Anasayfa Haber Akıllı Roket Dünya’dan Ayrılmak İstemiyor

Akıllı Roket Dünya’dan Ayrılmak İstemiyor

Epsilon Roketi, kendini dünyadan ayrılmaya hazır hissetmiyor.
Epsilon Roketi, kendini dünyadan ayrılmaya hazır hissetmiyor.
Epsilon Roketi, dünyadan ayrılmaya hazır değil.
Epsilon Roketi, dünyadan ayrılmaya hazır değil.

Japon Uzay Ajansı’nın 12 yıllık çalışması Epsilon Roketi’nin fırlatılışı başarısız oldu.

Bu ay içerisinde 2. kere fırlatma rampasına oturtulan Epsilon Roketi havalanmadı. Bir önceki başarısız deneme bilgisayar yazılımında oluşan bir hatadan kaynaklanmıştı. Bu seferki başarısız uçuş hakkında ise bir açıklama yapılmadı. Ancak Japonlar kararlı; roketi yörüngeye çıkarmak istiyorlar.

Geri sayım, Japonya’daki Uchinora Uzay Üssü’nden yapıldı. Tüm program internet üzerinden canlı olarak yayınlandı. Ancak geri sayım bittiğinde roket havalanmadı. Japon Uzay Ajansı, JAXA bu roket üzerinde 12 yıldır çalışıyordu.

3 katmanlı olarak inşa edilen Epsilon roketi, 24.4 metre uzunluğunda ve 91 ton ağırlığında. Epsilon’un maliyeti oldukça düşük. Bu yüzden roket endüstrisine alternatif getireceğine inanılıyordu.

Roketin içerisinde bir adet uzay teleskobu bulunuyor. Bu teleskopla Güneş Sistemi gözlemlenecek. Tabii bir sonraki fırlatma başarılı olursa. Epsilon’ı ilgi çekici kılan bir başka özelliği ise içerisindeki yazılım. Epsilon için yazılan sistem sayesinde, roket kendi kendine doğru kararlar verebiliyor. Bu da onu Akıllı Roket yapıyor.

Milyarlarca Dolar harcanan projenin, Japonları yıldırmayacağı düşünüyor. JAXA’daki mühendisler sorunun ne olduğunu bulmaya çalışıyor. Sorun giderildikten sonra yeni bir fırlatma programı düzenlenecek.