Yarım Debriyaj İle Araba Kaldırmak Aracı Bozar Mı?

Erhan K.

Hectopat
Katılım
6 Aralık 2016
Mesajlar
68
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Ehliyetteki hocaların birçoğu yarım debriyaj yapınca yani kavrama noktasına gelince araba kaldırılır diyor ama binlerce kişi ilk önce gaz sonra yavasdan ayağını debriyajdan çekiyor. Ve binlerce kişi yarım debriyaj yapmak aracı bozar ve ömrünü bitirir diyor. Bunlardan hangisi doğru ?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Aracı bozmaz sadece debriyaj baskı plakasını yersin yavaş yavaş oda zaten 80 90 bin km de değişecekse 65 70 bin km de değiştirirsin 800 1000 tl arası değişiyor benim bildiğim.
 
Baskı balatanın ömrünü daha çabuk bitirir diye biliyorum. Şirket araçlarında debriyaj zaten ölü olduğu için ve kendi araçlarımın son 7 yıldır otomatik vites olmasından dolayı deneyimleme şansım olmadı.
 
Yarım debriyaj ile kaldırmak gaz ile kaldırmaktan daha az zarar verir sebebi ise siz gaza bastığınızda debriyaj hem o gazı hemde arabanın kavrama noktasını hesaplar ama yarı debriyaj yaparsanız sadece kavrama noktasını hesaplar. Hesaplar kelimesini kullanma sebebim nasıl daha basit bir şekilde anlatacağımı bulamamamdandır yoksa debriyaj hesap yapmaz biliyoruz :)
 
Dizel araçlarda debriyajı komple kaldırdığın zaman rolante de gider araç.
Ama gazlı , benzinli araçlarda yarım devriyaj hafif gaz ile istediğin sonucu alırsın. Debriyaj aracın en çok kullanıldığı parçası olduğu içinde zamanla yukarıdada arkadaşların belirttiği gibi debriyaj baskı balata değişimi kaçınılmazdır. Aracın motor ömürüne eğer hor kullanmıyorsan herhangi birşey olmaz. Debriyajla istediğiniz gibi rahatlıkla ayaklarınız hareket etsin sorun olacağını düşünmüyorum.
 
Kavrama noktasına geldiğinde rölantide olduğundan araç kendini atar biraz otomatiklerde olduğu gibi. Bu noktadan itibaren gaza dokunulur normalde. Alışkanlığa bağlı bir şey, parça ömrünü çok etkileyeceğini düşünmüyorum.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı