Anasayfa Haber Leonardo da Vinci’nin Defterlerine Ulaşmak Artık Çok Kolay

Leonardo da Vinci’nin Defterlerine Ulaşmak Artık Çok Kolay

Leonardo da Vinci'nin defterlerine ücretsiz olarak ulaşılabiliyor.
Leonardo da Vinci'nin defterlerine ücretsiz olarak ulaşılabiliyor.
Leonardo da Vinci'nin defterlerine ücretsiz olarak ulaşılabiliyor.
Leonardo da Vinci’nin defterlerine ücretsiz olarak ulaşılabiliyor.

Rönesans döneminin ünlü düşünürü da Vinci’nin yazmaları toparlanarak paylaşıma açıldı.

Leonardo da Vinci, 1452-1519 yılları arasında İtalya’da yaşamış ünlü bir düşünür. Sadece düşünmekle kalmayıp bilim, teknoloji, tıp, sanat, felsefe gibi alanlarda muazzam çalışmalara imza atmış bir isim. Avrupa’daki Rönesans Dönemi’nin zirvesinde yaşayan da Vinci’nin defterleri büyük bir merak konusu olmuştu.

Tüm hayatı boyunca tuttuğu defterleri hiç bir zaman yayınlamamıştı. Öldükten sonra bu yazmalar öğrencisine miras kalmıştı. Öğrencisi Francesco Melzi ise bu defterleri meraklılarına satarak, da Vinci’nin çalışmalarının bütünlüğünü bozmuştu. Defterlerin bir kısmının kaybolduğu biliniyor. Geriye kalanlar ise uzun uğraşlar sonucunda İngiliz Kütüphanesi’nde toplanmıştı.

Solak olan da Vinci, yazılarını aynaya bakarak tersten yazmaktaydı. Yazılarının kimse tarafından okunmasını istemiyordu. Dönem dönem bu ünlü düşünürün çalışmaları çeşitli yazarlar tarafından paylaşılmış. Ancak şimdi ilk kez orijinal defterler, İngiliz Kütüphanesi tarafından paylaşılmaya karar verildi.

Kütüphanenin paylaştığı defterlere online olarak ulaşabilmek mümkün. Leonardo da Vinci’nin çalışmalarına hiç dokunulmamış. Yani okuyabilmek için biraz beceri gerektiriyor.

Sizde da Vinci’nin defterlerine yakından bakmak isterseniz buradan kütüphanenin resmi sayfasına ulaşabilirsiniz.