Ülkemizin Müzik Gidişatı

Kültürün fark ettirilmeden çökertilmesi gibi çöküşe gidiyor efendim.

Katılmıyorum.

Neden biliyor musunuz? Zira bu ülkede, bu ülkenin kültürüne has müzik zaten 30 yıl önce çökertilmişti. Son 30 yıl boyunca müziğe egemen olan şey neydi? Arabesk. Adı üzerinde, arap kültürü. 80'lerde ülkeyi saran, 2010'lu yıllarda git gide azalan ve yerini tamamen fantezi müziğe bırakan şeyden bahsediyorum. Fantezi müziğin içinde arabesk mevcut. Yani tamamen ortadan kalkmış diyemeyiz. Bunda tüm "baba" isimlerin vefatının etkisi büyük. Bir tek İbrahim Tatlıses yaşıyor, fakat müziğe devam edemiyor o da.

Netice itibariyle batı kültürüne doğru kayma olduğunda "kültürümüz çöküyor" denip de doğu kültürüne doğru kayma olduğunda ses edilmemesi son derece yanlış benim nazarımda.

Türk halk müziği, Türk sanat müziği, oyun havaları, uzun havalar ve bir nebze özgün müzik bu ülkenin müzik kültürüdür. Arabesk, fantezi değil yani.
 
Hiçbir yere gitmiyor. Piyasaya popüler müzik hakim, ne bekliyorsunuz ki. Gerçekten müzik yapan üç belki de dört isim kalmıştır. Bu süreden sonra bana en mantıklı gelen şey yabancı müziğin keyfine bakmaktır.
 
Üretken eğitim sistemi yok. Ülkenin büyük kısmı asgari ücret ile geçiniyor. Yapımcılar tekelleşmiş, sadece telif hakkının derdinde.
Ülkede öyle bir düzen var ki, üretenin önüne istemediğiniz kadar set çekilebiliyor.
 
Ben de @Barışçıl arkadaşa katılıyorum. Ülkede artık kimse bir mesleği sevdiği için yapmıyor. Hangi liseye giderseniz gidin veya üniversiteye okudukları bölümler veya okumak istedikleri bölümler mezun olduktan sonra rahatça iş bulabileceği mesleklerdir. Kimse Fizikçi, Matematikçi olmaz mesela ama Makine ve Elektrik mühendisleri dolu şu anda. Temel bilimleri kapatıyorlar mesela. İnsanlar iş bulamadıları işi yapmıyorlar. Bunu sanatta da, müzikte de görebiliriz bence.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı