Yurtdışına gitmek için atılması gereken adımlar

• Konuyu başlatan acv
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 10
  • Görüntüleme 2.109
Makaleler
1
Yer
Sehit Muhtar/Zambak Sok./Gumus Gerdan Apt./Beyoglu
Merhabalar. Bu konuda internette hayli bir bilgi mevcut. Ama henüz bu konu hakkında hiç bir şey bilmediğim için çözümü şu an yaptığım gibi, bir forumda, belki de halihazırda yurt dışında yaşayan insanlarda aramaya karar verdim.

İzmir fen seviyesinde, Ege’ de bulunan bir okulda okuyorum. 10. Sınıftayım. Akademik olarak okul çapında da üst sıralardayım diyebilirim. Asıl eğilimim kodlama ve robotik olsa da, aşırı tembelliğim yüzünden şimdiye kadar iki tane proje dışında pek bir şey yapmadım. Yabancı dil hakkında da aynı şeyleri söyleyebilirim.

Ailemin ekonomik durumu kötü ile normal arası. 2 kardeşim var. Babam evin tek çalışanı ve işçi olarak çalışıyor. Başka bir firmaya geçmeden önce 20 sene Bosch’ da çalıştı.

Şu an satılmasını beklediğimiz bir galeri var. O, oturduğumuz ev ve araba, elimizde olanlar.

Bakıldığı zaman pek mümkün görünmüyor. Ama hiç bir umudum olmadığından bu durumu kabullenemiyorum da. Babam ve babaannem Bulgaristan göçmeni, babaannem yılda bir kez gidip gelir. Bulgaristan’da yapabilir miyiz diye sorsam da oraya bile hiç niyeti yok. Bu konuda acaba ikna etmem gereken bir şey var mı bilmiyorum.

Teşekkürler.

Dostum bu adımların neler olduğunu çok detaylı bilmediğimden sana bir tavsiye veremeyeceğim ama söylemem gereken tek şey çok doğru bir yolda olduğun. Sakın vazgeçme, pes etme.

Benimde gelecekte böyle planlarım var. İlk adımın her konuda kendini geliştirmek olduğunu düşünüyorum. Her konuda uzmanlaşmak zorunda değilsin. Ama genel bilginin olması seni kültürlü yapar. Ve dünyaya bakış açını değiştirir. Mutlaka yabancı dil öğrenmen gerekiyor. Eğer yurtdışına mülteci olarak gitmek istemiyorsan, seçtiğin bir dalda donanımlı ve başarılı olman gerekir.

Ailenin durumu maddi olarak çok çok iyi değilse üniversiteyi yurt dışında okumak gibi bir hedefin olmasın. Yurt dışında okumak = para demektir. Burslu da olsa, emin ol.

İstediğin bölümün Türkiye'de iyi bir üniversitesini kazan. Önce işe gir, 2-3 yıl deneyim kazan burada. O aşamada zaten dili çoktan halletmen gerekiyor. Bir yandan para da biriktirirsin bu aşamada. Sonra yurt dışına gitmeyi düşünebilirsin.

Söylediğin bölüm de yurt dışında değer görecek bir bölüm. Kendini geliştirirsen iş de bulursun, çalıştığın yer vatandaşlıkta alır sana.

Yurt dışı = para.
Bu durumu biraz daha hafifletmek için de şu yolu takip edebilirsiniz. Benim dönemimde anlatacağım yolla yurt dışına çıkan arkadaşlarımın pek çoğu burada eğitimlerini tamamladıktan sonra hemen yurt dışı üniversitelerine dönüş yaptı ve bir daha da geri dönmedi.
Türkiye'de isim yapmış, uluslar arası yayınları bolca olan bir üniversite ve bölüm hedefleyin. Ancak bu üniversitenin yurt dışı öğrenci değişim programlarına dahiliyetinden de emin olun. Hedeflediğiniz alanda 6 - 12 ay arası süre ile yurt dışında değişim öğrencisi olarak bulunabilir, oradaki imkanlardan faydalanabilirsiniz ve burslu olarak. Süre tamamlandıktan sonra dönüş zorunluluğunuz var. Gelip okulunuzu bitirirsiniz ve akademi istiyorsanız işte o zaman yüksek lisansta tam burslu olarak lisansta gittiğiniz okul ve ekipte yer bulabilirsiniz.

Anladığım kadarıyla babaannenin Bulgaristan vatandaşlığı var.

Baban da alabiliyor bu sayede. Eğer babanda da varsa işiniz daha da kolay. Sırayla vatandaşlık alabiliyorsunuz.

Pasaport da AB pasaportu olduğu için, Türkiye'de iş bulur gibi AB bölgesinde iş bulup uçağa atlaman yeterli.

Elbette niteliğine, dil bilgine vs. girmedim. Sadece bu konudan ele aldım. Sıradan bir Türk vatandaşına göre işin çok daha kolay.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı