Zoom benzeri uygulama nasıl yapılır?

Yüklü bir miktar para gerekir. Kolay değil. Ve tek kişinin yapması zor olur.
Gerektirmez. Zoom gibi distributed serverler ile yapacağım derseniz biraz uğraşırsınız fakat WEBRTC kütüphanesi ile çatır çatır yapılır.
Bileyenler de maşallah doldurmuş yorumları. Sadece bu arkadaşa demiyorum.
SQL tarafını bu iş için çok matahmış gibi göstermek nedir ya.
Ooo, bu uygulama böyle, sen yapaman bunu falan.
 
Aslında bu tarz projelerde en önemli şey kime hitap edeceğin ve kaç kişiyi hedef pazar içine aldığındır. Şimdi gidersin 40-50 bin kişiye hitap edersin fiyat sallıyorum 50.000 tl çıkar ama 500.00 kişiye hitap edersin 450 bin çıkar. Bu sistemi yazmak zor değil hazır şeyler binlerce var. Önemli olan anlık veriyi kaldıracak sistemi, donanımı halletmek.
 
Burada yorum yapanlar iki farklı şekilde anlamış olayı. Bazıları tek kişi yapabilirsin çok masrafın olmaz derken bazıları dünyanın parası tutar ve tek başına yapamazsın demiş. Zoom benzeri uygulamadan kastın sadece görüntü ve ses aktaracak UDP temelli bir program ise pekala yapabilirsin. Ancak gerçekten Zoom gibi güzel arayüzü olacak, kaliteli sunucusu olacak, bir sürü özelliği olacak, stabil çalışacak bir şey yapmak istiyorsan elbette yüklü miktar para ve büyük bir ekip gerekecektir. Zoom gibi bir programı sırf Debug etmesi bile ciddi zaman para ister.

Kendi başına uğraşarak yaptığın şey PC'de Apache'den sunucu kurup paylaştığımız web siteleri gibi olur. 10 kişi girdiğinde çöker. 😃 Hatta yapmışlardı: Adı Perculus. Ve evet sürekli çöküyor. 😀 😀 😀
 
Programlama dili olarak sadece JavaScript yeter. Tabi farklı alternatifler ile de yapılabilir. İş güvenliğe ve bütçeye geldiğinde değişir, hedefine göre fiyat aralığı da değişecektir. Güvenliğe gelecek olursak daha Zoom bile geçen aya kadar zafiyet doluydu, bu kısmı muhtemelen en zorudur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı