Anasayfa Haber Mini Oyun Sistem Rehberi

Mini Oyun Sistem Rehberi

Bileşenler

1 (4)

Anakart

Bu hafta incelediğimiz MSI Z87I Gaming AC, SFF (Small Form Factor) sistemler için tasarlanan ve 17 x 17 cm ebatlarında Mini-ITX formunda bir anakart. Temel olarak; MSI’ın Military Class 4 (askeri standartlar) adını verdiği DrMOS II, Hi-c CAP, SFC ve Solid CAPS gibi bileşenlerle takviye edilen Z87I Gaming AC, çift kanal destekli 2 adet slotta toplam 16GB 3000MHz’e kadar (hızaşırtma ile) bellek kullanımı, ekran kartı için 1 adet PCIex16 genişleme yuvası, sürücüler için 5 adet SATA 6Gbps portu, 802.11 ac destekli kablosuz ağ/Bluetooth 4.0 desteği ve geniş hızaşırtma seçeneklerini barındırıyor. Anakartın bu yazıya dahil olmasının en büyük nedeni ise; x16 bantgenişliği sunan PCIex16 yuvası, 5 adet sürücü desteği ve 802.11 ac kablosuz ağ iletişim protokolüne sahip olması.

İşlemci

Technopat forumlarına sürekli bahsettiğimiz gibi; işlemcinin değil ekran kartının performansı, oyun sistemlerinde en önemli kriterdir. Elimizde sadece Intel i7-4770K bulunduğu için rehbere dahil etttik, ama siz bu tür bir sistem kurmayı düşünüyorsanız, i3-4130 yada i5-4440’ı tercih ederek ekran kartına daha fazla nakit ayırabilirsiniz.

Bellek

MSI Z87I Gaming AC anakart, BIOS’undaki XMP profili yardımıyla 3000MHz’e kadar bellek desteği veriyor. Ancak; daha önce hazırladığımız “Oyun Sistemlerinde Bellek Faktörü” rehberinde, 1333MHz’le 2400MHz’lik belleklerin oyun performansına katkı sağlamadığını görmüştük. Bu yüzden tavsiyemiz 4 yada 8GB sığalı 1600MHz’lik modelleri kullanmanızdan yanadır. Kurduğumuz sistemdeki Kingston HyperX Genesis serisi 8GB 1600MHz’lik bellekler, günlük kullanım ve tüm oyunlar için yeterli desteği verecektir.

Ekran Kartı

SFF sistemlerde bütçeyi bir kenara bırakırsak, ekran kartı tercihini etkileyen en önemli faktör; sistemin yerleştirileceği kasanın ebatlarıdır. Eğer uygun kasayı bulursanız, kartın modeli ile ilgili bir kısıtlanma söz konusu olmaz. Bizim tercihimiz; GTX 780 Ti, GTX 780’den sonra Nvidia tarafında en fazla oyun keyfi sunan modellerden biri olan MSI’ın Lightning serisinden GTX 770.

SSD

Mekanik sürücülere oranla çok daha hızlı veri aktarımı sağlayan SSD’ler, işletim sisteminin hızlı şekilde açılıp/kapanması haricinde, oyun sistemlerinde daha hızlı oyun yükleme ve bölümler arası daha hızlı geçiş süreleri ile mekanik sürücülerden daha fazla performans gösteriyorlar. RAID0 SSD kombinasyonu, tek sürücü kullanımından daha yüksek okuma/yazma kapasitesine sahip. Bu yüzden tercihimizi, RAID için optimize edilmiş Kingston’un E serisinden SSDNOW 50 100GB’lık iki adet SSD’den yapıyoruz. Bildiğiniz gibi “E” yani Enterprise serisi, sunucular ve iş istasyonları için geliştirilmiş üst seviye modellerden oluşuyor.

Mekanik Sürücü

SSD’ler ortalama 550MB/s okuma ve 500MB/s yazma hızları ile mekanik sürücülerin pabucunu dama attılar ama; depolama için hala çok pahalılar. Yadigarlarımız mekanik sürücüler ise büyük sığayı hala uygun fiyata sunuyorlar. Oyunlar için depolama alanı olarak kullanacağımız sürücü: Western Digital Blue 1TB.

İşlemci Soğutucusu

SFF oyun sistemlerinin en önemli bileşenlerinden biri de işlemci soğutucusudur. “Dar alanda kısa paslaşmaları” oynayan Mini-ITX destekli kasaların içinde yaşayan işlemcinin, sistemin stabilitesi için sağlıklı bir şekilde soğutulması gerekir. Tercih ettiğimiz model; Thermalright AXP 100. Mini-ITX kasalar için tasarlanan soğutucunun üzerindeki fanla beraber yükseliği sadece 58mm. İşlemci yuvasına takıldığı zaman, anakartın PCIex16 yuvasını işgal etmiyor. İlave olarak, kutu içeriğinden çıkan bir aparat yardımıyla soğutucuya 120mm’lik bir fan da takabiliyoruz.

 

Kasa

SFF sistemin en önemli bileşeni kasadır. Hangi anakartı, işlemci soğutucunu, güç kaynağını ve ekran kartını kullanacağımızı, seçtiğimiz kasanın ebatları belirler. Cooler Master Elite 120 Advanced; 343mm uzunluğundaki ekran kartlarının ve 65mm yüksekliğindeki işlemci soğutucularının montajına izin veriyor. Bunu yanında, kasayla birlikte toplam 4 adet sürücü ve 2 adet fan (biri isteğe bağlı) kullanabiliyoruz.

Güç Kaynağı

Sistemin ihtiyaç duyduğu watt miktarı, güç kaynağı tercihinizde size yardımcı olacaktır. Ancak; SSF sistemlerde kullanmayı düşündüğünüz güç kaynağı, mümkünse modüler kablo yapısına sahip olmalı. Çünkü; modüler olmayan modellerin ortalığa saçılacak olan kabloları, montajı güçleştireceği gibi, montaj sonrası fanlar ve diğer bileşenlerle tehlikeli temaslarda bulunabilir. Bizim tercihimiz; 24 ve ilave 8pin anakart güç girişleri dahil tamamen modüler yapıya sahip Seasonic 750 watt 80+.

Fanlar

Kasa içinde yer alan bileşenlerin ürettiği sıcak havanın dışarı atılması ve ortam sıcaklığındaki havanın kasa içine yönledirilmesini sağlayan fanlar, sistemin soğutulmasını sağlayan önemli enstrümanlardır. Kullanacağınız kasanın izin verdiği ebatlarda ve sayıda fan tercihinizi istediğiniz herhangi bir modelle yapabilirsiniz. Bizim seçimimiz; standart yapıdaki fanlara oranla yaklaşık %30 daha fazla -hava akımı üretebilen S-Flow kanat yapısına sahip, son derece sessiz çalışan Akasa Viper 120mm’lik iki adet fandan yana.

13 Yorumlar

  1. Ellerine sağlık Haluk Hocam. Yalnız, 3D Mark 11 testinde skorlar birbirine çok yakın olmasına rağmen grafik biraz yanıltıcı olmuş. Sanki 2,5 kat fark varmış gibi duruyor.

  2. GTX 770 Lightning tabikide daha iyi bir kart ama sanki MSI GTX 760 Gaming ITX ile yapılsaymış bu inceleme (İncelenmesi için göndermediğinden dolayı teşekkürler MSI Türkiye) çok daha güzel olurmuş sanki? :D

  3. soğutma zayıf kasa içinde hava sirküle olmuyor.işlemci 75 dereceleri görüyor….Bakır soğutmalı fan ve termal macun var…kablolama karmaşık değil ,gayet toplu ve bantlanmış,.tüm fanlar aktif ..ancak 3 adet hdd mevcut…

    • Aynı sistemi şu an kullanıyorum ve sıcaklık değerleri makul seviyede. Sisteminiz nedir? Kasanın ön kısmındaki fan, havayı hangi yöne yönlendiriyor?

  4. Modding olayi ilede bu tarz kasalarda kücük süprizler yapabilirsiniz. Mesela bendeki m40 kasasinda, üst kisimi düzgünce kestirip ordan da hava almasini sagladim. Baska birinin yaptigi orta kisimdaki demiri kestirip büyük islemci sogutucularinida kullanabilcek hale getirmis. Bu kasa icinde cok degisik sekiller ortaya cikartmislardir eminim. Birde bu kasalari televizyonun altina koydugunuzda cogu kisi bilgisayar oldugunu anlamiyor. Benimki gibi yanar döner sistemler oluncada baya cool bir görüntü ortaya cikiyor tabi ilk görenler icin.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version