Yurt dışından araba getirmek

Daha fazla  
Sistem Özellikleri
MSI A320M-A Pro anakart Sapphire Pulse RX6400 4 GB 64 Bit Ryzen 3 3200G Apacer Panther 2*8GB 3200MHz CL16 DDR4 RAM Seagate Barracuda 1TB HDD James Donkey 240GB SSD ve son olarak Frisby FC-9365G Gaming kasa double Slim ring RGB fan (650W 80+)
Merhaba aklımda Türkiye'de para biriktirip Amerika için gerekli belgeleri aldıktan sonra yurt dışına çıkma planı var çıktıktan sonra da biriktirdiğim paranın bir kısmı Amerika'da araba alsam o arabayı Türkiye'ye ne zaman getirebilirim Türkiye'de ne kadar süre durabilirim internette araştırma yaptım kafam karıştı konuyu detaylı ve anlaşılabilir bir dille bilen biri anlatabilir mi iyi günler bu arada uzun süredir Technopat'a girmedim yazım hatalarım olabilir konuyu yanlış yere açmış olabilirim kusura bakmayın iyi günler admin bey.

Sadece Türk vatandaşıysanız kalıcı dönüş yaparak ABD'deki aracı Türkiye'ye getirip sınırsız tutabiliyorsunuz. Başka vatandaşlığınız da varsa yurt dışına bir daha çıkacaksanız onların farklı koşulları durumları oluyor. Tabii o aracı getirmek için belli oranda vergi de ödemek zorundasınız ki ödeyeceğiniz vergilerle ABD'den araç getirmek ile o aracı Türkiye'de satın almak neredeyse aynı maliyete denk geliyor.

Sadece Türk vatandaşıysanız kalıcı dönüş yaparak ABD'deki aracı Türkiye'ye getirip sınırsız tutabiliyorsunuz. Başka vatandaşlığınız da varsa yurt dışına bir daha çıkacaksanız onların farklı koşulları durumları oluyor. Tabii o aracı getirmek için belli oranda vergi de ödemek zorundasınız ki ödeyeceğiniz vergilerle ABD'den araç getirmek ile o aracı Türkiye'de satın almak neredeyse aynı maliyete denk geliyor.

Peki Amerika'da 9 ay kalsam yaz mevsiminde tatil amaçlı Türkiye'ye gelsem sonra tekrar araba ile Amerika'ya döneceksem yine o vergiyi ödemek zorunda mıyım?

Peki Amerika'da 9 ay kalsam yaz mevsiminde tatil amaçlı Türkiye'ye gelsem sonra tekrar araba ile Amerika'ya döneceksem yine o vergiyi ödemek zorunda mıyım?

Bu dediğimi araştırınca 6ay vergi ödemeden durabileceğimi öğrendim ama Türkiye'den çıktıktan sonra yine 185 gün yurt dışında beklemem gerekir mi tekrar Türkiye'de 6 ay durabilmem için.

Evet ülkeye araç sokmak istiyorsanız her türlü vergisini ödemelisiniz tabii aracın çıkışını yaparken işlemlerini de ayrı olarak yapmalısınız (yapmazsanız cezası oluyor) iki ülke arasında sürekli gel git yapacaksanız o durumun farklı şartları var ben kalıcı dönüş derken gel git yapmayı değil direkt ABD ya da farklı ülkelerle ilişiginizi kesip Türkiye'de yaşama düşüncenize göre söylemiştim arada tatiller vs. olabiliyor ama yurt dışı ile ilişiğiniz kalmamalı oturum izni yurttaşlık vs. gibi konularda.

Bu dediğimi araştırınca 6ay vergi ödemeden durabileceğimi öğrendim ama Türkiye'den çıktıktan sonra yine 185 gün yurt dışında beklemem gerekir mi tekrar Türkiye'de 6 ay durabilmem için.

Kısa süreli kalacaksanız vergi ödemeden durabiliyorsunuz koşullara göre farklı süreler veriliyor işlemler bittikten sonra verildiği süre kadar aracı ülkede kullanabiliyorsunuz ama süre bittikten sonra aracın ya süresini uzatmalısınız ya da yurt dışı yapmalısınız çünkü süre geçmesine rağmen kullanmaya devam ederseniz polis jandarma vs. yakalarsa aracı çekiyorlar ve ceza yazıyorlar. Hangi şehre aracı indirecekseniz o şehrin gümrük müdürlüğüne gidip işlemler yapmalısınız. Telefonları oluyor oradan da bilgi alabilirsiniz.

Evet ülkeye araç sokmak istiyorsanız her türlü vergisini ödemelisiniz tabii aracın çıkışını yaparken işlemlerini de ayrı olarak yapmalısınız (yapmazsanız cezası oluyor) iki ülke arasında sürekli gel git yapacaksanız o durumun farklı şartları var ben kalıcı dönüş derken gel git yapmayı değil direkt ABD'ya da farklı ülkelerle ilişiginizi kesip Türkiye'de yaşama düşüncenize göre söylemiştim arada tatiller vs. olabiliyor ama yurt dışı ile ilişiğiniz kalmamalı oturum izni yurttaşlık vs. gibi konularda.

Kısa süreli kalacaksanız vergi ödemeden durabiliyorsunuz koşullara göre farklı süreler veriliyor işlemler bittikten sonra verildiği süre kadar aracı ülkede kullanabiliyorsunuz ama süre bittikten sonra aracın ya süresini uzatmalısınız ya da yurt dışı yapmalısınız çünkü süre geçmesine rağmen kullanmaya devam ederseniz polis jandarma vs. yakalarsa aracı çekiyorlar ve ceza yazıyorlar. Hangi şehre aracı indirecekseniz o şehrin gümrük müdürlüğüne gidip işlemler yapmalısınız. Telefonları oluyor oradan da bilgi alabilirsiniz.

Kafam çok karıştı sen nasıl ezberledin hocam :D

Gümrükte çalışıyorum.

Peki şöyle bir şey yapılamaz mı bunu akrabamdan duymuştum arabayı Amerika'dan alsam Türkiye'ye getirsem 6 ay vergi ödemeden dursam sonra arabayı Türkiye'den dışarıya çıkarsam mesela yunanistana veya Gürcistan'a veyahut Amerika'ya sonra tekrar Türkiye'ye girsem bu 6 ay süresi sıfırlanır mı yoksa bu ilk altı ay bittikten sonra illa Türkiye'ye girmek için o vergileri ödemek zorunda kalır mıyım?

Peki şöyle bir şey yapılamaz mı bunu akrabamdan duymuştum arabayı Amerika'dan alsam Türkiye'ye getirsem 6 ay vergi ödemeden dursam sonra arabayı Türkiye'den dışarıya çıkarsam mesela yunanistana veya Gürcistan'a veyahut Amerika'ya sonra tekrar Türkiye'ye girsem bu 6 ay süresi sıfırlanır mı yoksa bu ilk altı ay bittikten sonra illa Türkiye'ye girmek için o vergileri ödemek zorunda kalır mıyım?

185 gün şartını doldurursanız süre verilebilir. Kalıcı dönüş yapacaksanız vergi ödemesi yapmalısınız. Kalıcı dönüşte vergi olmasaydı herkes yurt dışından araç getirirdi zaten.

185 gün şartını doldurursanız süre verilebilir. Kalıcı dönüş yapacaksanız vergi ödemesi yapmalısınız. Kalıcı dönüşte vergi olmasaydı herkes yurt dışından araç getirirdi zaten.

Peki bu süre verilebilir kelimesini biraz açar mısın hocam anladığım kadarı ile 6aydan kısa sürede verilebilir demek istiyorsun.

Peki bu süre verilebilir kelimesini biraz açar mısın hocam anladığım kadarı ile 6aydan kısa sürede verilebilir demek istiyorsun.

Ne kadar süre verileceğini bilemem benim bulunduğum gümrük servisinin işleri yurt dışı araçlarının cezalarını yazmak tırla gelmiş eşyaları ya da yeni yurt dışı kaydı yapılan araçları vs. kontrol etmek. O işlemleri diğer servis yapıyor o yüzden bilgi vermek istesem yanlış bilgi çıkabilir. Ben genel konuları söyledim bize genelde gurbetçi araçlar geliyor Ukrayna Rusya savaşı dolayısıyla gelen araçlar oluyor ya da cumhurbaşkanlığı araçları geliyor konsolosluk büyükelçilik araçları olabiliyor bu tarz durumlara rastlıyoruz daha çok. Farklı bir şehirdeki gümrük müdürlüğü farklı durumlara daha alışkın işlemlerini daha kolay yapıyor. İstanbul en bilgili gümrük müdürlüğü mesela orayla konuşabilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı