Anasayfa Mobil Humble Indie Bundle nedir?

Humble Indie Bundle nedir?

Dilediğiniz kadar ödeyip hayır kuruluşlarına yardım ederek, elde ettiğiniz DRM’siz oyunları istediğiniz platformda oynayabileceğiniz bir şey mi arıyordunuz? Tam yerine geldiniz. İşte Humble Bundle’ın kısa bir tarihi ve iç yüzü.

Bağımsız oyun geliştiriciHumble (Indie) Bundle, ilk kez 2010’un Mayıs ayında karşımıza çıkan; bağımsız oyun geliştiricileri, hayır kuruluşlarını ve oyuncuları birleştiren bir projeydi. Kendisi de bir bağımsız oyun stüdyosu olan Wolfire Games tarafından bir yan proje olarak başlatılan Humble Indie Bundle, kendileri dahil altı bağımsız oyun yapımcısından birer oyun alarak, satın almak isteyenlerin diledikleri kadar para vererek alabilecekleri bir sistemle oyunculara merhaba dedi.

Başından beri özgür yazılımı destekleyen ve DRM (Digital Rights Management – Dijital Haklar Yönetimi) karşıtı olan Wolfire, bu projesinde de oyun geliştiriciliğin bu yönünü ön plana çıkarmak istedi. Satın alanlara e-postayla iletilen linkten indirdikleri oyunlarda herhangi bir kopya koruması yoktu. Bu başlangıçta, projenin korsan piyasasına yarayabileceği gibi pek çok eleştiriyi de doğurdu, ki bir anlamda öyle de oldu. Ancak, satış rakamlarına baktığımızda, korsana rağmen oyunseverlerin 1 milyon doların üzerinde bağış yapmasıyla sonuçlanınca, kimsenin söyleyeceği bir şey kalmadı.

Wolfire, seçimi kullanıcılara bırakma konusunda her anlamda ısrarcıydı. Satın almak için vermek istediğiniz tutarı girdiğinizde, size bağışınızı kime nasıl bölüştürmek istediğinizi seçebileceğiniz kaydırma çubukları sunuyordu. Parayı dağıtabileceğiniz seçenekler arasında oyun geliştiricileri, Humble Bundle’ın kendisi ve iki adet de dernek bulunuyordu. Bunlardan biri, geçtiğimiz SOPA protestosunda başı çeken ve dijital özgürlüklerin korunması konusunda elinden geleni yapan EFF (Electronic Frontier Foundation), diğeri ise hasta çocuklara oyuncak yardımı yapılması için çalışan Child’s Play‘di. Her iki dernek de Humble Bundle sayesinde yüklü miktarda bağış topladı.

Projenin bir diğer önemli noktası ise, dahil edilen oyunların tamamının, tüm platformlarda (Windows, Mac, Linux) çalışması zorunluluğuydu. Mac veya Linux desteği olmayan pek çok oyunun diğer platformlara da taşınması için Wolfire gerek bizzat, gerekse bu işle uğraşanlarla bağlantı kurarak yardım etti. Son çıkan Bundle bunu bir adım daha ileri taşıyarak beş oyunun da diğer platformlara ek olarak Android sürümlerini de dahil etti.

İlk Bundle’dan beri Wolfire, piyasaya sürülmüş oyunların tamamı için indirme linklerine ek olarak Steam kodları da dağıttı. Bu kod aracılığıyla Bundle’ı satın alanlar oyunları Steam hesaplarına da ekleyebiliyorlardı. Ancak dördüncü Bundle’ın, Steam’in kış çekilişine denk gelmesi nedeniyle 1 cent’e aldıkları Steam kodlarıyla otomatik olarak yarattıkları Steam hesaplarını çekilişe girmeye hak kazanacak hale getiren kötü niyetli kullanıcıların çıkmasıyla, artık Steam kodlarını hak etmek için en az 1 dolarlık ödeme yapma zorunluluğu kondu.

Şimdiye kadar dokuz Bundle görmüş olan Humble Bundle, yalnızca üç tanesinde 1 milyon doların altında hasılat gördü. Topladığı en yüksek miktarsa 2.37 milyon dolarla Humble Indie Bundle 4’te görüldü. İkinci Bundle’dan itibaren, ortalamanın üzerinde ödeme yapanlara ekstra oyunlar veya içerik verilmeye başlandı. (Ancak bu uygulamadan önce ödeme yapanlara herhangi bir koşul aranmaksızın ekstralar verildi.) Frozen Synapse Bundle’la birlikte bu uygulama Bundle’ın başlamasıyla birlikte başlatıldı. Buna rağmen projenin popülerleşmesiyle sıfıra yakın ödemeler yapan kullanıcıların artmasının önüne geçilemedi. İlk Bundle’daki ortalama ödeme rekoru olan 9.18 doların yanına sonraki hiçbir Bundle yaklaşamadı bile.

Wolfire’ın özgür yazılım konusundaki hassasiyeti Bundle’lara da yansıdı. İlk Bundle’da geliştiricilerin bir kısmıyla anlaşan Wolfire, proje hasılatı 1 milyon doları geçtiği takdirde oyunların kaynak kodlarını açmalarını bekledi. Ki sonunda kendileri dahil dört geliştirici firma oyunlarının kaynak kodlarını açarak bağımsız oyun endüstrisine büyük katkıda bulundular. Daha sonraki Bundle’larda da buna benzer uygulamalar görüldü.

Eşi benzeri görülmemiş bu projesiyle adından çok bahsettiren Wolfire, aynı zamanda başkalarına da büyük bir örnek oldu. IndieGames.com‘un da dahil olduğu pek çok başka girişimci de benzer şekilde oyun paketleri satmaya başladı. Aralarından en başarılısı, iki haftada bir en az dört yeni oyun tanıtan, IndieGames.com yapımı Indie Royale oldu, ancak hiçbiri Humble Bundle’ın başarısına yaklaşamadığı gibi, hassasiyetler konusunda da ön plana çıkmadı.

Şimdiye kadar 9 Bundle ile 11 milyon doların üzerinde para toplamış olan Humble Indie Bundle, toplam 54 oyunu oyunseverlerle buluşturdu. Tamamı kopya korumasız olarak indirilebilen ve tüm platformlarda çalışabilen bu oyunlar, kimilerine göre ölmekte olan bilgisayar oyunculuğuna yeni bir nefes getirdi. Minecraft‘ın baş geliştiricisi Markus Persson tarafından da büyük destek alan proje, takipçilerinin desteğiyle daha da büyümeye devam edecek gibi gözüküyor.