VA panel monitörler neden sevilmiyor?

Netlik/bulanıklık konusunda, tepki süresi önemli fakat ondan da önemlisi monitörün yenileme hızıdır. Hatta incelemelerde görmüşsünüzdür, çoğu OLED TV 0.3 ms gibi süper hızlı piksel tepki süresine sahip olsa bile verdiği görüntü bir hayli bulanık olur, çünkü sadece 60 Hz yenileme hızına sahiptir. Elektronikte bunun sebebi olarak "Sample and hold" methodu gösteriliyor. Fakat tam tersi durumda da, attığınız örnekteki gibi yavaş tepki süresine sahip ekranlar da yavaşlıktan ötürü gösterdiği izli görüntülerden dolayı bulanık görünebilir. Ayrıntılı bilgi: Why Do Some OLEDs Have Motion Blur?.
Biliyorum. Tabii ki Hz de önemli. Konuda bahsi geçenlerin tamamı yüksek Hz olduğu için bahsetme ihtiyacı hissetmedim.

OLED'lar hakkinda pek bilgim yok. Ancak söylediklerinizde bildiğim kadarıyla hata var. Verdiğiniz örnek uymuyor. Zira OLED'ler yüksek HZ ve 0.03 gercek teoki surelerine sahip olsalar dahi blura sahipler. Bunun nednei olarak sample and hold gösteriliyor.

İyi bir BFI'ye sahip bir LCD, OLED'den çok daha net görüntü gösterebilir.
0.5 ms ile 1 ms arasındaki fark çok mu yoksa az mı?
Soru geçersiz. Şöyle anlatayım, 30.000 liraya da 1ms monitör var 3000 liraya da. O zaman aradaki fark nedir sizce?

Olay şu ki, üreticiler en yüksek overdrive ayarına alıp elde ettikleri tepki sürelerinden en hızlı birini yazıyorlar. 1) Halbuki bu ayar tepki süresini (dolayisıyla blur ve ghostingi) azaltsa da bu sefer de çok fazla overshoot olduğu için yine kullanılamaz oluyor. 2) Monitörde bir değil, farklı farkli renklerde farklı tepki süreleri var.

Örneğin:
IMG_20240203_193347.jpg

Sonuç olarak eğer hepsi overshootsuz 0.5 ms ya da 1ms olsa hayır farkı anlayamazsınız, mümkün değil. Ancaj gördüğünüz gibi üreticinin pazarladığı ile gerçekteki çok alakasız.
 
Netlik/bulanıklık konusunda, tepki süresi önemli fakat ondan da önemlisi monitörün yenileme hızıdır. Hatta incelemelerde görmüşsünüzdür, çoğu OLED TV 0.3 ms gibi süper hızlı piksel tepki süresine sahip olsa bile verdiği görüntü bir hayli bulanık olur, çünkü sadece 60 Hz yenileme hızına sahiptir. Elektronikte bunun sebebi olarak "sample and hold" methodu gösteriliyor. Fakat tam tersi durumda da, attığınız örnekteki gibi yavaş tepki süresine sahip ekranlar da yavaşlıktan ötürü gösterdiği izli görüntülerden dolayı bulanık görünebilir. Ayrıntılı bilgi: Why Do Some OLEDs Have Motion Blur?.

Aynen yenileme hızı daha önemli. Örneğin benim monitörde 60 Hz de bulanıklık ve ghosting az da olsa olurken; 180-200 FPS aldığım rekabetçi oyunlarda (mesela War Thunder-yüksek ayarlar) neredeyse pürüzsüz hatta pürüzsüz deneyim sağlıyor. Neyse ki AMD ocak ayında güzel bir driver güncellemesi yayınladı: 'fluid Motion frames'. Bunu kullanınca monitöre sanal kare sinyali gönderiyor. Yani mesela sabit 60 FPS aldığın bir oyun bulanık iken bunu monitöre sanal kare sinyali göndererek 120 FPS yapıyor. Monitör pikselleri bunu gerçekmiş gibi algılayıp 60 FPS de 120 Hz hızda çalışıyor. Yani 60 FPS'deki bulanıklılık kalkıyor. Biliyorsunuz artık en az 120 Hz gerekli oyunlarda pürüzlerin aşılması için. Ancak hala tam oturmamış bir sistem hala bu fmf yazılımı. Yani tam stabil çalışmıyor. Arada tekliyor ve drop şeklinde 60 Hz'lik sinyal gönderebiliyor monitöre saniyelikte olsa. Yani FSR'deki durumlar bunda da geçerli gibi. Tam oturması için nasıl FSR 3.0 beklendi ise; fmf de de 3.0 versiyonu bekleyeceğiz anlaşılan. Klasik AMD işte. Adam Free-Sync'yi çıkarıyor daha stabil olan Free-Sync premiumu sonradan çıkarıyor. Anlayın işte!
 
Biliyorum. Tabii ki Hz de önemli. Konuda bahsi geçenlerin tamamı yüksek Hz olduğu için bahsetme ihtiyacı hissetmedim.

OLED'lar hakkinda pek bilgim yok. Ancak söylediklerinizde bildiğim kadarıyla hata var. Verdiğiniz örnek uymuyor. Zira OLED'ler yüksek HZ ve 0.03 gercek teoki surelerine sahip olsalar dahi blura sahipler. Bunun nednei olarak sample and hold gösteriliyor.

İyi bir BFI'ye sahip bir LCD, OLED'den çok daha net görüntü gösterebilir.
Verdiğiniz bilgilere katılıyorum ve doğru olduğunu düşünüyorum fakat verdiğim örneğin neden hatalı olduğunu düşünüyorsunuz onu anlamadım. Verdiğim örnekte hızlı tepki süresine sahip ekranlarda bile blur olabileceğini anlatmaya çalışmıştım, siz de aynısını yazmışsınız. Yüksek hz değeri derken ne kadar yüksek kastettiniz bilmiyorum fakat ben herhangi bir şekilde yüksek hz'li OLED'lerin blursuz olabileceğini ima etmek istememiştim.
 
Yaaani... Yavaş bir VA buna neden olur ancak 240Hz + G3 gibi en alttan bir VA değil sonuçta. Birden çok sebebi olabilir. Başka sistem değerlerini de kontrol etmenizi öneririm. Frametime, %0.1, 0.01FPS gibi.

Kisayoldan, bir yakınınızdan varsa yavaş olmayan bir monitör, alıp deneyebilirsiniz.

İkisinin de ortak nedeni yavaş tepki süresi. Ancak blur için başka nedenler de var. Yalnızca tepki süresi değil, ggzünüzün ve monitörün yapısindan dolayı dahi hareket eden nesneler bulanik görünür. Zaten bfı (Black frame insertion) teknolojileri de bunun için çıktı zaten.

Dolayısiyla aynı demek doğru değil.

Öncekinde aşırı ghosting yanıltabilir. Buna bakarsanız daha iyi anlasilır diye düşünüyorum.

Sistem değerlerinde bir şey olmamazı gerek.
 
TN ve VA paneli sevmek icin bir neden yok cunku. Renk kalitesi, bakis acisi vs. kotu.
İkisinide kullanıyorum 😐 (memnunum)

Hocam 4K bütçeye birkaç ay daha çalışır sahibindende 6K'ya sorunsuz 3 ay kullanılmış ASUS TUF 280Hz IPS ekranlar var, onlara bakmanızı öneririm kargo fırsatı da var.

(Sizin kararınız)
6k'ya nereden buluyon 4k ekranı ?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı