Zowie EC2-A İnceleme ve Kullanıcı Yorumu

Merhabalar. Bugün size daha önce 2 tane eskittiğim Zowie EC2-A'dan bahsedeceğim :) Teknoloji her geçen gün gelişiyor ve mouse alacağımız zaman çoğunlukla ilk baktığımız şey, sensör vs. gibi kağıt üstündeki teknik bilgiler oluyor. Ama almaya gittiğimizde işler çoğu zaman değişiyor. Çünkü her ne kadar günümüzde gerçekten kusursuza yakın teknolojiler kullanılsa da, bir oyuncunun kararını belirleyen en önemli şey kuşkusuz mouse'un formu (şekli) oluyor. Çoğu zaman çok beğendiğiniz bir mouse elinize büyük geliyor, veya tam tersi çok küçük oluyor; kağıt üzerinde çok iyi duran bir mouse sizin için yorucu bir forma sahip olabiliyor vs. bu gibi örnekler çoğaltılabilir.

Kendi adıma bir örnek verecek olursak, minyon yapılı biri olmasam da ellerim küçük olduğu için her zaman tasarımına hayran olduğum Deathadder'ı her sene yeni modeli çıktığında bir hevesle alır, 1 hafta sonra bilek ağrısından dolayı geri satmak zorunda kalırdım. Ve hep bu formda bir mouse'un küçük boyunun da üretilmesini isterdim. Tam da bu noktada Zowie gerçekten birçok kişinin bu isteğini ince ince düşünmüş ve ürettiği her mouse modeline 1 büyük, 1 de küçük boy olmak üzere 2 farklı üretim yapmış. Tabi Zowie mouseları bundan 3-4 yıl öncesine kadar Türkiye'de rahatlıkla bulabilmek çok da mümkün değildi. Ancak CS:GO'da dünya şampiyonu olmamız, e-sporun ülkemizde daha çok duyulması ve akabinde bu tarz ekipmanlara olan talep ve ilginin nirvanaya ulaşması sebebiyle bugün adını bile duymadığımız birçok "gaming ekipmana" 1 tıkla ulaşabilmek mümkün.

EC serisi de bu piyasada gerçekten kült olmuş, her oyuncunun mutlaka bir kez bile olsa kullandığı veya kullanmak istediği bir seri. Tabi markayı bu kadar övdük ancak, insan elinin yarattığı her şeyde olduğu gibi bu üründe de elbette kusurlar var. Bunlar kimilerimizin alım tercihini değiştirecek ancak bu yine de EC serisinin bu piyasada yaptığı etkiyi hiçbir zaman değiştirmeyecek. Aslında 3360 sensörle çıkan yeni model EC2-B'lerden alacaktım ama, kronik bir coil whine problemi olduğunu öğrendiğimde garanti/servis işleriyle uğraşmamak adına bildiğim, tanıdığım eski model EC2-A'dan almayı tercih ettim. EC2-B yi de ilerleyen zamanlarda mutlaka deneyeceğim, onunla ilgili görüşlerimi de sizlerle paylaşırım.

EC2-A kusursuz bir mouse değil demiştim. Hatta artırıyorum ve aslında çoğu kişinin ya sevdiği ya da nefret ettiği bir model. Bunun bir çok sebebi var. Mesela üzerinde taş devrinden kalma koca bir kaydırma tekerleği var. Ulaşmak her ne kadar kolay olsa da hareket ettirmenin o kadar da rahat olmadığı kesin ! Her ne kadar Huano marka switchler kullanılsa da, özellikle yan clickler gerçekten berbat. Bastığınızda sanki içine göçecekmiş gibi bir hissiyatı var. Ön clickleri de yine mükemmel değil. Yabancıların pre-travel dedikleri şey -butona kuvvet uygulamaya başladıktan sonra, tıklama anına kadar butonun katettiği mesafe- bu clicklerde biraz fazla. Ses ve hissiyat olarak da şahsen 10 liraya satılan klasik A4Tech ofis mouselarına benziyor :p Yine coating denilen, gövdedeki plastik materyalin kaplaması gerçekten kötü. Rubberized plastic deniyor bunlara, yani teoride silgi gibi, kauçuk gibi sürtünme katsayısı yüksek bir plastikten üretiliyorlar ki tutuş esnasında mouse elinizden kayıp gitmesin diye. Ancak bu faredeki plastik bu konuda epey başarısız. Yanlarda da herhangi bir silikon veya kauçuk tutamaç olmadığı için, özellikle elleri çabuk terleyen biriyseniz bu mouse sizin için baş belası olabilir :D İç donanım olarak da bir takım problemleri var malesef. Bazı kullanıcılar raporlama oranının yeterince yüksek olmadığını ve zamana bağlı olarak nadir de olsa sensörde bir takım "tracking" (izleme) problemleri yaşadıklarını belirtmişler. Genelde 500 hz. de kullandığım için bugüne kadar böyle bir problem yaşamadım ama yine de bilinsin istediğim için burada belirtme ihtiyacı hissettim.

Peki bu kadar probleme rağmen bu fareyi bu kadar tercih edilir kılan şey ne ?

Yazımın başında da söylediğim gibi, genelde palm grip için üretilen mouselar epey büyük boylarda oluyor, küçük boylardaki mouselar da genelde yerden pek de yüksek olmayan, daha ziyade claw ve fingertip tarzı tutuşa uygun modeller oluyor. Fakat EC serisi EC1 ve EC2 olmak üzere 2 modeliyle hem büyük elli hem de küçük elli insanlara gerçekten palm grip için mükemmele yakın bir tasarım sunuyor. İlk bakışta Deathadder kopyası gibi dursa da, fare gerçekten yumuşak kıvrımları, sağ tarafta yüzük parmağınız ve serçe parmağınızla sıkıca kavrayabilmeniz için gereken yeterli yüksekliği, arka tarafındaki bombenin ise uzun ve tatlı bir şekilde yükselmesi sebebiyle hiçbir şekilde elinizi rahatsız etmiyor. Amiyâne tabirle "ele oturma" deyiminin vücut bulmuş hali diyebilirim kısaca... Bu da küçük elli olup, palm tutuşa sahip insanlar için de haliyle eşsiz bir nimet olmuş oluyor. Belki bugün Razer da üretim politikasını değiştirip Deathadder Small, Deathadder M-Large olmak üzere 2 boyda üretim yapmış olsaydı, şimdi muhtemelen hiç Zowie'yi konuşuyor olmazdık ama yapacak bir şey yok, adamlar hala bunu düşünüp üretememişler :p

Şeklinin dışında bu mouse genellikle FPS oyuncularına hitap eden bir model olduğundan dolayı, ağırlık ve denge konularında da gerçekten çok iyi bir mühendisliğe sahip. Aslında Ec serisi 90-95 gram gibi çok da hafif olmayan ortalama ağırlıklara sahip olsalar da (kablo hariç) ağırlık homojen bir şekilde dağıtıldığından ötürü, uzun süreli kullanımda bunu hissettirmiyor. Dolayısıyla hızlı reaksiyon gereken aksiyonlarda, etkili sonuç alabiliyorsunuz. Özellikle AWP ile çılgın flickler atmayı seven arkadaşlar bu mouse'dan çok hoşlanacaklar :D

Yine bir diğer özellik olarak, Zowie mouseların mottosu her zaman "plug & play" olmuştur. O yüzden bu farelerde yazılım yok. DPI ayarı farenin altındaki ufak düğme ile 400-800-1600-3200 olarak ilerlemekte. DPI değiştikçe de kaydırma tekerleğinde yanan ışığın rengi değişiyor. Yine LoD (lift-off distance) ve Polling Rate (raporlama hızı) yan butonlar ve clickler ile yapılan çeşitli kombinasyonlarla değiştirilebiliyor. Turnuvadan turnuvaya koşan, "sosyal gamer" arkadaşlar için büyük kolaylık :D Bu ince ayarların nasıl yapıldığına BenQ-Zowie Resmi websitesinden bakabilirsiniz. Ben yine de size linkini bırakayım. (https://zowie.benq.com/en/support/faqlist/application/faq001.html)

Aklıma gelmeyen başka şeyler olabilir, o yüzden merak ettiğiniz şeyleri lütfen sormaktan çekinmeyin :) Son değerlendirmemizi yapalım ve resimlerimizi koyalım :)

PUANLAMA :
Bulunabilirlik : 3/5
Malzeme Kalitesi : 3,5/5
Konfor : 5/5
Fiyat : 4/5

İYİ ÖZELLİKLER :
+ Palm ve claw tutuşa uygun, yumuşak, rahat tasarım
+ Dengeli ağırlık
+ Kutu içeriğinden yedek skatez çıkması

KÖTÜ ÖZELLİKLER :
- Butonların hissiyatı
- Plastik kaplaması kalitesiz, eli terleyen oyuncular için uygun değil
- Kaydırma tekerleği çok büyük ve rahat değil

1.jpg 2.jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Güzel fareye benziyor ancak yazılım olmaması büyük bir eksiklik :)
Katılıyorum :) En azından yan butonlara makrolar atayabilmek ve LoD, DPI step ayarlarının yazılım üzerinden yapılabilmesi çoğu kişi için büyük rahatlık. Ama bunun da seveni başka seviyor :) Niko, Xantares, Swag gibi bir çok profesyonel CS:GO oyuncusunun tercih ettiği bir marka Zowie, tavsiye ederim :)

Elinize sağlık. Böyle farklı markalardan mouse ve klavye incelemeleri görmek güzel oluyor. Beni de Redragon M711 modelini incelemek için gaza getirdiniz. Muhtemelen inceleyeceğim.:ROFL:
Mouse hastası biri olarak, Redragon markasını hep duydum ancak hiç etraflıca inceleyip, kullanmadım. İncelemenizi merakla bekliyorum :)
 
Yazılımının olmamasını turnuva oyuncularının hızlı şekilde tak oyna isteği yüzünden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Sonuçta BenQ markası yıllardan beri var. Kıytırıkta olsa bir yazılım isteseler çoktan koyarlardı.
 
Yazılımının olmamasını turnuva oyuncularının hızlı şekilde tak oyna isteği yüzünden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Sonuçta BenQ markası yıllardan beri var. Kıytırıkta olsa bir yazılım isteseler çoktan koyarlardı.

Kıyrıktan da olsa olmalıydı, DPI'ı benim gibi 1800'da kullananlar ne yapacak? :)
Daha fazla özelleştirilmeli.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı