Android telefonunuzu hızlandırma

Öncelikle kendi deneyimlerinden yola çıkarak en etkili 2 yöntem ile bu makaleyi oluşturduğumu belirtmek isterim.

Konuya gelirsek; 3-4 yıllık bir cihaz veyahut daha eski bir telefona sahipseniz (cihazınız yeni ise ROM gerekmeyecek) ve ROM, root hakkında bilgiliyseniz doğru geldiniz demektir ancak root ile alakası olmayan bir çözüm yolu da sunacağım şimdiden iyi okumalar.



Öncelikle Android 5 üstü telefonlar için çok kasıyor sıkıntılarına maruzsanız size sunabileceğim en basit ve en etkili yol kolaylıkla indirebileceğiniz "swap no root" programıdır. Uygulamaya girdikten sonra üstte bulunan MB kısmını depolamanıza göre belirlemeniz gerekir. Eğer depolama alanınız yeterliyse 2048 veya 1024 girmeniz daha etkili olacaktır, fazla depolamanız yoksa 512mb ye kadar düşebilirsiniz.

Bu uygulama depolamanızda RAM önbelleği açarak telefonda yaşanan gereksiz takılmaların önüne geçmenizi sağlayacaktır. Telefonumda RAM sıkıntısı yok mantığına yatmadan önce denemenizi öneririm.



Bir sonraki ve bende en büyük etkiyi gösteren ayar geliştirici seçeneklerde bulunan sistem izleme kısmına girerek oradan CPU önbelleğini 16'dan 65'e çekmek oldu. (eğer geliştirici seçenekler sizde yoksa nasıl açabileceğinizle alakalı bilgiler internette fazlasıyla mevcut.) Bu seçenek eski Android sürümlerinde bulunmayabilir işte bu yüzden ROM atarak yeni Android sürümüne geçmeniz sizin elinizde. Ben Pixel ROM kullanan Android 11 kurulu olan Mi5s cihazım öncesinde GCAM'a girmeyi 6-7 saniye bekletirken artık 1 saniye içerisinde açılmaya başladı ve telefondaki çoğu takılmalar büyük ölçüde azalmış bulunmakta, garip tarafı sıcaklık değeri eskisine nazaran daha azalmış bulunmakta. Önemli noktası batarya olabilir ancak büyük ölçüde bir etki gözlemlemedim. 180dk ekran görüntüsü alırken 165dk almaya başladım ve açıkçası büyük bir kayıp değil.



En büyük 2 önerim bunlardır dostlarım, depolama azaltın gibi klasikleşmiş sözleri söylemeyeceğim bu iki yöntem benim telefonumda oldukça etkili oldu artı olarak önerdiğim arkadaşlarımda aynı sonucu almış, gerçekten şaşırtı.



Sorumluluk size aittir, iyi günler dilerim.
 
Burası mı değiştireceğimiz yer
 

Dosya Ekleri

  • Screenshot_20220311-130642_Pixel Launcher.png
    Screenshot_20220311-130642_Pixel Launcher.png
    90,6 KB · Görüntüleme: 371
İlkinin ne olduğunu anlatmamışsınız bile. Direkt geçiyorum.

İkincinde var olan bellekten bence hiç azımsanmayacak miktarda yiyor. Context switch çok olan uygulamalarda güzel performans avantajı sağlansa da çok belek isteyen uygulamaların kullanımını zorlaştıracaktır. Direkt CPU'nın kendi önbelleğini ayarlamıyorsunuz. RAM'den CPU'ya önbellek ayarlıyorsunuz. Bu da CPU önbelleğinden çok daha yavaş olan bir bellek demek. Bilgisayarda sanal belleği devasa boyutlara ulaştırmak gibi bir şey aslında. Forumdaki çok az kişinin 16 GB belleği varken 24 GB sanal belleğe ihtiyaç duyduğunu sanıyorum. Benim ayda yılda bir yaptığım birkaç işlemde o miktara ihtiyacım oluyor. Yoksa Windows bellek kalmadığı için programı kapatıyor. Bu da onun gibi. Gerçekten 64 MB buffer'a ihtiyacı olan kişi sayısı çok azdır.

8 ve 64 MB kabaca sınır değerler diyebiliriz. Bu aralıktaki değerler 8 altına göre gerçekten fark gösteriyor. Zaten günümüzdeki cihazlarsa sanırım en düşük 8 seçeneği mevcut. Bu aralığın üstündeki değerler ise az da olsa kötü performans göstermeye başlıyor. O kadar büyük bellek alanını yönetmek de kaynak tüketiyor ve veri bulmak zaman alıyor.

Bu yüzden günümüzde gerçekten performanslı diyebileceğimiz cihazınız varsa, örneğin 10-12 GB belleğiniz varsa 64 MB yapıp 8+8 çekirdek işlemciniz olduğunu varsayarsak 1 GB bellekten feragat etmeniz mantıklı olabilir.

Ama benim gibi nispeten normal bir cihaz (A50) kullanıyorsanız. 64 MB yerine 32 MB yapmanız (varsayılan 16 diye hatırlıyorum) hem bellek açısından (normalde kullandığım haldeyken Gwent açınca 800 MB bellek boşta kalıyor) hem de CPU açısından çok daha mantıklı.
 

Geri
Yukarı