DDR3-DDR4 ve 4K-2K 1080Pnin Oluşturduğu Kararsızlık

Merhaba arkadaşlar yakın bir zamanda yüksek bütçeli bir sistem toplamayı düşünüyorum 6-7 bin tl civarı bir bütçem olacak. En az 4 sene daha bilgisayar alamam ve geleceğede dönük bir sistem olsun istiyorum. Şöyle bir durum var ki ddr4ün ve 4knın çıkması hem bende hemde benim gibi yüksek fiyatta bütçe alacaklar için kafa karışıklığı yaratıyor. Çünkü kimi diyor o bütçeye 4k yaraşır ddr4 al geleceğe yatırım olur vs fakat işlemci,ddr4 ram, 4k monitör al yavaş yavaş 4kya doğru gidiyoruz yüksek bir bütçe için en az 2k yaraşır vs fiyat-performans oranında 4kya tek gtx 980 anca yetiyor 1 sene sonra 4k karşısında ne sergileyeceği meçhul bu açıdan 2k daha iyi bir alternatif duruyor ama fiyatıda neredeyse 4k fiyatında. Birde 1080pdeki gibi 1 ms 120-144 hz gibi seçenekleride pek yok. Sizce yüksek bütçe sistem toplayan biri ne yapmalı benim gibi kafa karışıklığı yaşayanlar çok eminim ki. Sizce yüksek bütçeli sistemlerde geleceğe dönük hangileri seçilmeli teşekkürler.

Konuyu yanlış yere açmışım masaüstü bilgisayarlar kısmına taşınabilir mi?
 
X99 üzerine sistem kuracaksınız. DirectX 12 ile hem işlemci yükü azalacak hemde çift ekran kartında Vram tam olarak ikiye katlanacak. İşlemci yükü azaldığı için aldığınız 6 çekirdekli işlemci çok uzun ömürlü olacak. Ekran kartlarını da güzelce besleyecek.

Monitör olarak şuan piyasadaki bütün 144 hertz monitörler TN panel, yani en dandik panel türü. IPS'lerden de kurtulup OLED'e geçtiğimizde 4K OLED 1ms 144 hertz gibi şuan hayal olan monitörler göreceğiz yakın zamanda. IPS panellerin tepki süreleri büyük sorun. Griden griye 5 ms olanları var ama siyahtan siyaha 15 ms 20 ms gibi değerleri var. Yani şuan alacağınız TN panel 4K LED monitör sizi bir iki sonra da mutlu edecekse bir şey diyemem. En zor karar bu konuda aslında. Tam geçiş dönemi ve bu dönem biraz uzun.

Benim tavsiyem Rog Swift 2K 144 hertz olacaktır. Yanına 3 tane 970 alabilirsiniz. 1070 liraya satan yerler var. Toplamda 3,5 x 3 = 10,5 GB Vram'iniz olur DirectX 12 ile birlikte. Monitörünüz 2K olduğu için 3 tane 970 sizi 4 sene çok mutlu eder. Ayrıca DDR4'e o kadar takılmayın, oyuncular için ilk sıralarda olan bir etken değildir.

Mantle ve DX12 tamamen netleştiğinde kim hangi donanımla ne kadar idare edebilecek işte o zaman fikir beyan etmek için elimizde bilgi olur yorum yaparız. Oyun geliştiricilerinin DX12 ve Mantle'a olan yaklaşımları da sizin oyunda alacağınız FPS'yi etkileyecektir doğrudan. Optimizasyon sorunundan tutun da, el altından yapılan bize olumsuz yansıyan olayara kadar bir çok parametre var.
 
Çok sağolun x99da kararımı kılmaya başladım gibi birde gtx 970le ilgili 3.5 gb vram olayı çıktı 3 slide zaten sli olduğu için performansta tek karta göre belli bir düşüş yaşanıyor yüksek çözünürlüklerde etkilemez mi?
Rog Swift hep aklımda oldu fakat 2000-2500 tl arası iken bile fazla diyordum 3500lere dayanmış vaziyette 3000 tl monitör 4000 tl sadece kasa biraz fazla mı gelir? Monitör fiyatı açısından çünkü aşırı yükseklerde peki z97 seçtiğimde kaybedeceğim bir nokta olur mu geleceğe yönelik olarak?
 
Z97'de maksimum pci-express bağlantı sayısı 16. Yani bir ekran kartını X16 şeklinde kullandığınızda hakkınız bitiyor, basitçe anlatmak gerekirse. X99'da bu bağlantı hattı sayısı 40 adet (5820K hariç). 40 adet bağlantı hattını 3 ekran kartı ile şu şekilde kullanırsınız ; X16 + X16 + X8. Yani üçüncü karttan en fazla %7-9 kayıp verirsiniz o da devede kulak.

Rog Swift en kaliteli tercih olur, o olmazsa mutlaka g-sync destekli bir monitör alın derim. Rog Swift sanal marketimde 2500 civarı, bir tek vatanda o kadar yüksek fiyatta heralde. Hepsiburada'ya da bakmak lazım.

Aldığınız şeyin değerini merak ediyorsanız ikinci el piyasasına bakın. X99 daha dün çıktı, DDR4 ilk kez onunla sunuldu. Ne AMD'de var şuan, ne normal yonga setlerinde. Enthusiast serisi olduğu için, yenilenen bir teknoloji olduğu için ve en son japonyadaki afet sonrası fiyatların uçtuğu için şuan RAM'ler biraz pahalı. Yoksa anakart ve işlemci fiyatları çok yakın, sadece vatan bilgisayar asla yeni ürünü ucuza satmıyor.

Gerek güç tüketimi ve gerek performansı açısından 2K G-Sync monitör için bence en uygun seçim 3-way 970 SLI. Aslında 2 tane bile yeter ama 4-5 sene ellemek istemiyorum dediniz. Yine de bunlar sadece bana ait fikir. Ama kesinlikle Z97 önermiyorum.
 
Z97 alın geçin şimdilik derim. Daha sonra anakart, işlemci, ramlerinizi elden çıkararak DDR4 sisteme geçiş yaparsınız. Şuan için Z97 gayet makul ve emin olun oda sizi 4-5 sene götürecektir. En kötü z97 sistemde ekran kartınızı elden çıkarır üstüne ekler yeni bir ekran kartı ile yolunuza sorunsuz devam edersiniz(Oda görüntüden ödün vermek istemiyorum zirvede güncel kalmak istiyorum derseniz). Bu duruma ne kadar çok kafa yorarsanız o kadar para dökersiniz bu işe. Teknoloji zaman içerisinde usulca gelişen bir hadise.
 
4-5 sene daha öyle toplu değişim yapamam en azından üniversite bitip iş bulana kadar o yüzden yapabildiğimin en iyisini yapmaya çalışıyorum belki ileride yapacağım şey ekstra ram, ssd ve ekran kartı olabilir yinede yaptırabilmem zor bizimkilere bilgisayarı aldıktan sonraki dönemlerde. O monitörü sanal marketimden alsam yada önerebileceğiniz başka bir monitörü ona gidebilecek nasıl bir sistem oluşturabilirim ki ben ups de almayı planlıyorum elektrik kesintileri bazı zamanlarda can sıkabiliyor. Dx12nin gelişiyle işlemcinin yükü azalıcak belki ileri senelerde elimdeki kartı satıp yeni nesili alarak gidebilirim belki 1-2 sene daha güncel tutarak ama bilmiyorum ileriki seneler ne gösterir.
 
Seneye bugünlerde Skylake ile birlikte yeni anakartlar gelecek -DDR4 destekleyen- ve soket standardı değişecek -LGA1151-. Bu da aklınızda bulunsun. :)

Bu sebepten dolayı, Z97 sistemlere 4000TL'den fazla para harcamaya karşıyım şahsen.
 
Asus Rog Swift bütçemi aşar 3 tane gtx 970 sli yapmam çok zor 1 ms 120 hz tarzı bir monitöre mi yönelsem pişman olur muyum acaba dolarda giderek artıyor karar da veremedim bir türlü. Phoenix bilgisayara denk geldim kasadaki parçalarıda araştırdım tek tek güzel göründü gözüme orada 240 hz eizo monitör gördüm şunla şunu mu kombinlesem www.phoenix.com.tr: Phoenix Performans ve Oyun Bilgisayarları | REBIRTH X SERİSİ www.phoenix.com.tr: Phoenix Performans ve Oyun Bilgisayarları | EIZO Foris FG2421 Oyun Monitörü
 
O bilgisayar o fiyatı hak etmiyor.. Monitör konusuna bir şey diyemem.

Görüyorsun, bu bileşenler 5000TL'yi hak etmiyor.

@Oğuzhan Yıldırım'ın tavsiye ettiği bileşenler varsa ben seve seve ayarlayıp toplarım.

cats.jpg
 
Bu değilde diğer attığım model hak ediyor gibiydi sanki i7 4790 gtx 980 ile. Toplarsanız çok iyi olur çünkü 4 senelik üniversiteyi kazanıp çok iyi bir sistem toplama hayalimi gerçekleştirmek istiyorum o yüzden her açıdan sistemlere ve seçeneklere kafayı takmış durumdayım.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı