i7 5820K Custom sıvı soğutma önerisi

Katılım
9 Şubat 2015
Mesajlar
1.081
Makaleler
17
Çözümler
1
Yer
İskenderun / Hatay
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar arkadaşlar,

Şuan ki sistemim için bir kaç ay sonrası için Custom sıvı soğutma düşünüyorum. Şuan da işlemcim de Corsair Hydro H75 hazır sıvı soğutma bulunmakta.
Hatay'da yaşıyorum. Sıcak bir iklim. İşlemcim boştayken 37-40 derece arasın da geziyor. İşlemci 4.0 OC edilmiş durumda 1.100v ile.

Şu durum da Custom sıvı soğutma geçmeye gerek var mı?
Varsa sadece işlemci için bir soğutma sistemi yapmak mantıklı mı?
Ekran kartı ilerde değiştireceğim için ona ilk etap da sıvı soğutma yapmayabilirim.
Ortalama ne kadar tutar sadece işlemci olursa veya ekran kartı da dahil.

Sistemim;
  • İşlemci: İ7 5820k
  • Anakart:Msi X99S Gaming 7
  • RAM: Corsair 16gb (4x4) 2400 MHZ DDR4
  • SSD: Samsung 840 pro 256GB
  • Ekran kartı: MSİ GTX 970 G4
  • Kasa: Corsair Graphite 230t
Kasamın resmi burada. Bu kasaya ne şekil de bir sıvı soğutma uygulanabilir?

GTX 970.JPG


@er36po Abi yorumlarını bekliyorum.
@Firestorm.x92 Senden de bekliyorum. :)

Yorum yapan herkese de şimdiden teşekkür ederim.

@er36po abi konu açtım senide etiketledim fakat sitedeki bir sorundan dolayı bildirim gitmemiş sanırım sana. @Firestorm.x92 ile konuştum onada gitmemiş.
 
Yaz sıcaklarını da göz önünde bulundurarak boştaki değerlerin (37-40) normal olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Örneğin; oda sıcaklığı 30 iken boştaki sıcaklık değerlerin 35-40 olması kaçınılmaz olur. Yani sistem oda sıcaklığından her zaman 5-10, O.C'i da katarsak 15 derece daha sıcak olması gayet doğaldır.

Ben her zaman yükteki değerlere önem veririm, sizin yük altındaki sıcaklık değerleriniz ne durumda?
Ayrıca custom S.S. için max bütçeniz ne kadar?

Siz cevap vermeden önce ben yine de kendi fikrimi açıklayayım: Custom sıvı soğutma için max 1,000 TL ayırdığınızı var sayarsak; alacağınız max sıcaklık farkı yük altında 10-15 derece olacaktır. Bütçenizi biraz daha artırdığınızı var sayarsak; Max sıcaklık yük altında 15-20 derece olacaktır. Bu değerler için ayrıca bir 1,000 ila 2,000 TL daha vermek istiyorsanız size gereken ürün linklerini ayarlayabilirim.:)

Bu arada, sanırım bildirimde sıkıntı var; bazı zaman etiketlendiğim halde bildirim alamadığımı görüyorum. Ama 2. etikette aldım bildirimi.
 
Evet bildirimler de bir sıkıntı var.

Yük altında şimdiye kadar en fazla 55 dereceyi gördüm oda 20 dakikalık bir prime testiydi. Oyunlar da işlemci sıcaklığı en fazla 50 dereceyi buluyor. Daha uzun bir test yaparak bakacağım sıcaklık en fazla çıkacağına. 1 saatlik bir test ile.

Bütçeye gelirsek şuan için ayırabileceğim maksimum 750-1000 TL arası birşey olacak. Daha fazlasını ancak seneye olabilir, oda diğer bileşenlerin ödemeleri bittiği zaman.
 
Gördüğünüz en yüksek sıcaklık değeri 50 hatta 65 ise harcayacağınız tek kuruşa bile yazık olacak!

Benim sıvı soğutma yapma sebebim; E. kartı ve işlemciye OC yaptığımda sıcaklıklar 75 ila 90 derece olduğu içindi. Tekrar söylüyorum; Sıvı soğutmaya harcayacağınız paraya yazık olacak. Çünkü sıcaklık değeriniz çok çok normal.(y)
 
Anladım ama yaptığım OC yüksek olmadığı için böyledir diye düşünüyorum. Yani işlemciyi 4.4 OC ettiğim zaman benim işlemcimin de 65 derece üstüne çıkacağına eminim.
Ama sorsanız 4.4 OC gerek mi benim için. Tabiki de hayır.
Ancak bir kaç sene sonra o derece OC edeceğim ve o zamana zaten 3000 TL ye kadar bütçe yapmış olurum.

Cevapların için teşekkür ederim abi vaktini çaldım. :) Gerekliliği konusun da çok bilgim olmadığı için danışmak istedim. Yani gerekli al demiş olsan 250-300 dolar arası bir soğutma toplamayı düşünüyordum. :)
 
Evet bildirimler de bir sıkıntı var.

Yük altında şimdiye kadar en fazla 55 dereceyi gördüm oda 20 dakikalık bir prime testiydi. Oyunlar da işlemci sıcaklığı en fazla 50 dereceyi buluyor. Daha uzun bir test yaparak bakacağım sıcaklık en fazla çıkacağına. 1 saatlik bir test ile.

Bütçeye gelirsek şuan için ayırabileceğim maksimum 750-1000 TL arası birşey olacak. Daha fazlasını ancak seneye olabilir, oda diğer bileşenlerin ödemeleri bittiği zaman.
OC yapacaksan düşün, bu sıcaklık değerleri çok iyi. OC' de bu sıcaklıkları bulmak isteyenler alıyor bu tip soğutmaları.
 
@er36po Tekrardan merhaba, kusura bakmayın rahatsız ediyorum sizi böyle.
Dün akşam @Firestorm.x92 arkadaşımla bu konu üzerine fazlasıyla konuştuk tartıştık. Şuan ki durumlar da custom sıvı soğutma gereksiz kalıyor, dediğiniz gibi.

Ama gece ben rahat duramayıp yüksek OC altında ne olacağını görmek istedim. İşlemciyi 4.4 e OC ettim. Boşta ki değerler 45 derecelere çıktı. Biraz da ultra ayarlarda Shadow of mordor oynadım. Bu şekilde işlemci 55 dereceyi gördü rahatlıkla. Bu sıcaklık yine iyi ama şöyle bir sıkıntı var ben 3 ay önce sistemi toplayacağım zaman sistem tavsiyesi alırken ''ben OC yapmam, anlamam, işim olmaz i5 4460 bile bana yeterli'' diyordum. Peki şuan durum ne? :D :D X99 bir sistem ve ekran kartını da işlemciyi de olabildiğince OC etmeye çalışıyorum. :D :D

Gece anladım ki ben rahat durmam işlemciyi daha 4.6 4.7 vs OC ederim. Tabi bu durumda H75 stok soğutmalar gibi kalır.
Sizden ricam bana sıvı soğutma konusunda dikkat etmem gereken şeyleri söyler misiniz? Yani marka olsun kullanılacak malzemelerin görüntüsü ve kalitesi olsun. Sadece işlemciye tek 240mm radyatör yeter mi, yoksa 2 tane mi olmalı. Radyatör kaç mm kalınlığında olmalı. Ben bolca araştırma yapacağım ve en az 1000 TL lik bir sıvı soğutma yapacağım işlemciye.

İnsanların çok fazla başını ağrıtmak istemiyorum o yüzden sizden ricam bana püf noktalarını söylerseniz sevinirim.
Ayrıca sizi son akrilik boru bükücü olduğunuzu da duydum :D. Akrilik boru ve esnek boru arasında ne gibi fark var?

Umarım rahatsız etmemişimdir sizi. Teşekkürler şimdiden.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı