Rehber AM4 ASUS Anakartlarda RAM Zamanlamalarının Karşılıkları

Merhabalar,

ASUS markası genellikle birincil RAM zamanlamaları için alışık olduğumuz kısaltmaları kullanmıyor. Bu çoğu kişide kafa karışıklığına neden oluyor. Bu rehberde bu kafa karışıklığını gidermeyi ve zamanlamalar hakkında ufak bilgiler paylaşmayı amaçladım. Bu rehberimin veya diğer rehberlerimin başka forumlara taşınmamasını rica ediyorum.

DRAM CAS# Latency = tCL
DRAM RAS to CAS Delay(Read) = tRCDRD¹
DRAM RAS to CAS Delay(Write) = tRCDWR¹
DRAM RAS Pre Time = tRP
DRAM RAS Act Time = tRAS

Zamanlamalar bu kadardı fakat ASUS anakartlarda CAD Bus ayarlarının da ismi biraz farklı. Bunlar anlaşılması kolay olsa bile bulamayanlar oluyor, bunlardan bahsetmek iyi olacaktır.

MemAddrCmdSetup = AddrCmdSetup
MemCsOdtSetup = CsOdtSetup
MemCkeSetup = CkeSetup

MemCadBusClkDrvStr = ClkDrvStr
MemCadBusAddrCmdDrvStr = AddrCmdDrvStr
MemCadBusCsOdtSetup = CsOdtSetup
MemCadBusCkeSetup = CkeSetup

İsimlendirme ile ilgili kısım bu kadardı, şimdi diğer kısıma geçebiliriz. Bu kısım AM4 Ryzen işlemcilere yönelik olacak. Başka platformlar için geçerli olmayabilir.

tCL, tCWL, tWR ve tRTP zamanlamalarına tek sayı atayabilmek için Gear Down Mode kapatmalısınız. Gear Down Mode kapattığınızda stabilite sorunları yaşıyorsanız AddrCmdSetup 56 girebilirsiniz. Ayrıca SOC voltajını bir miktar arttırmak da yardımcı olabilir.

tCL, tCWL ve tRDWR birbirleriyle bağlantılı zamanlamalardır. tCWL'i azaltmak için tRDWR'ı arttırabilir veya tam tersini yapabilirsiniz. Genellikle en iyisi tRDWR'dan bir miktar feragat ederek tCWL'i düşürmektir. tRDWR'ın minimum çalışabileceği değeri bulmak için şu formülü kullanabilirsiniz: tCL - tCWL + X = tRDWR. X değerini kendiniz bulmalısınız. En basit şekliyle tCL ve tCWL'i eşitlerseniz X = tRDWR olur. tCL ve tCWL eşitken tRDWR'ın stabil çalıştığı en düşük değer X'dir.

Örneğin; tCL = 16, tCWL = 16 iken tRDWR'ın stabil olduğu en düşük değer 8 ise X = 8'dir. Yani tCL = 16, tCWL = 14, tRDWR = 10 kullanabilirsiniz bu mantıkla.

tCWL ile tRDWR, tCL sabit olduğu sürece frekans arttıkça arttırılması gereken zamanlamalar değiller.² Bu yüzden bu formül her frekans için geçerlidir.

tWRRD zamanlamasını Single Rank belleklerin 1 değerinde stabil çalıştıramadığına hiç denk gelmedim. Dual Rank bellekleri ise yeterince deneyimlemediğimden bir şey diyemeyeceğim.

tRDRDSD ve tWRWRSD zamanlamaları sadece Dual Rank bellek kullanılan sistemlerde kullanılır. Single Rank bellek kullanıyorsanız istediğiniz değeri verebilirsiniz.

tRDRDDD ve tWRWRDD zamanlamaları ise sadece 2DPC(kanal başına 2 bellek modülü) kulllanılan sistemlerde kullanılır. Eğer 1DPC kullanıyorsanız istediğiniz değeri verebilirsiniz.

tWR ve tRTP zamanlamaları da birbirleriyle bağlantılıdır. Genellikle tRTP'i, tWR'ın yarısı olacak şekilde ayarlamak en iyisidir. Kendi sistemimde denediğimde tWR 16, tRTP 12 stabil çalışmazken tWR 10, tRTP 5 stabil çalışıyordu. tWR ve tRTP'i düşürdüğünüzde görüntü alamıyorsanız SOC voltajını biraz yükseltmeyi deneyebilirsiniz.

tCKE zamanlaması sadece Power Down Enable açıkken kullanılır. Kapalı olduğu sürece istediğiniz değeri verebilirsiniz. Açık olduğunda nasıl işlediğine dair bir bilgim yok.

¹Bu zamanlamaların daha önce belirttiğim şekilde geçtiğine rastlamadım.
²Detaylıca test edilmedi ve kesinliği şüpheli.

Kaynakça: Bu rehberi herhangi bir kaynağa bakarak yazmadım. Bilgi birikimimle tecrübemi birleştirmeye çalıştım.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.
 
Bende birkaç şey ekleyeyim;

Ryzen 3000 ve 5000 serisi işlemcilerde , DDR4-3600+ frekansın üzerinde overclock yaparken CLDO_VDDP voltajını yükseltmek çeşitli bellek hataları ve kararlılık için uygun olabilir. Sadece SOC voltajı artırmak işe yaramayabilir. Örneğin; ön yükleme yapamıyorsanız veya donma, yeniden başlatma vs.. yaşıyorsanız sorunu çözebilir.

CLDO_VDDP: 1.05V aşmayınız.

ProcODT yüksek empedans değerine almakta ön yükleme sorunlarınızı çözebilir.

Ryzen 1000 ve 2000'de bellek denetleyicisinin oldukça zayıf olması nedeniyle 40Ω ile 68,6Ω arasındaki değerleri denemelisiniz. Ryzen 3000 ve 5000'de 28Ω - 40Ω değeri önerilir. Fakat daha yüksekte ayarlanabilir. Daha düşük ayarların çalıştırılması zor olabilir ancak potansiyel olarak daha az voltaj gereksinimleri ihtiyaç duyulur. Micron'a göre daha yüksek değerler kararlılığa yardımcı olabilir; 60Ω'un üzerindeki ODT değerleri yalnızca son derece zayıf bellek denetleyicileri ve daha düşük güçlü çözümler için uygundur.

Ryzen 1000 ve 2000'de DDR4-3600+ üstünü denemeyin.
Ryzen 3000 ve 5000' de sadece DDR4-3600+ ve üzerinde CLDO_VDDP değeri ile oynayın.
 
@lazye B450 veya daha eski anakartlar genellikle 40 Ohm altı ProcODT'de stabil çalışmıyor. Kendi Hynix kitlerimde ProcODT'yi 48, 53.3 Ohm gibi değerlere yükselttiğimdeyse iyileşme gözlemleyemedim. Micron başta olmak üzere Nanya ve Samsung kitlerde durum farklı olabilir. ProcODT okuma işlemleriyle ilgili bir dirençmiş esasında. Şu post hoşuma gitmişti okuduğumda.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ben CLDO VDDP'yi her zaman düşürülebildiği kadar düşürmek taraftarıyım. SOC voltajının 3600-4000 MT/s civarlarında CL13-14 gibi aşırı değerler denenmediği -2x8 GB ve SR modüller kullanılırken- sürece arttırılmasını pek anlamlı bulmuyorum. Genellikle 1.05-1.1v SOC yeterli olur bu koşullarda.
 
@William Butcher evet katılıyorum önemli olan düşük voltaj ile gidebildiğin yere kadar gitmek daha anlamlı fakat 3733 MHz frekansa sadece bu söylediğim iki ayar ile çıkabildim. (Samsung D die)

Özellikle cldo vddp 0.95V yerine 1.0V yaptığımda sorunsuz bir deneyim yaşadım. Testmem5 programında hata almasam bile işlemci kullanımı yüzde yüz kullanımı olduğunda ekran kartı için sürücü zaman aşımı hatası alıyorum. Normal takılırken hatta God of War NFS Heat CS2 sorunsuz saatlerce oynadım problem yaşamadım. Ama YouTube'da 8K 60 FPS AV1 codec video açtığımda ekran kartım AV1 çözecek desteklemediği için işlemcim %100 kullanım yapıyor ve sorun burada meydana geldi. Donanim olarak 8K video açmam mantıklı değil belki lakin güzel bir test deneyimi sunuyor.
 
@lazye Default'ta 1.0v iken ben 0.95v'a düşürmüştüm, o şekilde kullanıyordum. Bir deneyeyim dedim 0.7v yaptım CLDO VDDP'yi ve sorunsuz şekilde P95 ve TM5'den geçti. CS2'de ise akıcı şekilde oynadım bu ayarlarla. tRAS ve tRC'yi normalde 21/34 kullanıyordum fakat böyle unutmuşum. BankGroupSwap ayarı eski 2x8 GB kitlerimde Alt mod olarak ayarlıyken daha iyi performans verirdi fakat bu kitte CPU modda daha iyi performans veriyor.

1710150324811.png
 
ZenTimings_.png


@William Butcher Son olarak bu kadar düşebildim. DDR4 3733 MHz de önyükleme yapıyorum lakin %100 yük altında ekran kartı sürücü zaman aşımı hatası veriyor. Tahminim işlemci silikonundan kaynaklanıyor olabilir. 3600 Mhz için resimdeki gibi ve voltajlar tamamen auto'dadır. Ayrıca VDIMM voltajı 1.35V dışına çıkması hiçbir katkı vermiyor. (Benim için)
 
Eki Görüntüle 2138504

@William Butcher Son olarak bu kadar düşebildim. DDR4 3733 MHz de önyükleme yapıyorum lakin %100 yük altında ekran kartı sürücü zaman aşımı hatası veriyor. Tahminim işlemci silikonundan kaynaklanıyor olabilir. 3600 Mhz için resimdeki gibi ve voltajlar tamamen auto'dadır. Ayrıca VDIMM voltajı 1.35V dışına çıkması hiçbir katkı vermiyor. (Benim için)

GDM kapatmayı denemiş miydin?
 
Evet önyükleme yapmıyor.

Gear Down Mode kapatmak her bellek ile pek basit değilmiş. Bu kit ile bayağı uğraştım kapatmak için fakat fayda etmedi. AddrCmdSetup'ı 56 veya 63 yapmak, SOC voltajını arttırmak, AddrCmdDrvStr'ı 20 Ohm olarak ayarlamak, ClkDrvStr'ı 30-40 Ohm yapmak gibi şeyler de fayda etmedi. En büyük iyileşmeyi DRAM voltajını arttırmak sağladı fakat yine de stabil değildi. Eski 2 kitimde AddrCmdSetup'u direkt 56 yapıp GDM off kullanabiliyordum.
 
Gear Down Mode kapatmak her bellek ile pek basit değilmiş. Bu kit ile bayağı uğraştım kapatmak için fakat fayda etmedi. AddrCmdSetup'ı 56 veya 63 yapmak, SoC voltajını arttırmak, AddrCmdDrvStr'ı 20 Ohm olarak ayarlamak, ClkDrvStr'ı 30-40 Ohm yapmak gibi şeyler de fayda etmedi. En büyük iyileşmeyi DRAM voltajını arttırmak sağladı fakat yine de stabil değildi. Eski 2 kitimde AddrCmdSetup'u direkt 56 yapıp GDM off kullanabiliyordum.

Samsung D die ve C die zaten Allah'a emanet iki silikon bence :) İşlemci de bir yerden kısıyor bende söylediğim gibi R5 3600 kullanmasam senin gibi R5 5600G kullansam belki 3800 MHz bir şekilde stabil yakalayabilirdim :)

Şey soracaktım biraz ekstrem bir şey ama RAM içindeki SPD bilgisini kalıcı olarak değiştirebiliyoruz ama düzgün link bulamadım.

XMP profilini kendim manuel değiştirmek istiyorum. Her CMOS resette tek tek elle yazmak zor geliyor. Yani XMP açınca otomatik kendi belirlediğim timingler ile başlasın istiyorum bu konuda bilgin var mı?
 
Samsung D die ve C die zaten Allah'a emanet iki silikon bence :) İşlemci de bir yerden kısıyor bende söylediğim gibi R5 3600 kullanmasam senin gibi R5 5600G kullansam belki 3800 MHz bir şekilde stabil yakalayabilirdim :)

Şey soracaktım biraz ekstrem bir şey ama RAM içindeki SPD bilgisini kalıcı olarak değiştirebiliyoruz ama düzgün link bulamadım.

XMP profilini kendim manuel değiştirmek istiyorum. Her CMOS resette tek tek elle yazmak zor geliyor. Yani XMP açınca otomatik kendi belirlediğim timingler ile başlasın istiyorum bu konuda bilgin var mı?

Şunu görmüştüm daha önce ama hiç kullanmadım.


Ayrıca ASUS'da BIOS ayarlarını Flash belleğe kaydetme var, ben o şekilde kullanıyorum. MSI'da var mıdır bilmiyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı