Zeka, mutluluğun önündeki engel midir?

lowiukz

Femtopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RTX 4050
16GB RAM
Meslek
Öğrenci
“Cehalet mutluluktur.” sözü hakkında ne düşünüyorsunuz sizce cehalet gerçekten bir mutluluk mudur?

Cahil mutlu edecek veya mutsuz edecek şeyi bilmez, karşısına çıktığında yaşadığı hisse göre yaşar. Kendisini mutlu eden şeyin yokluğunda mutsuz olacağını akıl edemez, mutlu kalır.

Alim içinse mutsuz olmamak yeterlidir, mutluluğu aramaz veya bağlanmaz. Ne kadar mutlu olursa; mutlu eden şeyi kaybettiğinde onun dengi bir mutsuzluğun da var olacağını bilmek onu mutluluğa kendini kaptırmaktan alıkoyar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Cahil mutlu edecek veya mutsuz edecek şeyi bilmez, karşısına çıktığında yaşadığı hisse göre yaşar. Kendisini mutlu eden şeyin yokluğunda mutsuz olacağını akıl edemez, mutlu kalır.

Alim içinse mutsuz olmamak yeterlidir, mutluluğu aramaz veya bağlanmaz. Ne kadar mutlu olursa; mutlu eden şeyi kaybettiğinde onun dengi bir mutsuzluğun da var olacağını bilmek onu mutluluğa kendini kaptırmaktan alıkoyar.
Kesinlikle katılıyorum. Aslında bu, zihinsel bir konfor alanı meselesi. Cahilin mutluluğu bir tür sarhoşluk hali; ne zaman ayılacağını bilmediği için riskli. Alimin durumu ise uyanıklık. Uyanık olan birini ne aşırı neşe kandırabilir ne de ani bir acı yıkabilir. Hayatı bir denge oyunu gibi gördüğümüzde, en büyük kazanç çok mutlu olmak değil, sarsılmamak oluyor.

Cahil tanımı bana göre çok tartışmalı. Onun için bu sorunun cevabını şahsen ben kendimce veremiyorum.
Cahilin tanımı bana göre düşünmeyen insan. Fırsat eşitliği diye bir şey var insanlar eşit doğuyor gerisi onların beynini nasıl kullandığına göre şekilleniyor. Düşünen insanlar öğrenmek isteyen insanlar, eğer bize verilen düşünme yetkisini kullanmazsak cahil oluyoruz.

Yerine göre değişir.

İyi bir ortamda cahil olmak acı çektirir. Örneğin çok iyi matematikçilerin, fizikçilerin olduğu yerde sizin iki özelliğiniz de çok kötüdür, cahilsinizdir o zaman mutluluk vermez.

Ya da çok kötü bir ortamda sadece araba bilgisi olanların olduğu bir ortama gitmek zorunda kalmışsınızdır ve sizi götürecek kişiye "ben konuyu bilmiyorum, gelmesem de olur." diyip kendinizi cahillikle kurtarırsınız, o zaman mutluluk verici olur.

Yeterince zeki birisi nerede aptala oynayacağını bilir bu sebepten zekanın mutluluk önünde engel olduğunu düşünmüyorum.

Yerine göre değişir.

İyi bir ortamda cahil olmak acı çektirir. Örneğin çok iyi matematikçilerin, fizikçilerin olduğu yerde sizin iki özelliğiniz de çok kötüdür, cahilsinizdir o zaman mutluluk vermez.

Ya da çok kötü bir ortamda sadece araba bilgisi olanların olduğu bir ortama gitmek zorunda kalmışsınızdır ve sizi götürecek kişiye "ben konuyu bilmiyorum, gelmesem de olur." diyip kendinizi cahillikle kurtarırsınız, o zaman mutluluk verici olur.

Yeterince zeki birisi nerede aptala oynayacağını bilir bu sebepten zekanın mutluluk önünde engel olduğunu düşünmüyorum.
Cahil insanlar o dediğiniz iyi bir ortamda cahil olduğu için o ortama uygun olmadığını fark etmez ve çok biliyormuş gibi fikirlerini sunar bence yani her türlü mutlu olmaya çalışır.

2.Paragrafınıza katılıyorum.

Bence de zeki insan, her şeyi fark etse bile, huzurunu korumak için neyi görmezden geleceğini seçebilir. Yani zeki insan bilmesine rağmen bilmiyormuş gibi yaparak o anın tadını çıkarabilir.

Fırsat eşitliği diye bir şey var insanlar eşit doğuyor gerisi onların beynini nasıl kullandığına göre şekilleniyor.
Bu kısma katılmıyor. Hiçbir insan eşit doğmuyor. Herkes farklı maddi durumlarda, farklı ortamlarda doğuyor. Doğduğu ve büyüdüğü ortam insanın düşüncelerini büyük ölçüde şekillendiriyor.

Bu kısma katılmıyor. Hiçbir insan eşit doğmuyor. Herkes farklı maddi durumlarda, farklı ortamlarda doğuyor. Doğduğu ve büyüdüğü ortam insanın düşüncelerini büyük ölçüde şekillendiriyor.
Benim fırsat eşitliğine bakış açım biraz şey: herkes doğduğunda aynı beyne sahip sonuçta hayata eşit başlıyor ama o konuda haklısın insanların büyüdüğü ortam düşüncelerine çok etki ediyor.

Benim fırsat eşitliğine bakış açım biraz şey: herkes doğduğunda aynı beyne sahip sonuçta hayata eşit başlıyor ama o konuda haklısın insanların büyüdüğü ortam düşüncelerine çok etki ediyor.
Bazı insanlar da zihinsel engeller ile doğuyor gerçi. Kendi tezimi çürüttüm 😀

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı