Zorin OS kurulur mu?

Hocam işte bunu sevmiyorum. Niye bir şeyi aktifleştirmekle uğraştırıyor? Windows'ta böyle bir saçmalık yok.

Bu geliştiricinin sorunu Linux'un saçmalığı ile alakası yok. Eğer Linux'un geliştirilmesinde "TPM donanımlarını desteklemeyelim." gibi bir karar alınsaydı o konuda haklı olabilirdiniz ama bu geliştiricinin problemi.

Steam'e girince oyunu tak diye indiriyorum bitti gitti.

Linuxtada öyle Steam, hatta daha doğrusu Valve'nin neredeyse tüm yazılımları Linux'ta varsayılan olarak çalışıyor.

Hadi aktifleştirmem gerekiyor sistem niye bana oyunu kurabilmem için bunun uyarısını vermiyor? Kullanıcıya bunun uyarısını vermek zorunda.

Uyumluluk aracı ile çalıştırılan her yazılım sorunsuz çalışmıyor bu sebeple aktifleştirmeniz gerekiyor.
Aslında uyarısı için kontrol edebiliyorsunuz Steam örneği verdiğiniz için protondb mesela.

VLC'nin arayüzü çok kötü hocam.

Diğer oynatıcılara bak ya da vlc temalarına göz at. Celluloid iyi bir arayüze sahip.

Linux maalesef kullanıcı dostu gelmedi. Abi ben Google'a girince o uygulama için for Linux ibaresi yazacak. :D yok şunu yok bunu kur yok bunu aktif et. Bu be abi? Nerede kullanıcı dostu nerede pratik?

Kullanıcı dostu gelmeyen bir yanı varsa kullandığın özgür olmayan lisanslara sahip yazılımların politikalarını ve antlaşmalarını oku derim.
O şekilde aratmak zorunda değilsiniz zaten geliştirici eşek değilse sitesine ekliyor zaten.

1724161061635.png

1724161089101.png

Hocam işte bunu sevmiyorum. Niye bir şeyi aktifleştirmekle uğraştırıyor? Windows’ta böyle bir saçmalık yok. Steam’e girince oyunu tak diye indiriyorum bitti gitti. Kullanıcı dostu ve pratik. Hadi aktifleştirmem gerekiyor sistem niye bana oyunu kurabilmem için bunun uyarısını vermiyor? Kullanıcıya bunun uyarısını vermek zorunda. Bunu kurmak için şu ayarı aktif edin gibi bir uyarı vermesi gerek ama yok.
Bu Steam ile alakalı hocam linux ile değil. Ayrıca çok ufak bir araştırma yapan herkes zaten proton'u açması gerektiğini biliyor hocam.
Linux maalesef kullanıcı dostu gelmedi. Abi ben Google’a girince o uygulama için For Linux ibaresi yazacak. :D
Siz Linux'un uygulama yükleme mantığını anlamamışsınız. Linux'ta paketler sisteme gömülü gelen paket yöneticisiyle kurulur hocam. Linux dağıtımınızda uygulama yöneticisine girip istediğiniz uygulamayı aratıp tek tıkla indirebiliyorsunuz. Yani sizin anlayacağınız tarayıcıya bile girmeden istediğiniz uygulamaları indirebilirsiniz.
Yok şunu yok bunu kur yok bunu aktif et. Bu ne abi? Nerede kullanıcı dostu nerede pratik? Uğraşamam hocam öylesiyle. Windows’ta böyle şeyler yok. Linux ham bir işletim sistemi. Windows gibi pişmiş her şey elinin altında olan hazır bir işletim sistemi değil.
Linux'un amacı o zaten. Her şey elinizin altında olmayacak ki linux'u (ve diğer işletim sistemlerinin temel mantığını) keşfedebilesiniz. Windows'un bu kadar kolay olmasının sebebi, birincisi windows'un neredeyse herkesin ilk işletim sistemi olması ve çocukluktan beri alışmaları, ikincisi kullanıcıya özgürlük sağlamaması. Örneğin Windows'da masaüstü resminiz ve tema rengi hariç hiç bir şey yapamazken linux ile yapabileceklerinizin sınırı yok. Linux ham bir işletim sistemi değil çünkü Linux bir işletim sistemi değil. Linux bir işletim sistemi çekirdeği. Linux'ta aktif olarak geliştirilen 300 - 400 dağıtımından Sadece bir dağıtımı ucundan deneyip Linux tabanlı OS'ler ile ilgili doğru düzgün bilgiye sahip değilken böyle saçma yorumlar yapmanız yalnış. "Yok şunu yok bunu kur yok bunu aktif et" Sırf ayarlardan iki tıkla proton bile etkinleştiremiyorsanız zaten Linux sizin için değil hocam Windows'ta kalabilirsiniz.

Bugün bir şans daha verip Linux Mint Cinnamon kurdum ve açıkçası beğendim. Kullanıcıların belki de Windows’a geri dönmelerinin sebebi o alıştıkları deneyimi bulamamaları. Bazı uygulamalar masaüstünde bazıları görev çubuğunda olsun istiyorum. Bununla birlikte Windows’ta masaüstünden bildiğimiz Bilgisayar, Kullanıcı Dosyaları gibi alışılagelmiş simgeler masaüstüne ekledim. Açıkçası Windows’tan alıştığım o deneyimi yakın bir kullanımla bana sundu. Belki de Zorin’e ısınamamamın sebebi alıştığım bu deneyimi aramamdı. Biraz daha alışırsam sanırım kullanmaya devam edeceğim.

Bende 1 haftadır Acer Swith 3 cihazımla kullanıyorum. (Ryzen 5500U, 8 Gb Ram) Windows 11'de anlık takılmalar oluyordu ama Zorin OS ile yağ gibi akıyor. Kesinlikle tavsiye ederim.

Ben Xfce arayüzünü kurmuştum, bir kaç kez bugla karşılaşınca bir daha kullanmadım. Mint çok daha iyi bence.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı