@Prod1gy
Hocam kamuda tasarruf yapmak için yeni memur alımlarının azaltılacağı söylentileri var, bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Bu arada İngilizce sertifikası sizce bir katkı sağlar mı hocam? B2 başlangıç seviyesinde İngilizce biliyorum, onun da sertifikasını alabilirim.
-Evet böyle bir durum var emekli olan personel kadar yeni personel alınacak deniliyor ancak bu bizim bakanlığımız için komik bir söylem çünkü en basitinden Gaziantep'te görev yapıyorum ve mahkemenin olduğu binada her boşluğa kalem yapılıyor şu an. Deprem illerinde sürekli mahkeme kuruluyor ve personel sayısı kesinlikle yetersiz.
-Dil tazminatı var ancak personele verildiğini henüz görmedim. Bizde birkaç hakime veriliyor.
Bir de mahkemede çalışmak en tavsiye edilen departmanmış katiplik mesleğinde, buna katılıyor musunuz? En stressiz ve rahat olanı diyorlar. Sorular çok oldu kusura bakmayın
Bu konu çok farklı bir durum. Öncelikle adli ve idari yargı olarak ikiye ayrılıyor katiplik mesleği, benim hem idari işler hem mahkeme geçmişim var. Adli yargı idari yargıya göre daha fazla uğraş gerektiriyor bu kesinlikle böyle. İdari yargı ise sana 657'yi iliklerine kadar yaşatan bir bölüm. Temmuz sıcağında kravat ve ceket ile sanayiye masa sandalye bakmaya gittiğimi bilirim. Ayakkabı boyasına varana kadar dikkat ediliyordu bizde. Tabii bu durum şehir, ilçe, çalıştığın başkan, savcı vb durumlar ile değişiklik gösterebilir. Ben bu meslekte stressiz ve rahat bir yer bilmiyorum. En rahatı idari işler bence. Tabii idari işlerde kendi içerisinde riskleri olan ve aşırı dikkat isteyen işleri barındırıyor.
@Prod1gy
2 ayrı mahkeme için çalışmak iş yoğunluğunuzu arttırmıyor mu? Maaşınız aynı mı kalıyor? Gerçi mesai süreniz sabit ancak yine de mental açıdan sizi çok yormuyor mu? Bir de lisans mezunlarının maaşı ne kadar oluyor acaba? Ve "maaşları ben yapıyorum" demişsiniz o kısmı tam anlayamadım. Maaşlar devlet tarafından her bölgede sabit tutarda ödenmiyor mu?
Ağır ceza mahkemelerine alınmak sizce daha mı kötü hocam? Ve taşrada kılık kıyafet açısından nasıl bir avantaj yaşıyorsunuz, daha mı az dikkat etmek zorunda kalıyorsunuz
açıkçası ben taşra yerine merkezdeki adliyede çalışmayı yeğlerim, hem evime de yakın. Van'ın taşra ilçelerine hakim bile değilim, hangi bina nerededir bilmiyorum bile, çok uzak kalıyorlar. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla taşrada savcılık, merkezde mahkemede çalışmak daha kolay.
mahkemede çalışmak bana daha planlı, daha stressiz geldiği için tercihim şimdilik orası.
Bu arada hocam katiplik hakkında kötü konuşan insanlar var, saniye başı bir şeyler yazdıklarını ve işin mental açıdan çok yorucu olduğunu söylüyorlar. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? dün 2022 KPSS ortaöğretim sınavını çözdüm ve 71,5 puan aldım. Matematik 0 maalesef. Eylül'e kadar tarih sorularına yoğunlaşıp 80 puan almayı hedefliyorum. 80 puan için sizce katiplik tercih etmek mantıklı mı? Sanırım zorunlu değil ama beni bir adım öne çıkarsın diye bilgisayar sertifikası da alacağım, acaba bu sertifikayı da aldıktan sonra şayet 80'lerde bir puan yaparsam bilgi işlem gibi bir alana yönelmek daha mı mantıklı olur?
Bu arada çok teşekkür ederim cevabınız için, forumdaki diğer mesajlarınızı da okudum epey bilgi edindim, iyi ki buradasınız.
Yanlış anlamayın lütfen, tercih konusunda size sormazlar zannımca çünkü ben hiç denk gelmedim böyle bir soruya, zira şu an için böyle bir tercih yapacak durumda değilsiniz. Katipler saniye başı bir şey yazmıyor çoğu yazılar şablon ile hallediliyor ancak bizde mahkeme başkanı değişince şablonda değişiyordu. Her başkan kendince bir usul ve tarz ile ilerliyor. Adli yargıda duruşma var idari yargıda ise katip duruşmaya çıkmıyor idari yargıda duruşma salonunda bilgisayar dahi olmaz şifayen dosya üzerinden sunulan belgeler ile devam eder. Adli yargıda duruşmalar akşama kadar sürer iken idari yargıda 10 dosya 20 dakikada biter.
-Bilgi işlem dışarıdan rahat görünür ancak bazen yoğunluktan dolayı dönemsel olarak sinir harbi geçirdiğiniz zamanlar mutlaka olur. İlk personel atamaları, hakim atamaları, olası bir bina değişikliği gibi durumlar ile karşılaşınca yıpranırsınız. Ayrıca kalemlerin bitmek bilmeyen sözüm ona teknik sorunları karşısında sinirden güleceğiniz zamanlar olacak. Yazıcısında kağıt bittiği için bilgi işlemi arayan katip ve müdürler tanıyorum
-Bilgi işlem içerisinde ayrıca tanımlanan UYAP uzman kullanıcı rolü var bir de, bu rol sayesinde telefonunuza 7/24 ulaşılması gerekiyor. Hakim veya başkan seni gecenin bir vakti arayabilir. Ayrıca yatış yeri olarak adlandırıldığı için ek işlerin sana kilitlenme olasılığı çok fazla.
@Prod1gy
-Cte katipliği nasıldır, ne düşünüyorsunuz?
-Katiplere giyim kuşam ve sakal konusunda kısıtlama var mı?
-Ek mesai durumu icra katipliğinde çok oluyormuş, zabıt katipliğinde de öyle mi?
-Katip kişi işe başladıktan sonra kendi klavyesini götürüp çalışabilir mi? Kullandığınız bilgisayarı ne kadar özelleştirebiliyorsunuz? Örneğin, imla hatalarını kontrol ettirmek için ChatGPT kullanma şansınız var mı? --internetten okuduğum kadarıyla görev şehrimizi değiştirmek, memur eşimiz vs yoksa imkansıza yakınmış. İlk 2 sene Van, sonrasında Mersin'de yaşama durumum var. Şehir değişikliği için tekrar sınava girmem tek seçenek mi?
Giyim kuşam konusuna değindim ama bu mesajinıza istinaden biraz daha bilgi vereyim.
Ben depremden sonra çoğu zaman işe tshir ve eşofman ile gittim idari işlerdeyken kravata kadar dikkat ederdim ancak mahkemede benim çalıştığım yerde başkan bunu sorun etmezdi. Amirinize göre değişir bu durum. Sakal konusunda ise gayet uzun sakal bırakarak 1 yıla yakın bu şekilde işe gidip geldim. Kimse bana kes demedi. Kes deselerdi büyük ihtimalle keserdim ama her ne kadar danıştay kararı olsa bile amiriniz ile iyi geçinmek zorundasınız.
-Ben ilk günden beri kendi klavyem ve farem ile çalıyorum bir problem yok bu konuda.
-Ekstar bir yazılım kuramazsınız bilgisayara öyle bir işe hiç girmeyin. Var olan bağlantı belirli siteleri açıyor sadece.
Yer değişikliği imkansız değil benim 2 hafta önce tayinim çıktı ilk tercihime gittim idari yargıda çalışıyordum adli yargıya geçtim ilçe adliyesine. Belirli hizmet süresini doldurup, yeterli puana ulaştığınız zaman tayınınız çıkar havuz tayini ile.
-Mesai vb durumlar maddi açıdan tatlı gelir ancak bence hiç gereği yok 8-5 çalışmak bile bazen mucize gibi oluyor normal saatinde çıkabilirsen, hafta sonları işe gelmez isen yeterli mesai eksik olsun.
-Akşamları bazen 9-10 bazı arkadaşlar ise gece yarısına kadar çalışıp sabah tekrar 8 de işte olması gerekiyor.
-Normal 8-5 yeterli diğer türlü eve, sosyal hayata, ailene zaman bulamıyorsun.
Aklınıza takılan farklı konular varsa sorabilirsiniz. Her türlü konuda bilgi verebilirim, verebiliriz.