Anasayfa Haber Mini Oyun Sistem Rehberi

Mini Oyun Sistem Rehberi

Mini-ITX destekli Cooler Master Elite 120 Advanced’a, üst seviye bileşenlerden oluşan performanslı bir oyun sistemi kuruyoruz.

1 (5)

Bu rehberde; Midi yada Big Tower kasaların içinde hayatını sürdüren üst seviye bir oyun sistemini, neredeyse ortalama bir Midi Tower’ın 1/3’ü boyutlarındaki bir kasaya yerleştirerek, “küçük kasalarda oyun sistemi olmaz !!!” efsanesini yerle bir etmeyi amaçlıyoruz.

Giriş bölümünü “havalandırmanın” ince ve baş ağrısı detaylarına ayırdık.

Diyelim ki elimizde Midi Tower standardındaki Cooler Master HAF 912 Combat var. Kasanın ön ve arka panelinde yer alan iki adet 120mm’lik fan, ön kısımdan hava girişi ve arka panelden hava çıkışını sağlayacak şekilde konumlandırılmış. Fanlar sayesinde, kasa içinde her ne kadar sağlıklı olma sa da temel olarak bir hava tüneli mevcut. Peki bu hava akımı, kasa içindeki bileşenlerin soğutulması için ne kadar yeterli?

HAF 912 Combat’ın ebatları: 230 x 480 x 496mm civarında. Cooler Master’ın sitesinde, kasada kullanılan fanların CFM (Cubic Feet Per Minute) değeri belirtilmemiş ama biz bu değeri 30CFM olarak kabul edelim.

1CFM = 0.028 metreküp

30CFM = 0.84 metreküp

Cooler Master HAF 912 Combat’ın kabaca 0.054 metreküp iç hacme sahip olduğunu varsayarsak, egzoz fanı çalıştığı zaman yaklaşık 16 saniye içinde kasa içindeki havayı kasa dışına atacaktır.

Bu sefer elimizde Cooler Master Elite 120 Advanced olduğunu düşünelim. Kasa 240 x 207.4 x 401.4mm ebatlarında. Yukarıda yaptığımız hesabı Elite 120 Advanced’a uygularsak;

Kasanın iç hacmi = 0.019 metreküp

HAF 912 Combat’ta egzoz fanı 0.054 metreküp havayı 16 saniyede kasa dışına yönlendiriyorsa, Elite 120 Advanced’da bu süre kabaca 5 saniye civarında olacaktır.

Peki yaptığımız bu matematik işlemleri ne anlama geliyor?

Midi yada Big tower kasalar, SFF (Small Form Factor) kasalara oranla daha büyük iç hacimlere sahiptirler. Üzerilerindeki egzoz fanı, hesaplarımıza göre kasa içindeki sıcak havayı, Mini-ITX uyumlu bir modelden yaklaşık 3 kat daha uzun bir süre içinde kasa dışına atıyor. Bunun anlamı: SFF kasaların soğutma performansı, diğer büyük kasalara oranla 3 kat daha iyidir. Yüksek miktardaki hava akışı, SFF versiyonları oyun sistemleri için ideal kasalar yapar.

Soğutma performansı konusundaki sorunu hallettikten sonra, ilerleyen sayfalardaki bileşenler, montaj ve performans testleri bölümlerine geçelim…

13 Yorumlar

  1. Ellerine sağlık Haluk Hocam. Yalnız, 3D Mark 11 testinde skorlar birbirine çok yakın olmasına rağmen grafik biraz yanıltıcı olmuş. Sanki 2,5 kat fark varmış gibi duruyor.

  2. GTX 770 Lightning tabikide daha iyi bir kart ama sanki MSI GTX 760 Gaming ITX ile yapılsaymış bu inceleme (İncelenmesi için göndermediğinden dolayı teşekkürler MSI Türkiye) çok daha güzel olurmuş sanki? :D

  3. soğutma zayıf kasa içinde hava sirküle olmuyor.işlemci 75 dereceleri görüyor….Bakır soğutmalı fan ve termal macun var…kablolama karmaşık değil ,gayet toplu ve bantlanmış,.tüm fanlar aktif ..ancak 3 adet hdd mevcut…

    • Aynı sistemi şu an kullanıyorum ve sıcaklık değerleri makul seviyede. Sisteminiz nedir? Kasanın ön kısmındaki fan, havayı hangi yöne yönlendiriyor?

  4. Modding olayi ilede bu tarz kasalarda kücük süprizler yapabilirsiniz. Mesela bendeki m40 kasasinda, üst kisimi düzgünce kestirip ordan da hava almasini sagladim. Baska birinin yaptigi orta kisimdaki demiri kestirip büyük islemci sogutucularinida kullanabilcek hale getirmis. Bu kasa icinde cok degisik sekiller ortaya cikartmislardir eminim. Birde bu kasalari televizyonun altina koydugunuzda cogu kisi bilgisayar oldugunu anlamiyor. Benimki gibi yanar döner sistemler oluncada baya cool bir görüntü ortaya cikiyor tabi ilk görenler icin.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version