügü gibi gelecektir.

Sevgiler :)
 
Arkadaşlar merhaba, babam Alman annem Türk ve çifte vatandaşım. Sonradan gelme konusunda detaylı bilgim yok ancak bildiğim kadarıyla şirket referansı, akraba referansı, eğitim sonrası çalışma/oturma izni ve evlilik ile gelinebiliyor. İşveren statüsünde de olan biri olarak sizlere verebileceğim tavsiyeler şunlar:
  • Denkliği olan bir üniversitede okuyun. Nitelikli bir üniversite olmasında fayda var.
  • Kendinizi hem mesleki hem de kişisel olarak geliştirin. Gelişmiş ülkelerde rekabet çok fazla ve ne kadar nitelikli ve dolu bir insan olursanız o kadar yararınıza olur.
  • Sadece kendinizi geliştirmeniz yetmez, bunu duyurmanız gerekli. Instagram, Youtube, Reddit, Udemy, Linkedin gibi sitelerde ve işinizle ilgili forum sitelerinde mesleğinizle ilgili içerik hazırlamak, kendinizi tanıtmak ve görünür insan olmak çok faydalı olur. Çoğu şirket bunu da referansın bir parçası olarak görüyor.
  • Çoğu şirket yurtdışı tecrübesi olmayan kişilerle çalışmak istemiyor, Erasmus gibi değişim programları ya da yarı zamanlı iş tecrübeleri bu konuda sizin önünüzü açar.
Bunların dışında genel yaşam ile ilgili olan konuları teker teker anlatmam aşırı zor olur. Soru/cevap şeklinde yönelteceğiniz soruları yanıtlamaktan mutluluk duyarım 😍
 

Geri
Yukarı