Casper i5 2410m Upgrade Etmek

Deniz Sarıer

Hectopat
Katılım
3 Mayıs 2015
Mesajlar
17
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar merhaba. Herkese iyi forumlar. Annem'de Casper Nirvana Nb15HC modeli var ve yavaşlığından dolayı birkaç parçayı yükseltmek istiyoruz. İlk önce bileşenleri vereyim.
İntel Core i5 2410m İşlemci
Pegatron A 15 İntel Hm65 Anakart
Elixir 8 Gb (4-4) Ram
Gt540M 2Gb 128Bit Ekran Kartı
Samsung 640 Gb 5400 Rpm Hdd

Bu sisteme Samsung 850 Evo 120 Gb Ssd ve 2 tane 4 Gb Crucial 1600 mhz ram alsam performans artışı sağlarmıyım. Bütçem yaklaşık 400-450 Tl civarı. Aynı zamanda anakartımın sata3 desteği var mı? Araştırdım fakat bulamadım.

Bu arada herhalde işlemci 1600 mhz rami desteklemiyormuş.
 
RAM almana hiç gerek yok, boşuna masraf edersin.

SSD erişim hızını arttırır ama ev kullanıcısı ise zaten mevcut konfigürasyon çok rahat yetiyor olmalı.

Yavaşlama varsa HDD'i HD tune ile taratabilirsin health ve error için.

Sıcaklıklara bakabilirsin, ısınma varsa yavaşlaması çok normal. Bunun için de fan temizliği ve termal macun yenileme yapabilirsin.

Görev yöneticisinde sistem donanım yüzdelerinde bir anormallik var mı diye bakabilirsin.(100% disk kullanımı, cpu kullanımı vb.)

Bunlar OK ise yeni kurulum sonrası doğru driverları yükleyebilirsin.

Dediğim gibi ev kullanıcısı ise upgrade yapmana gerek yok.

Sata3 ü Casper'a sorabilirsin. Ama Sata 2 desteği olsa bile SATA3 SSDyi Sata 2 hızında çalıştırır ki o bile bariz fark yaratır.

HDD'de sorun varsa mevcut senaryo için 7200rpm disk alırdım.

Son olarak varsa BIOS güncellemesi de yapabilirsin, modelini forumda aratırsan Murat5038'in Casper BIOS güncelleme mesajları mevcut.
 
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Bugün gidip samsung 850 evo 120 gb ssd aldım ve bariz hız farkı olduğunu gördüm. Fakat bilgisayar çok fazla ısınıyor. Termal macunu daha geçen hafta yaptım. Bilgisayar temizliğini nerdeyse ayda bir yapıyorum. Bu arada görev yöneticisinde 0 diski var o çoğu zaman kullanımı yüzde yüz. Onu anlayamadım.
 
Hangi koşullarda ısındığı önemli.
Temizlik ve macun sonrası ısınmada düşme olmadıysa uygulamanda, soğutucu tablada(eğilmiş vb.) ve/veya macun ısı iletim becerisinde yetersizlik olabilir.
Disk kullanımı hangi şartlarda ve ne zaman 100% oluyor, olan HDD'mi SSD mi?

Özetle daha fazla ayrıntı vermen gerek.
 
Temizlik ve macun sonrası boşta yaklaşık 50-55 dereceyi geçmiyor. Fakat Cs go gibi çeşitli oyunlara girdiğim zaman 98 derecenin altına düşmüyor. Isı borularında bir sıkıntı olabilirmi? Dün Samsung 850 evo 120 gb aldım. Disk kullanımı aynı anda 2 veya 3 işi yaparken yüzde yüze çıkıyor.
 
Kullandığın macun ne? Belki ısı iletimi düşüktür.
Uygulamada da sorun olabilir vidaları çok sıkarsan macun çiplerin üzerinden sağa sola akar dolayısıyla soğutucu tablayla teması yeteri kadar sağlayamaz, az sıkarsan da iletim az olur.

Bahsettiğin sıcaklıklarda kullanmaya devam edersen eni sonu arızaya sebep olursun.
 
Ben yaklaşık bu sıcaklıklarla 1 yıldan beri kullanıyorum. Termal macunum cooler master elite 8 yanlış hatırlamıyorsam. Ama arada bir oyuna giriyorum denemek için. İletimi iyi yapıyorum çok da sıkmıyorum. Başka bir sıkıntı var ama bulamadım
 
Dediğin ürüne rastlamadım, dolayısıyla orası açık kaldı.
Tablayı çıkartıp bak bir bakalım işlemci üzerinde ne kadarı duruyor, ona göre iyi ya da kötü değerlendirmesi yaparsan daha sonuca odaklı olur.
1 yıldan beri yüksek ısılarda oynuyorsan şansını fazlasıyla zorlamışsın.

Yanlış driver, virüs vb zararlıların da ısıyı gereğinden fazla arttırabileceğini hesaba kat.
Kolay gelsin.
 
Teşekkür ederim. Dün win 10 pro format attım. Fakat driverleri bulamadım. Neticede casper. Sitesinde seri numaramı girmeme rağmen modelini ben bile öğrenemedim. Hani çok zorladığımı tahmin etmiyorum. Çünkü taş çatlasa ayda 1 veya 2 defa oyun oynamışımdır. O da ısıyı test etmek için.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı