2023, PC oyunculuğu için rezalet bir yıl

Katılım
19 Eylül 2021
Mesajlar
13.805
Makaleler
2
Çözümler
89
Yer
Ankara
Bu yıl özellikle PC oyunculuğu için rezalet bir yıl. NVIDIA'nın 3060 Ti'ı geçemeyen 4060 Ti yapması, AMD'nin RX 7000 serisinde çuvallaması gibi saçmalıklar gördük. Intel kartların 2 kat daha ucuza daha iyi FPS sunması gibi güzellikler de oldu fakat o başka bir konunun konusu. Bu konuda donanım değil oyunları konuşacağız. Bu sene oyunlar hep teknik problem ya da port ile çıktı.

Bunlara bir bakalım:

Forspoken: 24 Ocak.
Kendisi en başta utanç verici diyaloglarıyla öne çıkması bir yana PS5'te performans modunda 600p çalışması ve PC'de microstuttering ile boğuşması bir yana 3080 gibi kartların bile düşük FPS vermesi, oyunun düşük grafik ayarlarının yüksek ayarlardan iyi gözükmesi gibi rezillikler vardı. Square Enix rezil bir iş yaparak şaşırtmadı.

Dead Space: 27 Ocak (yorum yapmadan önce yazıyı oku)
Optimizasyonu iyi fakat teknik problemi olan bir oyundu. Özellikle FSR ve DLSS konusunda problemleri vardı.

Hogwarts Legacy: 10 şubat.
Teknik açıdan rezalet olması bir yana 16 GB RAM ile 8 FPS çalışması ve 25- 30 GB arası RAM tüketmesi, 3080'in 10GB VRAM'inin yetersizliği yüzünden oynanaması ve 12-16 GB VRAM tüketmesi gibi rezillikler vardı. RT'nin oyunun görüntüsünü bozması da cabası. Yine de oyun birçok insan için oynanabilecek düzeydeydi. Yine de PS4 ve Xbox One'a optimizasyonu sebebiyle oyunu 3 ay geç çıkarıp PC'de bunu yapmamaları sinir bozucu.

Atomic Heart: 21 şubat.
Oyun optimizasyon olarak harika. Ona diyecek laf yok fakat DLSS ve FSR açısından problemliydi. Yani teknik açıdan biraz kaybeden bir oyun.

RE4 remake: 24 Mart.
Oyunun kendini bazı sistemlerde 10FPS'e sabitleme problemi var. Onun dışında hiçbir problemi yok sayılır.

Last of Us part 1: 28 Mart.
Bu oyunun rezilliklerini say say bitmez. Fakat bu oyunun yaptığı çok iyi bir şey vardı. O da ne yaparsan yap illa ki seni savunan insanların ortaya çıkacak olması. Gerek bu forumda gerek Steam'de oyunun optimizasyonunun iyi olduğunu savunan, olumsuz eleştirenlere hakaret eden ve olumsuz yorumların geri çekilmesini isteyen ve hatta "sen fakirsen ve ekran kartın dandikse adamlar ne yapsın lan *** kurusu?" gibi aşağılayanlar (kendisi 3060 ile problem yaşamamış ve sövdüğü adamda 4090 var :) ) gördük. Ha oyuna gelirsek, 20-30 GB RAM tüketmesi, 15- 16 GB VRAM tüketmesi, işlemciyi %100 kullanıp 95 dereceye çıkarması, çökme, kasma, microstuttering, her 5 dakikada bir çıkıp oyunu 6- 7 dakika duraklatan "please wait..." ekranları, 4- 5 saati bulan gölgelendirici oluşturma işlemi gibi şeylerle oyun affedilemez bir rezilliğe sahipti.

Star Wars Jedi survivor: 28 Nisan.
RTX 4090 ile 1440P'de 30FPS, RTX 3070 ile 720P'de 30FPS alınan bir oyun demem ne kadar ağır bir rezillik olduğunu bence anlatmaya yeter. 1200TL verenlere üzülüyorum.

Redfall: 2 Mayıs.
Oyun zaten kötü üstüne FPS problemleri, kötü görselliğe ağır sistem kullanması gibi problemleri vardı. Oyun o kadar kötü ki optimizasyonu çok tartışılamadan oyun unutuldu. Ben bu oyunun varlığını daha 1 ay olmamasına rağmen unutmuştum. Konuyu hazırlarken hatırladım.

Lord of the rings: Gollum: 25 Mayıs.
Oyun zaten rezalet. Optimizasyon problemleri ise sosu oluyor. 4080 ile stuttering yüzünden oynayamayıp Steam Deck ile rahatça oynayabilirsiniz. Ha oyunun o görselliğe ve yapıya RTX serisi(hemde üst seviye) kart istemesi ayrı bir konu.
Benim gözden kaçırdığım veya unuttuğum oyunlar olabilir. Onlardan da bahsederseniz konuya eklerim(tabii düzenleme hakkım gitmeden yapabilirim bunu).
Yazının yanında rezillikleri gözle görmek için:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
İşte sırf bu yüzden içimden yeni bilgisayar toplamak gelmiyor. İşlemciye ve ekran kartına o kadar para vereceğim sonra oyunların optimizasyonu tırt olduğu için tam verim alamayacağım. Parama yazık.

Optimizasyon sorunlarını geçtim, çoğu oyun içerik olarak da bir şey sunmuyor. Paramızla rezil oluyoruz dedikleri bu olsa gerek.
 
AC Mirage alan wake 2 ve stalker2 bence bu 3 oyundan en az biri yeni bir soluk getirebilir oyun sektörune.
AC Mirage yapamamanın ötesinde yapmayacak. Çünkü Ubisoft'un kendisi söyledi "Bu oyun eski AC'lere dönüş olacak" diye. Ki harita boyutu ve koşma, parkur AC Unity ile birebir aynı. Harita tasarımı ise AC1 ile 2 karışımı. Yani yeni bir şey yapmayacak. 10 yıl önceki oyunun aynısını yapacak. Alan Wake 2 bence sıradan bir oyun olur. Remedy aynı anda çok fazla iş yapıyor. Bu onların hiçbir şeyi tam anlamıyla yapamayacağını gösterir. Stalker 2 ise savaş sebebiyle geliştirme sürecinde problem yaşamış bir oyun hocam. Spider- Man 2 zaten öncekine benziyor, sadece daha gelişmişi. Bu yıl Zelda ve Starfield sektöre yenilik getirebilir. Zelda ise zaten çıktığı gibi sadece yılın değil tüm zamanların en iyileri arasında yer aldı kendine.
 
AC Mirage yapamamanın ötesinde yapmayacak. Çünkü Ubisoft'un kendisi söyledi "bu oyun eski AC'lere dönüş olacak" diye. Ki harita boyutu ve koşma, parkur AC Unity ile birebir aynı. Harita tasarımı ise AC1 ile 2 karışımı. Yani yeni bir şey yapmayacak. 10 yıl önceki oyunun aynısını yapacak. Alan wake 2 bence sıradan bir oyun olur. Remedy aynı anda çok fazla iş yapıyor. Bu onların hiçbir şeyi tam anlamıyla yapamayacağını gösterir. Stalker 2 ise savaş sebebiyle geliştirme sürecinde problem yaşamış bir oyun hocam. Spider- man 2 zaten öncekine benziyor, sadece daha gelişmişi. Bu yıl Zelda ve starfield sektöre yenilik getirebilir. Zelda ise zaten çıktığı gibi sadece yılın değil tüm zamanların en iyileri arasında yer aldı kendine.

Starfield merakla bekliyorum Haziran'daki Xbox gösteriminde on sipariş açabilirler diye düşünüyorum 1K altında gelirse Onu'da alacağım zaten bu yıl en merakla beklediğim 2 oyun.

Starfield ve stalker 2 uzaya ve hayatta kalma temasının hastasıyımdır.

Zaten Mirage haritası ortalama olan 30 saat yakın bir oynanış olacak bir oyun gibi duruyor kısa olması cidden iyi 100 saat oyun olup hep aynı şeyleri yapmaktansa kısa ve öz olmasını yeğlerim.

Alan wake 2 Resident Evil havası sezdim cidden güzel duruyordu bir fiyatın'dan dolayı 320TL satın almıştım bakalım nasıl bir oyun olacak.

Artık 200-500TL arasında çıkan oyunlar çok ucuz gözüyle bakıyoruz öyle'ki bundan 2 yıl once bu fiyatlar pahalı derdik nereden nereye geldik.

Ekim ayı fena doldu.
 

Geri
Yukarı