Zenginleşen ve fakirleşen toplumlar

Liberal

Decapat
Katılım
13 Nisan 2021
Mesajlar
66
Yer
🐬
Dünya'da toplumlar ikiye ayrılır; zenginleşen toplumlar ve fakirleşen toplumlar. Veri olarak ortalama saatlik ücreti veya aylık ortalama ücreti esası alacağım. Yani x ülkesindeki vatandaşlar saatlik/haftalık/aylık ortalama kazançlarını esas alacağım.

  • 2016 yılında Kanada'nın ortalama saatlik kazancı 23,8 kanada dolardı. Güncel bu rakam 27,5 dolara çıktı. Artış miktarı %15. Enflasyonu da hesaplamaya dahil edersek Kanada son 5 yılda %3 zenginleşmiş.
  • 2010 yılında Danimarka'nın ortalama aylık kazancı 36 bin Danimarka kronu. 2019 yılında 42 bin Danimarka kronuna çıktı. Artış miktarı %16. Enflasyondan arındırırsak %5 zenginleşmişler.
  • 2012 yılında ABD'nin ortalama saatlik ücreti 19,8 dolar. 2021 yılında bu rakam 26,6 seviyesine çıktı. Artış miktarı %32. Enflasyondan arındırırsak %8 zenginleşmişler.
  • 2012 yılında Norveç'in aylık ortalama ücret 38 bin Norveç kronu. 2021 yılında ise bu rakam 51 bin krona çıktı. Artış miktarı %34. Enflasyondan arındırırsak %6 zenginleşmişler.
  • 2009 yılında Hong Kong aylık ortalama ücret 11 bin Hong Kong doları. 2021 yılında ise bu rakam 17 bin Hong Kong dolarına çıktı. Artış miktarı %54. Enflasyondan arındırırsak Hong Kong %10 zenginleşmiş.
  • İngiltere'de haftalık ortalama ücret 584 sterlin. Haftalık ücretlerle araba alabiliyorlar. Örnek: Auto Trader UK - New and Used Cars For Sale
İşte bu ülkeler ve bunun gibi birçok ülke zenginleşiyor. Bu ülkelerin ortak politikası Liberal olmaya çalışmalarıdır. Türkiye'deki bazı kesim, haftalık ücretiyle araba alan vatandaşların Türkiye'yi kıskandığına inanıyor.

TR'deki enflasyon doğru olmadığı için onu hesaplamaya katmadım. Tahminime göre yıllık enflasyon %50.

Bir de fakirleşen ülke verelim. İtalya son 8 yılda %8 fakirleşti. 2020 yılında virüs sebebiyle İtalya'da ücretler %6 düştü.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Soğan ve ekmeğine dokunmak gerekiyor.

Demiyorlar ki ya ben soğan ekmek yiyorsam bunlar niye lüks arabalarla pudra şekeri alıp geziyor en pahalı giyecekleri ve 50 bin dolarlık çanta giyiyor en pahalı Restoran'da yemek yiyorlar diye sorgulamak yok. Kurtuluş Savaşı gibi büyük bir savaşı bununla kıyaslıyorlar. Daha Temmuz'dan sonra şahlanıyorduk Avrupa kıskanıyordu ne ara sözde Kurtuluş Savaşı'na döndü?
 
Demiyorlar ki ya ben soğan ekmek yiyorsam bunlar niye lüks arabalarla pudra şekeri alıp geziyor en pahalı giyecekleri ve 50 bin dolarlık çanta giyiyor en pahalı Restoran'da yemek yiyorlar diye sorgulamak yok. Kurtuluş Savaşı gibi büyük bir savaşı bununla kıyaslıyorlar.
Eğitim seviyesi ve ideolojik tutumlarla ilgili bir konu, çok fazla kurcalamamak gerekiyor.
 
Anlama mekanizması olmayan hiçbir şey eğitilemez.
Onların durumu ile bizim durumumuz bir değil, bu sebeple çok fazla kurcalamayalım diyorum.
Nesilden nesile geçen arap dili kutsaldır gibi bir algı varken saçmalıklardan kurtulmak için ebeveyn eğitimleri daha da önemli.
 
Gelen cebini değilde ülkesini düşünseydi şu an bizde gurur duyarak %x oranında büyüdük -bakın kalkındık demiyorum bizdeki kalkınma anlayışı yol,köprü yapmak olduğundan :D- derdik.

Neden çok uluslu araba, tekstil, teknoloji şirketleri Çin'i değil de Türkiyeyi tercih ediyor? Ucuz işgücünde Çin'i geçtik hatta o dalga geçtiğimiz -Orta Afrika ülkeleri dışında- Afrika ülkeleri işgücünde bizden daha değerli hale geldi. Bugün İsrailli dünya devi bir tekstil şirketi veya herhangi bir şirket Türkiyeyi Avrupa pazarına yakın olduğu ve saatine 1-2 $ verip işçi bulduğu için seçiyor. Gerçekten acınası durumdayız.
 

Geri
Yukarı