Zorin OS güncellemede "NVIDIA DKMS-550" de takılı kalıyor

Dorzi

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba, ilk defa Linux kullanıyorum ve Zorin OS indirdim. Ama software uptader açtığımda burada 3 saat falan bekledi, takılı kaldı. Kapatıp açtım, 110KB güncelleme diyor. Güncelle dedim, yine bu çıktı. Ne yapmalıyım? Ayrıca ekran kartım 920M 550'lik sürücüsü yok. Ekran kartı sürücümü nasıl kurarım?
@xmatugfg
@SerdarT35

Bir sorun daha var. Uygulama mağazasından uygulama da inmiyor. 10 dakika da 200 MB'lık uygulamayı %5 indiriyor (30Mbps). Acaba silip tekrar mi yüklesem Zorin'i, ikisi de çözülür mü?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yazılım ve Güncellemeler uygulamasında Ek Sürücüler kısmında eski sürücü olarak 535 de var, onu kurabilirsin. Ayrıca 550 kullanmanda da sorun olmaz. NVIDIA Linux için 550 sürücü sürümünde 920MX, 930 gibi kartlara da destek var. Linux'ta sürücü sürüm desteği Windows'takinden farklı işliyor.

Ayrıca öneri olarak, internetli şekilde kurulum yapar mısın? Ethernet veya kuruluma başlamadan önce sağ üstten Wi-Fi'a bağlanarak kuruluma o şekilde tekrardan geçer misin? İnternetli kurulumda donanımın için önerilen NVIDIA sürücüsü otomatik olarak kurulur. Ayrıca kurulum sırasında güncellemeleri yapmayı seçmeyi unutma. Kurulum bittiğinde yapman gereken güncelleme kalmaz. Daha stabil oluyor. En stabil kurulum şekli budur.

10 dakika da 200 MB'lık uygulamayı %5 indiriyor (30Mbps).
Snap veya Flatpak paketi ise normal ki Ubuntu tabanlı olduğu için muhtemelen Snap paketi. Evet uygulama 200 MB görünebilir ancak bağımlılıklarını da yüklüyor 1 GB'den fazla yükleme yapıyor. Normal bir durum yani.

Eğer APT kaynaklı bir durum ise Yazılım ve Güncellemeler uygulamasında mirroru Türkiye seçebilirsin böylece daha yakın bir sunucudan program indirmiş olursun. Varsayılan Türkiye değil.

Son düzenleme:
Yazılım ve Güncellemeler uygulamasında Ek Sürücüler kısmında eski sürücü olarak 535 de var, onu kurabilirsin. Ayrıca 550 kullanmanda da sorun olmaz. NVIDIA Linux için 550 sürücü sürümünde 920MX, 930 gibi kartlara da destek var. Linux'ta sürücü sürüm desteği Windows'takinden farklı işliyor.

Ayrıca öneri olarak, internetli şekilde kurulum yapar mısın? Ethernet veya kuruluma başlamadan önce sağ üstten Wi-Fi'a bağlanarak kuruluma o şekilde tekrardan geçer misin? İnternetli kurulumda donanımın için önerilen NVIDIA sürücüsü otomatik olarak kurulur. Ayrıca kurulum sırasında güncellemeleri yapmayı seçmeyi unutma. Kurulum bittiğinde yapman gereken güncelleme kalmaz. Daha stabil oluyor. En stabil kurulum şekli budur.

Snap veya Flatpak paketi ise normal ki Ubuntu tabanlı olduğu için muhtemelen Snap paketi. Evet uygulama 200 MB görünebilir ancak bağımlılıklarını da yüklüyor 1 GB'den fazla yükleme yapıyor. Normal bir durum yani.

Eğer APT kaynaklı bir durum ise Yazılım ve Güncellemeler uygulamasında mirroru Türkiye seçebilirsin böylece daha yakın bir sunucudan program indirmiş olursun. Varsayılan Türkiye değil.

Zorin'i tamamen sildim. Bu arada Windows 10 kurulu aynı diskte 26 GB'lık alana kuruyorum deneme amaçlı sonra Windows'u silip tamamen Zorin'e eklerim alanı diye düşündüm.

Dediğiniz gibi internet açıkken kurdum. Windows'tan alışkanlik internetsiz kurmuştum şu an kuruluyor inşallah düzgün çalışır.

Böyle yazilar çıkıyor no file, couldn't falan yazıyor ters giden birşeyler mi var yoksa normal mi? İlk kurduğumda da böyleydi.
IMG_20241108_103157.jpg

Son düzenleme:
Zorin'i tamamen sildim. Bu arada Windows 10 kurulu aynı diskte 26 GB'lık alana kuruyorum deneme amaçlı sonra Windows'u silip tamamen Zorin'e eklerim alanı diye düşündüm.

Dediğiniz gibi internet açıkken kurdum. Windows'tan alışkanlik internetsiz kurmuştum şu an kuruluyor inşallah düzgün çalışır.

Böyle yazilar çıkıyor no file, couldn't falan yazıyor ters giden birşeyler mi var yoksa normal mi? İlk kurduğumda da böyleydi.
Eki Görüntüle 2347096
Windows'a geri dönüp ISO dosyasının SHA256 değerinin Zorin OS bu sayfadaki ile eşleşip eşleşmediğini kontrol eder misin? Ayrıca ISO dosyasını hangi program ile nasıl yazdırdın?

Windows'a geri dönüp ISO dosyasının SHA256 değerinin Zorin OS bu sayfadaki ile eşleşip eşleşmediğini kontrol eder misin? Ayrıca ISO dosyasını hangi program ile nasıl yazdırdın?
Rufus ile yazdırdım. Gpt yaptım ve Yedi yapip yazdırdım. Kurulum devam ediyor Nvidia dkms 550 de takıldı galiba 3 dakikadır bir yazı gelmiyor. (Şimdi yazarken başka şeylere geçti devam ediyor)
Kendi sitesinden indirdim.

Son durum bitmek üzere.

IMG_20241108_104334.jpg

Rufus ile yazdırdım. Gpt yaptım ve Yedi yapip yazdırdım. Kurulum devam ediyor Nvidia dkms 550 de takıldı galiba 3 dakikadır bir yazı gelmiyor. (Şimdi yazarken başka şeylere geçti devam ediyor)

Kendi sitesinden indirdim.
ISO veya DD yansısı şeklinde iki şık sunulmuş olmalı. DD seçmelisin. O adımda ne seçtin?

Eğer DD seçtiysen kurulumu durdurma. Kurulum bitince manuel olarak sürücüyü kurdurayım.

ISO veya DD yansısı şeklinde iki şık sunulmuş olmalı. DD seçmelisin. O adımda ne seçtin?

Eğer DD seçtiysen kurulumu durdurma. Kurulum bitince manuel olarak sürücüyü kurdurayım.

Rufus'ta mı? Hatırlamıyorum ama öyle bir şey seçmedim en başta ne verdiyse odur. Sıkıntı olur mu?

Rufus'ta mı? Hatırlamıyorum ama öyle bir şey seçmedim en başta ne verdiyse odur. Sıkıntı olur mu?

Evet, sıkıntı olur. ISO yazdırma modeli eski tiptir. Windows kurulum imajlarında kullanılır ancak Linux daha yenilikçi olan DD yazdırma modelini kullanır. Bir Linux kurulum dosyasını DD olarak yazdırmazsan kurulum hatalı gerçekleşir. ISO'yu DD modunda yeniden yazdırır mısın? Ayrıca Rufus yerine balenaEtcher gibi bir program kullanman daha güzel olur.

balenaEtcher direkt seçenek bile sunmadan DD modunda yazma yapar.

Evet, sıkıntı olur. ISO yazdırma modeli eski tiptir. Windows kurulum imajlarında kullanılır ancak Linux daha yenilikçi olan dd yazdırma modelini kullanır. Bir Linux kurulum dosyasını dd olarak yazdırmazsan kurulum hatalı gerçekleşir. ISO'yu dd modunda yeniden yazdırır mısın? Ayrıca Rufus yerine balenaEtcher gibi bir program kullanman daha güzel olur.

balenaEtcher direkt seçenek bile sunmadan dd modunda yazma yapar.

Şu an kurulum bitti yeniden başladı çalışıyor.
Hatta Chrome indirmeyi denedim 10sn de %3 gördü gibi.
Yine de tekrar Zorin'i tamamen silip dediğiniz yerden dd modunda mı yazdırayim?

Şu an kurulum bitti yeniden başladı çalışıyor.
Hatta Chrome indirmeyi denedim 10sn de %3 gördü gibi.
Yine de tekrar Zorin'i tamamen silip dediğiniz yerden dd modunda mı yazdırayim?

Yeniden yazdırıp yapmak daha stabil olur ama kullanımda sorun görmüyorsan gerek duymadan kullanmaya devam edebilirsin.

Şimdi kurulumda NVIDIA sürücüsünü kurmakta sorun yaşadığın için manuel kuralım. Öncesinde depoları güncelleyelim: sudo apt update güncelleme var mı diye bakarsak da güzel olur: sudo apt upgrade

Öncelikle hata vermesine rağmen NVIDIA ile ilgili bir şey kurulduysa hepsini silelim: sudo apt-get purge nvidia* bu şekilde adında NVIDIA geçen tüm paketleri silebiliriz.

Kaldırdığımız paketleri temizleyelim: sudo apt-get autoremove

Yapılandırma dosyasını temizleyelim: sudo rm /etc/X11/xorg.conf

Sistemi yeniden başlatabilirsin. Ardından donanımın için önerilen sürücünün otomatik tespit edilmesi ve kurulması için sudo ubuntu-drivers autoinstall komutunu kullanmalısın. Bu komut GPU'nu algılayacak ve senin için önerilen sürücüyü kuracak.

Ayrıca Linux'ta NVIDIA'nın Wayland desteği kötü durumda. Sürücüyü kurduktan sonra sistemi yeniden başlattığın zaman şifre girme ekranında masaüstü seçimi butonundan "Zorin desktop on Xorg" seçeneğini seçersen daha stabil bir deneyim yaşarsın. Aksi durumda performans sorunları, animasyonların görüntülenmemesi gibi şeyler yaşayabilirsin. Bunların sebebi NVIDIA'nın berbat sürücüleridir. Diğer GPU'larda bunlar yaşanmamaktadır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı