Anasayfa Haber Patlayan ve Şarapnel Saçan Hava Yastıkları

Patlayan ve Şarapnel Saçan Hava Yastıkları

AirBag yani hava yastığı sürücü ve yolcu güvenliği için çok önemli bir parça
AirBag yani hava yastığı sürücü ve yolcu güvenliği için çok önemli bir parça

Hatalı üretilen hava yastıkları patlayarak metal şarapnel saçma tehlikesi oluşturuyor. İşte hatalı hava yastığı yüzünden tehlike taşıyan araçlar ve bu sorunun sebebi…

AirBag yani hava yastığı sürücü ve yolcu güvenliği için çok önemli bir parça
AirBag yani hava yastığı sürücü ve yolcu güvenliği için çok önemli bir parça

Otomobillerde kullanılan hava yastıkları kaza anında hızla açılarak sürücü ve yolcuların başını çarpmasını engelliyor. Ancak hatalı üretim sonucunda bazı hava yastıkları patlayarak etrafa metal şarapnel saçma tehlikesi oluşturuyor. Üstelik bu hatalı hava yastıklarına sahip milyonlarca otomobil halen trafikte. 2000 ve 2004 arası üretilen otomobillerde ortaya çıkan tehlike yüzünden araçlar tamir için servis noktalarına ve fabrikalara geri çağrılıyor.

Honda, Nissan, Toyota, Mazda ve GM markalarının kullandığı hava yastıkları Takata Corp. tarafından üretilmiş. Sonuçta 3 milyon araç Takata’nın ürettiği hatalı hava yastıklarına sahip. Bu dev hata yıllar boyunca ne dev otomobil üreticileri, ne de güvenlik ve denetimden sorumlu yetkililer tarafından farkedilmeden tehlike oluşturdu. Takata’nın fabrikalarında hava yastığının içerisinde kontrollü yanma ile hızlı gaz genleşmesi sağlayan parçalar, gazı Air-Bag içerisine salan metal parçanın kaldırabileceğinden daha yüksek basınç oluşturacak şekilde, hesaplanandan hızlı yanmaya sebep oluyor.

Henüz ölü ya da yararlı olmaması bir mucize. Amerika’da 4, Japonya’da 2 hava yastığı patlaması yaşandı. Bu hata olmasa da daha önce Takata tarafından yapılan hatalı üretim yüzünden araçlarının yan hava yastıklarının patlamasıyla ölen insanlar oldu.

Toyota’nın Corolla, Matrix, Sequoia, Tundra, Lexus SC 430 modellerinin 2001-2003 arası dönemde üretilen kısmı etkilendi. Aynı şekilde Honda’nın Civic, CR-V, Odyssey modelleri, Nissan’ın Infiniti, Maxima, Sentra, Pathfinder modelleri, General Motors’un Pontiac Vibe serisi, Mazda’nın Mazda6 ve RX-8 otomobilleri tamir için çağırıldı.

Takata, BMW’ye de bu hatalı parçalardan gittiğini kaydetti ancak BMW henüz konu ile ilgili açıklama veya araç geri çağırma yapmadı.