Zehirlenme hakkında bilgiler

Greenville

Hectopat
Katılım
16 Aralık 2020
Mesajlar
3.485
Makaleler
3
Çözümler
12
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Zehirlenme nedir?

Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Besin zehirlenmesi için tipik belirtiler mide ağrısı, ishal ve kusmadır. Hafif zehirlenmeler genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir.

Zehirlenme ne kadar sürede belli olur?

Çorba gibi, hafif yiyeceklerde zehirlenme süresi 5 ila 30 dakika arasında belli olur.

Et gibi tehlikeli zehirlenmeler ise 30 dakikada genellikle belli olur.

Zehirlenme sonucunda ne olur?

Korkmanıza gerek olmadığını düşünüyorum. Genellikle bozulmuş gıdalar ya eksir ya da kokar. Tabi ki istisnalar bulunmaktadır.

Gıda zehirlenmesi genel olarak hafif belirtiler ile kendini göstermektedir. Erken tespit edilmesi ile birlikte tedavi uygulandığında kişiler hafif bir şekilde bu hastalığı atlatır ve istirahatle bu süreci geçirir. Ancak bazı bakteri ve toksinler ölümcül sebeplere yol açabilir.

Toksin risin.

Botulinum.

Siyanür.

Striknin.

Amanitin.

Öldürmekte ustalardır. Genellikle mantarlardan zehirlenen insanlar hayatını yitirebilir. Hadi sıra sıra bu toksinlere bakalım:

Risin, hint yağı bitkisinin tohumlarında doğal olarak bulunan zehirli bir maddedir. Yutulması ya da nefes borusu yoluyla vücuda girmesi durumunda baş dönmesine, kusmaya, iç kanamaya ve organ yetmezliğine yol açabilir. Ayrıca:

"Kene otu'nun tohumlarında bulunan protein yapılı toksin." Olarak da görebilirsiniz.

Botulinum toxin kurbanlarını solunumu engelleyerek öldürüyor. Bir nörotoksin, yani sinir sistemine girerek hayati proteinleri öldürüyor. Solunum düşmanı bu toksin, suikastlarda Risin kadar kullanılan bir toksin türüdür.

Siyanür kanda bulunan methemoglobin'e irreversible (geri dönüşümsüz) bir şekilde bağlanarak etkinlik gösterir. Kanın dokulara oksijen perfüzyonunu sağlayamaması nedeniyle, ani şok
ölümü gerçekleşir. Vücutta çok oksijen bulunur. Vücut kanda taşıyamaz.

Striknin organik hücreleri bozarak yok eden zehirli bir alkaloid. Az miktarda kullanıldığında tıpta ilâç olarak geçer. Hayvanlarda kullanıldığı söylenir.

Amanitin, Köygöçüren mantarında bulunmaktadır. Karaciğer ve böbrekleri etkiler.

Zehirlenmemek için ne yapılmalı?

Özellikle yaz günlerinde, bir yiyeceğin 4 saatten fazla dışarıda kalmaması gerekir.
Gruplara göre bu süre değişir.

Pişen et, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır.

Pişmiş makarna ve onun benzeri gıdaları sıcak bir odada duruyor ise 2 saat içinde bozulmaya başlayacaktır. Soğuk bir odada ise 8 saate kadar dayanır.

Süt, oda sıcaklığında yaklaşık 5-6 saat bekleyebilir. Çiğ süt buzdolabında 48 saat yani iki gün durabilir. Çiğ süt kaynadıktan sonra ise en fazla 12 saat içinde tüketilmesi gerekir.

Zehirlendikten sonra ne yapılmalı?

İlk akla gelen doktora gitmek olacaktır. Fakat kişi bu durumu kusduktan sonra anlamış ise yapabileceği şeyler vardir. Kişi bazı durumlardan dolayı doktora gidemiyorsa,

Muz.

Yoğurt.

Sarımsak.

Limon.

Zencefil.
Tüketmelidir.
Bazı hafif zehirlenmelerin ishal ile geçildiği söylenmektedir. Fakat doğrulugu bilinmemektedir.
 
Bence ölümcül yılanların zehirleri genellikle vücudu manipüle ederek hayati önemi olan fonksiyonların durdurulmasına sebep oluyor.
 

Geri
Yukarı