"Zenci" ırkçı bir kelime midir?

Ne denildiğinden çok hangi durumda neden söylendiği önemli bence. Yani sarışın, uzun boylu vs. gibi ayırma anlamında denk gelen bir yerde oluyorsa bence normal. Sonuçta her renk normal olup da siyah, siyahı andıranı niteleyince problem çıkıyorsa karşı tarafta alınganlık vardır.

O insanı kayırıyosan bu ırkçılık olur. Irkçılık davranışlardan mimiklerden belli olur konuşmadanda olur ama bu kişiden kişiye değişir.

Değil. Siyahi anlama geliyor.
Ona bakarsak Nigga kelimesi Negro'dan geliyor. Negro da siyah demek.
Zenci kelimesi Arapça'daki Zenc kelimesinden gelir ve o da siyah demektir.
Zenci kelimesi Zanzibar medeniyeti ile de bağdaşıyor.
Hiç birinin kökeni ve sonucu ırkçı değil. İnsanlar arasında ırkçı sanılıyor. Nigga da ırkçı kabul edilmekte çünkü zamanında ırkçı olmayan bu kelimeyi, siyahileri aşağılamak için kullanıyorlardı.

Düşündüğümüzde her ikisisin de ırkçı bir söylem olduğunu düşünüyorum. Neden ayrıştırıyoruz ki. Bu kavramlar tamamen kalkmalı. Ama bilimsel o larak açıklayamayacağım filoloji uzmanları görüşlerini belirtirlerse ben de merak ettim doğrusu

Hocam ırkcı degil am soyleyiş bakımından mı yoksa söyleyiş bakımından mi kulağa kötü bir kelime gibi geliyor.

Çevirilirde niggayı zenci diye çevirdikleri için öyle algılanıyor. Türkiye’de ırkçı şekilde kullanılmasa da ırkçı kelime sayılır bence. ‘Beyaza beyaz adam demiyorsun da siyaha neden siyah adam diyorsun?’ muhabbetiyle aynı durum gibi.

Hocam şöyle söyleyeyim. Siz bir kelimeyi kullanırken nerede, nasıl kullandığına göre bu anlam değişir. İlber Ortay'lının kitabından bir alıntı bunu açıklıyor "Türkçe'nin özel bir anlam hazinesi var, yani İngilizce'de bu 1 anlama 12 kelime düşerken Türkçe'de 12 anlama 1 kelime düşüyor." Örnek: "Malları sattınız mı?" "mal mısın kardeşim?" İngilizce'de ise; "Nigga"nın anlamı köle demektir. Siyahi derken ise başka kelimeler kullanılır.

Doğru ama genel anlamda ırkçı bir kelime değildir tabii kullanımdan kullanıma değişir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…