Köktürk alfabesine yeniden geçilmeli mi?

Köktürk alfabesine yeniden geçilmeli mi?


  • Oy verenlerin toplamı
    109
Hem Latin alfabesi hem köktürk alfabesi aynı anda kullanılsa ideal olur diye düşünüyorum ben. Halk köktürk alfabesine iyice alıştıktan sonra tamamen ona geçeriz.
Köktürk alfabesi sağdan sola yazılıyor yani zor bir alfabe taşlara yazıldığı için sağdan yazılması normaldi aynı arap alfabesinin ilk dönemlerde olduğu gibi ancak sağdan sola yazmak kağıt üzerinde zor. Üstüne halkın ayak uydurması da zor.
Latin alfabesi modernlik mi demek yani? Peki ya Çin, Japonya? Onlar modern değil mi?
Çin'in geleneksel alfabesini neredeyse kimse bilmiyor. Bilmekde gerekli değil çünkü öğrenmesi çok uzun zaman alıyor. Çinde artık basitleştirilmiş Çince ile yazılır. Gelenkseli bilenler ya akademisyen ya tarihçi ya da edebiyatçıdır.
Japonya'da genellikle Hiragana kullanılır. Kanji okullarda öğretilir ancak halkın çoğunluğu yazmakta güçlük çekiyor.
Yunanistan bile yüzlerce yıl Osmanlı egemenliği altında yaşamasına rağmen kendi dilini kendi alfabesini korudu. Biz elin araplarının alfabesine geçtik onların etkisi altında kaldık diye şimdi kendi öz dilimizden bambaşka bir dil konuşuyoruz.
Elin arabından değil de elin Farsından öğrendik.
 
Yeni maceralar aramaya gerek yok. Dünyanın büyük bir bölümüyle daha rahat iletişim kurabilmek için Latin alfabesi şart.
 
Göktürk alfabesi muhtemelen Türkler'den çıkma bir alfabe değil. İlber Ortaylı Soğdlar'dan çıktığını düşünüyor.
 
Atatürk'ün zamanında köktürk alfabesi tam çözümlenemediğinden Atatürk mecbur Latin alfabesine geçmişti. Fakat günümüzde köktürk alfabesi ile ilgili çoğu bilgiye sahibiz. Diğer milletler nasıl kendi alfabesini kullanıyorsa biz türkler de kendi öz alfabesini kullanmalı diye düşünüyorum ben. Peki sizce köktürk alfabesine yeniden geçilmeli mi? (köktürk dili değil, köktürk alfabesini kastediyorum.)
Atatürk döneminde okuma yazma oranı yüzde 4-5 civarı idi. Şimdi ise okuma yazma oranı yüzde 95'in üstünde. Dolayısıyla bir alfabe değişikliği pek mantıklı olmaz.
 
Herkes dünya'da tek dil olmalı demiş bence asıl saçmalık bu. Zaten dünyayı yaşanılabilir hale getiren şey farklılıklar. O zaman herkes aynı dili konuşsun aynı kültüre sahip olsun. Ayrıca gün gelir devran döner dünyada en çok kullanılan alfabe Latin değil bir başkası olur. O zaman gelince yine mi alfabe değiştireceğiz? Bence her millet kendi alfabesini kullanmalı kendi dilini konuşmalı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı