Çözüldü R5 2600X işlemci sıcaklığı ve çekirdek hızı dalgalanması

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

mümtaz

Decapat
Katılım
17 Haziran 2018
Mesajlar
6
Arkadaşlar herkese merhaba, yeni bir bilgisayar topladım. Bileşenleri aşağıdaki gibidir.
  • Ryzen 5 2600X işlemci.
  • ASUS B450 TUF Gaming anakart.
  • R7 370 2 GB ekran kartı
  • 2x8GB Corsair Vengeance 3000MHz RAM.
  • Corsair force MP510 NVMe M.2 SSD 480GB.
  • Corsair Spec Delta kasa.
  • 500W FPS marka PSU (%85 verimlilik yazıyor ancak sertifikalı değil. )
Eski bilgisayarımdan kalan bileşenler PSU ve ekran kartıdır, ekran kartını değitireceğim. Sorum şu; işlemci sıcaklığım masaüstünde boştayken 35 °c 'lere inip aniden 47 48 °c 'ye hatta chorme vs açınca bazen 50 'nin üstüne bile çıkıyor. Termal macunu değiştirdim. Kasa da hava sirkülasyonun çok iyi olduğunu düşünüyorum. Ayrıca çekirdek hızında da ani dalgalanmalar oluyor. (CPU-Z) değerli desteğinize ihtiyacım var. Bir ihtimal PSU'dan olabilir mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Aldığınız termal macun kaliteli değil ise sıcaklık normal. İşlemciniz kendini tam kullanmadığı için, çekirdek hızını kısıyor. Eğer oyun vb. oynarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.
Aldığım termal macun kaliteli Cooler Mastergel Maker Nano, nitekim kalitesiz bile olsa bunun dalgalanmayı açıkladığını düşünmüyorum. CS GO'da 60 derecelerdeydi. Ancak aynı işlemciyle 48 derece alanlar var. Merak ettiğim bu dalgalanmanın sebebi ne? Eski işlemcimde böyle şeyler olmuyordu (i7 2600)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sıcaklıklarında çekirdek hızı değişimide ani voltajlarda normal. Sistemin boştayken düşük hız ve voltajda çalışıyor. Ama bir şey yapayım dediğinde hemen voltajı yükseltiyor, böylece sen bunu sıcaklık ve ara ara fan sesi olarak duyuyorsun.

Biraz araştırıp, işlemci voltajını BIOS'tan sabitlersen, bu gidiş gelişlerden ve dalgalanmalardan kurtulmuş olursun. macun kalitesinin sıcaklık dağıtımı ile alakası var, dalgalanma ile yok.
 
Aldığım termal macun kaliteli Cooler Mastergel Maker Nano, nitekim kalitesiz bile olsa bunun dalgalanmayı açıkladığını düşünmüyorum. CS GO 'da 60 derecelerdeydi. Ancak aynı işlemciyle 48 derece alanlar var.Merak ettiğim bu dalgalanmanın sebebi ne ? Eski işlemcimde böyle şeyler olmuyordu (i7 2600)
Dediğim gibi işlemci çekirdek hızını düşürüyor, sorun yok.
 
Teşekkürler chris, bende voltage kaynaklı olduğunu düşünüyorum ama, 35 dereceye iniyor ve hiçbir şey yapmasam dahi 45 -50 arasına cıkıp tekrar iniyor sürekli olarark bu normal mi dersiniz?
 
Teşekkürler Chris , bende voltage kaynaklı olduğunu düşünüyorum ama , 35 dereceye iniyor ve hiçbirşey yapmasam dahi 45 -50 arasına cıkıp tekrar iniyor sürekli olarark bu normal mi dersiniz ?
Evet normal, bende de aynısı oluyor.
 
Teşekkürler chris, bende voltage kaynaklı olduğunu düşünüyorum ama, 35 dereceye iniyor ve hiçbir şey yapmasam dahi 45 -50 arasına cıkıp tekrar iniyor sürekli olarark bu normal mi dersiniz?
Siz hiçbir şey yapmasanızda bilgisayar arka planda birseyler yapıyor. Bu sorunu bende yaşıyordum. Ben güç seçeneklerinden yüksek performans seçerek biraz azalttım dalgalanmayı
 

Geri
Yukarı