Zalman N5 MF İncelemesi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Giriş
Herkese merhabalar. Son zamanlarda dikkatimi fazlasıyla çeken bir kasa Zalman N5 MF. Dün akşam Topkapı Vatan Bilgisayar'daydım, kasayı iyice inceleme şansım oldu. Bu konuda da gözlem ve izlenimlerimi aktaracağım.
Boyut
Boyut olarak kompakt bir kasa, minik bir görüntüsü var. Mid Tower olarak geçiyor, 437 (D) X 200 (W) X 450 (H) mm boyutlarına ve 3.6 kilogram ağırlığa sahip.
Malzeme Kalitesi
Malzeme kalitesi olarak iyi hissettiriyor, sağlam duruyor. Önündeki mesh biraz kalın yapılı izlenimini verdi, kolay kolay yamulma yapacağını zannetmiyorum. Genel olarak metalden, yan paneli temper cam değil akrilik. Malzemeyle alakalı olumsuz diyebileceğim tek yer arka PCI slot koruyucuları vidalı değil, patlatmalı tek kullanımlık şekilde. O da fiyatına göre normal, ancak alacak arkadaşlara tavsiyem onlardan kurtulup vidalılardan edinmeleri yönünde olur. Bilgisayarcılardan falan rahatlıkla bulunabilir diye düşünüyorum. Ayriyeten ön mesh kısmı kolayca çıkartılabilen bir yapıda yapılmış, o da güzel bir artı.

mf-2.png


Genel Dış Görünüş, G/C Portları ve Fanlar
Dışarıdan bakıldığında kasanın klasik ve güzel bir duruşu var.

109386-1_large.jpg


109386-2_large.jpg


Kablolama kompartımanına ve yan panele ayrıntılı bakma şansım olmadı çünkü yan panel söküktü yoktu diğerini de sökmeye izin yoktu. G/C olarak birer adet 3.5mm kulaklık ve mikrofon girişi, 2 adet USB 2.0, 1 adet USB 3.0, güç ve HDD LED'leri, güç butonu, reset butonu ve fan butonu bulunuyor. Bir tane de LED yazan buton görünümlü yer var ancak o dummy tuş, gerçek tuş değil. Genel olarak giriş çıkış kısmında kısma yapmamışlar o yönüyle güzel olmuş, ancak bu durum biraz sıkış tıkış görünmesine de sebep olmuş bence. Buna rağmen dış görünüşü bozmadığını söyleyebilirim.

N5 MF_ENG_02_200122.jpg


Kasa önde 3, arkada da 1 tane olmak üzere toplam 4 fanla geliyor. Fanların özellikleri aşağıdaki gibi.

N5 MF_ENG_01_200122.jpg


Fanların ışıklandırması sabit yani RGB değil de Rainbow-LED, iki parlaklık ve iki hız ayarı var, tüm ışıkları ve fanları kapatma seçeneği de var. Fan hızıyla LED parlaklığı ayrı ayrı olsa daha iyi olurmuş ancak öyle değil, tek tuştan kontrol ediliyor ve 4 farklı mod var, bunlar ilki fan ikincisi LED olacak şekilde sırasıyla High-High, Low-Low, Low-Off ve Off-Off.

mod.jpg


mod1.jpg


Genişleme Yuvaları ve Bileşen Destekleri
Kasa normal bir Mid Tower kasa gibi 7 tane PCI genişleme yuvasıyla geliyor. ATX, mATX ve Mini-ITX anakart destekliyor. 4 farklı yerde 2.5" disk montajı mevcut, onların haricinde de 2 adet 3.5" yuvası var, bu yuvalara da istenirse 2.5" disk takılabiliyor. Fan montaj desteği sadece 120mm fanlar için üstte 3, altta 2, arkada 1 ve önde 3 olmak üzere -ki son ikisi hazır kurulu geliyor- toplam 9 tane fan takmaya olanak sağlıyor. Radyatör olarak üstte desteği yok, arkaya 120 veya öne 120-240-360 olacak şekilde takılabiliyor. PSU desteği 160mm, bu kasanın tercih edileceği bütçe aralıklarında sıkıntı yapacağını zannetmiyorum. İşlemci soğutucu desteği ise 158mm, genel soğutucular için gayet yeterli olmakla birlikte Noctua NH-D15 gibi devasa olanlar sığmayacaktır. GPU desteği ise 365mm, benim XFX Thicc III 5700XT'nin pratikte 32cm olduğunu düşünürsek bu konuda kimse sıkıntı yaşamayacaktır.

kasa.jpg


Sonuç
Zalman N5 MF şu anki 444 liralık fiyat etiketiyle bence 600-650 liralık bütçelerde bile tercih edilebilir özelliklere sahip bir kasa. Havalandırması iyi, 4 tane fanla ve dahili hız-LED kontrolcüsüyle geliyor ve yapı kalitesi fiyatına göre çok iyi. Yine fiyatına kıyasla bolca destek sunuyor ve önce 3 tane USB sunuyor olması çok iyi. Eksi yön olarak sadece PCI korumalarının tek kullanımlık olması ve fanların hızlarıyla LED parlaklıklarının tek butonla ayarlanmasını söyleyebilirim. Haricinde sunduğu iç genişliğe ve bolca montaj desteğine kıyasla boyutu da görünüşü de gayet kompakt olan güzel bir kasa. Bu fiyata kasa alacaklara kesinlikle önerebilirim.
Kaynak
Fotoğraflar kendi sitesinden(şimdilik).
 
Eki Görüntüle 899331Eki Görüntüle 899332

Testler önce filtreli sonra filtresiz şekilde yapılmıştır orijinal fanların yanına 1600RPM ek 3 fan daha takılarak yapılmıştır.
FurMark at dostum. Asil sicakligin fark ettigi kisim GPU cunku. Ayrica AIDA'da hiçbir stress testi yapilmaz, AIDA'da islemcin 60 dereceyse Prime95'de 15 dk sonunda 80+ dereceleri gorur, haberin olsun. AIDA ne GPU'ya, ne CPU'ya adam akilli yuklenen bir program degil o yuzden Prime95 + FurMark disinda stress testi yaptim sayma kendini.

Edit: Oto fan kullanma, oto fanda sicaklik karsilastirmasi yapilmaz.
 
FurMark at dostum. Asil sicakligin fark ettigi kisim GPU cunku. Ayrica AIDA da hiçbir stress testi yapilmaz, AIDA da islemcin 60 dereceyse Prime 95 de 15dk sonunda 80+ dereceleri gorur haberin olsun. AIDA ne GPU'ya ne CPU'ya adam akilli yuklenen bir program degil o yuzden Prime 95 + FurMark disinda stress testi yaptim sayma kendini.

Edit: Oto fan kullanma oto fan da sicaklik karsilastirmasi yapilmaz.

Ben uğraşmadım elimdeki imkanla yapıp bunu attım sadece ki sistemde doğru düzgün bir GPU da yok görüntü amaçlı G100 var bir fikir oluşsun diye attım sadece kasayı bu testle eleştirmek yanlış kendi fanları bile değil.
 
Arkadaşlar bana sorarsanız almayın aynısını ben aldım ancak PSU kısmı o kadar sesli çalışıyor ki PSU da sıfır olmasına rağmen çok sesi var. Onun dışında bir problemi yok.
 
HDD aldım takmak için, daha zor kablolama olan kasa yoktur herhalde, hava akışı gayet iyi ancak kablolaması ölüm.
 
HDD aldım takmak için, daha zor kablolama olan kasa yoktur herhalde, hava akışı gayet iyi ancak kablolaması ölüm.
Evet kablolaması baya zor ama biraz uğraşınca ortaya güzel şeyler çıkabiliyor.
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20210316_190206.jpg
    IMG_20210316_190206.jpg
    189,2 KB · Görüntüleme: 101
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı