Anasayfa Haber Mini Oyun Sistem Rehberi

Mini Oyun Sistem Rehberi

Montaj

1 (1)

Hangi kasayı kullanıyor olursanız olun, SSF sistem montajından önce kasanın sökülebilen yada çıkartılabilen tüm parçalarını kasadan ayırın. Elimizin altında gereksiz ve bizi engelleyen herhangi bir parça kalmasın:

Siz bunu yapmak zorunda değilsiniz ancak editörünüz; 5.25″lik yuvayı kullanmayacağı ve kalacak olan alana güç kaynağı kablolarını yerleştireceği için toplam 9 adet perçini matkap + matkap ucu yardımıyla sökerek yuvayı kasadan ayırıyor:

5.25″lik sürücünün kasadan “ihraç” edilmiş hali:

Elite 120 Advaced’i satın aldığınızda, plastik ön panelin hemen arkasındaki 120mm’lik fanın ortamdaki havayı kasa içine yönledirecek şekilde takıldığını göreceksiniz:

Ancak bizim kurduğumuz sistemde fan, kasa içindeki sıcak havanın tahliyesi için kullanılacak. İlerleyen aşamalarda göreceğiniz üzere, kasa için havalandırmada en sağlıklı yöntem olan bir tür “hava tüneli” yapmayı tasarlıyoruz:

Sürücü yuvası üzerinde isteğe bağlı yuvaya fanı, kasa içindeki havayı sürücü yuvalarına yönlendirecek şekilde takıyoruz:

Fanlarla işiniz bittikten sonra bu aşamada anakart arka giriş/çıkış yuvaları koruyucu metal aparatı yerine yerleştirmeyi unutmayın. Montaj bitiminden sonra aparatın yerinde olmadığını görürseniz bu, sizin için büyük bir zaman kaybı anlamına gelecektir:

Düşük profil olarak adlandırdığımız ve Mini-ITX kasalar için tasarlanan işlemci soğutucularının montajı, standart soğutuculara göre biraz daha zahmetlidir. Burada unutmamanız gereken en önemli detay;…

Soğutucu montajından ilk aşama

… eğer soğutucu montajı iki aşamalı olarak yapılıyorsa, ilk aşamadan sonra bellekleri mutlaka yerlerine takmalısınız. Diğer türlü; ikinci aşamadan yani soğutucu gövdenin takılmasından sonra bellekleri yuvalarına yerleştirmekte çok zorluk çekersiniz hatta çoğu zaman takamazsınız:

İlk aşamadan sonra bellekleri takmayı unutmayın

İşlemci, işlemci soğutucusu ve belleklerin yerleştirilmesi sonrası anakart, kasaya monte edilmeye hazır:

Elite 120 Advaced’in genel tasarımı, montajın tüm aşamalarında kullanıcısını zorlamayacak kadar iyi seviyede. Anakartın 4 adet vida yardımıyla sabitlenmesi son derece kolay:

Her ne kadar yerini HD Audio standardına bırakmış ve artık kullanılmıyor olsa da, satın aldığınız kasada ilave AC97 soketi bulunabilir:

Yan keski ve bir iğne yardımı ile, kullanılmayacak, gereksiz yer işgal edecek olan AC97’yi, HD Audio soketinden ayırıyoruz:

Daha sonra ön panel ses kablosunu, plastik kelepçeler yardımı ile kasa üzerine sabitleyerek, kablonun ortalıkta serseri mayın gibi dolaşmasını engelliyoruz:

Montajda en çok dikkat edeceğiniz bölüm burası. Anakartın yerleşiminden sonra; anakart 24 ve 8 pin güç girişleri, fan-lar/USB 2.0-3.0/ön panel ve SATA kablolarını bu aşamada takıyoruz. Tüm bağlantıları yaptıktan sonra sistemi çalıştırıp, en azından ön panel bağlantılarının sağlıklı olup olmadığını kontrol etmenizde büyük fayda var. Aksi durumda, güç kaynağının takılması ve sistemin çalıştırılacak duruma gelmesinden sonra herhangi bir bağlantıyı eksik yada hatalı yaptığınızı görürseniz, pek çok parçanın tekrar sökülmesi ve yeniden takılması gerekecektir. Bu; büyük zaman kaybı anlamına gelir:

RAID0 kombinasyonu için gerekli olan 2 x SSD ve depolama alanı olarak kullanacağımız 1TB’lık mekanik sürücüyü yuvalarına yerleştirip veri ve güç bağlantılarını yapıyoruz. Anakart üzerinde sadece iki adet fan soketi bulunduğu için (biri işlemci soğutucusu, diğeri sürücü yuvasına bağlı fanlar için kullanılacak), ön paneldeki fanı da bir şekilde çalıştırmamız gerekiyor. Bunun için güç kaynağına sadece 4 pin MOLEX’li bir kablo taktıktan sonra, sürücüler için 4 pin MOLEX/SATA çevirici kullanmak ve arta kalan 4 pin MOLEX’e de fanı bağlamamız gerekiyor:

Ekran kartının yerleştirilmesi:

Güç kaynağını yuvasına yerleştiriyoruz. Modüler yapısı sayesinde, 24 ve ilave 8 pinlik güç kablolarını daha önce anakart üzerine takmıştık. Bu aşamada; anakarttan gelen kablolarının soketlerini, güç kaynağı üzerindeki uygun yuvalara takıyoruz. Ekran kartı güç bağlantılarını da yapmayı unutmayın:

24+ 8 pin anakart güç, ekran kartı ve 4 pin MOLEX kablolarından sonra, kasa içinde yer alan tüm kabloları, daha önce çıkarttığımız 5.25″ sürücü yuvasından kalan boşluğa yerleştiriyoruz. Kabloların dağınık kalması, kasa içi havalandırmayı negatif yönde etkileyecek herhangi bir sorun çıkartmaz. Ancak yine de bu görüntüden rahatsız oluyorsanız, plastik kelepçeler yardımı ile tüm kabloları belirli bir düzene sokabilirsiniz:

Kasanın montajı tamamlandı:

Dış kapağınnsağ bölümündeki havalandırma ızgarasını siyah karton ve bant yardımıyla tamamen kapatıyoruz. Amacımız; havanın tek yerden girip, tek noktadan çıktığı sağlıklı bir hava tüneli oluşturmak:

Sağ ızgarasının kapanmasından sonra ortam sıcaklığındaki hava arka paneldeki ızgaradan giriş yapacak:

Dış kapağın takılmasından sonra sistem çalışmak için hazır. Eğer anakartınızın WiFi desteği varsa, bu aşamada WiFi antenleri yerlerine monte edebilirsiniz:

İşlem tamam:

13 Yorumlar

  1. Ellerine sağlık Haluk Hocam. Yalnız, 3D Mark 11 testinde skorlar birbirine çok yakın olmasına rağmen grafik biraz yanıltıcı olmuş. Sanki 2,5 kat fark varmış gibi duruyor.

  2. GTX 770 Lightning tabikide daha iyi bir kart ama sanki MSI GTX 760 Gaming ITX ile yapılsaymış bu inceleme (İncelenmesi için göndermediğinden dolayı teşekkürler MSI Türkiye) çok daha güzel olurmuş sanki? :D

  3. soğutma zayıf kasa içinde hava sirküle olmuyor.işlemci 75 dereceleri görüyor….Bakır soğutmalı fan ve termal macun var…kablolama karmaşık değil ,gayet toplu ve bantlanmış,.tüm fanlar aktif ..ancak 3 adet hdd mevcut…

    • Aynı sistemi şu an kullanıyorum ve sıcaklık değerleri makul seviyede. Sisteminiz nedir? Kasanın ön kısmındaki fan, havayı hangi yöne yönlendiriyor?

  4. Modding olayi ilede bu tarz kasalarda kücük süprizler yapabilirsiniz. Mesela bendeki m40 kasasinda, üst kisimi düzgünce kestirip ordan da hava almasini sagladim. Baska birinin yaptigi orta kisimdaki demiri kestirip büyük islemci sogutucularinida kullanabilcek hale getirmis. Bu kasa icinde cok degisik sekiller ortaya cikartmislardir eminim. Birde bu kasalari televizyonun altina koydugunuzda cogu kisi bilgisayar oldugunu anlamiyor. Benimki gibi yanar döner sistemler oluncada baya cool bir görüntü ortaya cikiyor tabi ilk görenler icin.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version