Anasayfa Haber Uzay Madencileri

Uzay Madencileri

Asteroidlerde maden aramak için hazırlanan proje atılımları hız kazandı.

Avrupa ilk kez kıtalarından kafalarını uzatıp keşif yapmaya başladıklarında buldukları yerler onların yeni vatanları haline gelmeye başlamıştı. Koloni haline getirdikleri bu toprakların nimetlerini kendi ülkelerine geri götürüyor daha fazlası için sanayi devriminin ilk adımlarını atmaya başlıyorlardı. Şimdi insanlık geleceğin Uzay Kolonileri için ufak adımlarını atmaya başladı. Bir önce ki Europa için Adımlar haberimizin sıcaklığı dinmemişken yeni bir araştırma sondası fikri ortaya atıldı. Umuyorum ki aynı Kuzey ve Güney Amerika’da olduğu gibi dış uzayın keşfedilmemiş arazilerini de sömürmeyiz.

Geçtiğimiz günlerde Seattle’da Uçuş Müzesinde ki Planetery Resource – Gezegen Kaynakları isimli konferansta bu konu için önemli açıklamalar yankı buldu. İnsanoğlunun yarın yapacağı koloni gezilerinden öte, asteroidlerde bulunan altın ve platinyum gibi değerli madenleri çıkarmak için milyar dolarlık projeler olumlu karşılandı.

Konferansın kurucularından Peter Diamandis ” Dünyamızın ötesine çıktığımızda burada bulunan kaynakları geri getirebilmekte bizler için önemlidir. İnsanoğlunun uzay macerasında elbet bir çıkarı olacaktır. Bunun için teknolojik çalışmalar en büyük yardımcımız ” açıklamasıyla bu konu da ne kadar istekli olduklarını belirtti.

Bir çok konuşmacı uzayın keşfinin insanoğlunun tutkusunun ne kadar kuvvetli olduğu ile yakından alakalı olduğunu söyledi. Ekstradan olacak teknolojik ve mail sıkıntılar bu konuda yetersiz kalmamızın en büyük engelleri. Eğer büyük adımlar atılacaksa büyük kaynaklar, uzay araştırmaları için feda edilebilir düşüncesi herkes tarafından kabul görmekte. Ancak elbette uzay araştırmaları, sondalar, mühendislik harikası uzay robotları astronomik fiyatlara ulaştığı için üstlenebilecek kişilerin azlığı da mevcut. Bu büyük bir risk demek.

Madalyonun öteki yüzünden bu işi yapacak olan işçi gücü var. Robotların yetersiz kaldığı yerde kolonicilerin çalıştırılması gerekecek. Maddi imkanı her ne kadar iyi olursa olsun kimse uzayın derinliklerinde ıssız bir asteroid üzerinde madencilik yapmaya sıcak bakmayabilir.

Albany Üniversitesi profesörlerinden John W. Deleno ” Altın kaplı bir astreid bulma fikri Noel Babanın gerçekliği ile eşit ” açıklaması ile işin zorluklarını en iyi özetleyen konuşmacılardan biri oldu. ” Uzayın herhangi bir köşesinde yapılacak koloni ve buradan getirelecek değerli kaynaklar için önce kendi elimizde ki materyallerin ne kadar yeterli olduğuna karar vermemiz lazım ” sözleriyle devam etti.

Elbette bu kaynaklardan yararlanmak dünyamızı daha iyi bir yer haline getirecektir. Sonsuz enerji sağlayabilecek maddelerin keşfedilmesi büyük bir olay olsa da aslında uzayda su bulmak koloni işlerimizi hızlandıracak en büyük etmen. Ünlü astrofizikçi Carl Sagan’ın dediği gibi ” Bir yerlerde, inanılmaz derecede bir şey keşfedilmeyi bekliyor. “