16 GB RAM ile Oyun Oynamak: Çok Şey Kaçırıyoruz

Sadece Oyun değil inşaat mühendisliği hesap programlarında bile Max kapasiteye geçiyoruz. DDR5 16 GB 5200MHz yetmiyor desem yeri. En kısa zamanda 5600MHz 64 GB'a geçiş yapacağım. 16 GB artık çoğu şey için yetersiz olmaya başladı.
 
Sene 1989 2Mb RAM "aman tengrim!"
Sene 1996, 16Mb RAM "vay canına".
Sene 1998, 128Mb RAM "ne işe yarayacak".
Sene 2004, 8x2 RAM "ne işe yarayacak".
Sene 2012, 8x4 RAM "işe yarıyor".
Sene 2024, 16x2 RAM "gereklilik".

İşlem hızları arttı, donanım parçaları arası iletişim o kadar artmadı. Sadece görsellik için daha fazla texture/kaplama ve ray-cast/ışın hesaplamaları geldi.
Oyunlar daha mı eğlenceli? Yıllarca oynanıyor? Görüntüleri iyiyken neden kullan at tadıyla ilerliyorlar.

Bunlar iş dünyası açısından da geçerli, ancak daha tatsız bir kısmıyla - eskiden RAM kullanımı daha stabil olan programlar, artık RAM yüksek de olsa daha sıklıkla çöküyorlar.

Günümüzde minimum 16 ile başlamak, mümkünse uzun vadeli yatırım için DDR5 platformu üzerinden planlamak en azından önümüzdeki 5 yılı garantileyecektir. 10 yıl demek istiyordum lakin işlemcide molekül seviyesindeyiz, bir şeyler kökten değişmek zorunda olduğunda bizi engelleyen fiziki konular mı yoksa yazılım kısmında mı onu göreceğiz. (Tabi üretim, tüketim, kapitalizm, zaman kontrollü ürün bozulmaları da ayrı mesele...)
 
Artık bir kaç yıl sonra, 16 GB RAM 'ler minimum sistem gereksinimlerinden bir donanım parçası olacaklar... eskiden, standart olarak 8 GB RAM yeterliydi... ama, önümüzdeki yıllarda, 16 GB RAM, 8 GB RAM'in yerini alıp, standartlaşacak. Elbette yüksek RAM standardı olarak 32 GB RAM gerekecek. 64 GB RAM de en üst seviyede gereksinim olarak yer alacak. Fakat, mühendis ya da yazılım mühendisi değilseniz, ya da grafiker, mimar değilseniz, 32 GB RAM gayet normal olacak. Bu arada, 7 yıl önceki RAM teknoloji ile 7 yıl sonraki RAM teknolojisi aynı olmayacak. 7 yıl önce, örnek olarak veriyorum; 16 GB DDR 4 bellekle, bundan 2 ya da 3 sene sonraki DDR 4 belleklerin teknolojisi ve saat hızları da değişecek, hatta DDR 6 teknolojisi çıkacak. Teknoloji diyorum okuduğunuz üzere. Yani, RAM'lerin bant genişliği hem de saat hızları değişecek. DDR 5 bellekler şu an çok pahalı. DDR 4 bellekler biraz daha uzun zaman piyasada olacaklar. DDR 5 bellekler standart hale gelince, DDR 6 bellekler çıkacak. Aynı şekilde, grafik kartı teknolojisi de ilerliyor. Seneye, yani 2025 yılında, yavaş yavaş GDDR7 teknolojisiyle tanışacağız. Tabi, bu arada, yapay zekâlı bilgisayarlara da dikkat etmek gerekir. Çünkü, bir kaç sene sonra, yapay zekâlı bilgisayarlar standartlaşabilirler. Yapay zekâlı bilgisayarlar da yüksek sistem gereksinimleri isteyecekler, çünkü yapay zekâ programlarını düzgün bir şekilde çalıştırmak için, yüksek sistem gereksinimleri gerekecek. Hatta, şu sıralarda Windows 12'nin yapay zeka destekli olarak çıkması halinde, gerekli olacak RAM miktarı, 16 GB olacak.
 
Vallahi ben de dün 16 GB RAM daha aldım. DDR4 kullanıyorum başta DDR5 düşünmüştüm, onun yerine B550-A Pro ve RAM aldım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hala Gaming laptoplar 8GB bellek ile geliyor şaka gibi 😃
Her zaman zaten bir üst bellek geleceğe yatırım olur. Ama donanım çok da güçlü değilse çok nadir senaryolarda fark koyuyor 16 ve 32, geleceğe yatırım diyelim.
 
Çok saçma bir video olmuş. %1 Fpslerde %20 artış oluyor diye çok şey kaçırıyoruz demek tamamen clickbait.

Gören de kaplamalar değişiyor. Ya da ps5 donanımı var da ps3 grafikleriyle oynuyoruz sanacak? Çok şey kaçırıyorumuşuz, peh.
 

Bu yazıdaki çizimin kaynağı kim? Reverse search yaptım ama bulamadım. AI mı?

Eki Görüntüle 2172401
Hocam AI olma ihtimali yüksek çünkü her yerde arama yaptım bulamadım.
 
RAM ne kadar artar ise kullanımı o kadar artıyor. 2 farklı modelde RDR2 oynadım. 11 GB üstü yerken 16 GB ise çok daha düşük kaldı rakam.
 

Geri
Yukarı